Πουρέκια με ζύμη κακάο και γέμιση γλυκό του κουταλιού και ροδόσταγμα

30'
Χρόνος Παρασκευής

10'
Χρόνος Ψησίματος

12
Μερίδες

*****
Βαθμός Δυσκολίας
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη (170γρ.)
- 90γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
- 10γρ. κακάο, Belbake
- 25γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ
- Πρέζα αλάτι
- ½ κ.γ (3γρ.) baking powder, Belbake
- 40γρ. νερό χλιαρό
- 1 κ.γ. ζιβανία
Για τη γέμιση (150γρ)
- 100γρ. αναρή, ΓΑΛΠΟ
- 2 γλυκά του κουταλιού ψιλοκομμένα (κιτρόμηλο, καρυδάκι)
- 25γρ. ζάχαρη, Belbake
- 1 κ.σ. ροδόσταγμα
- ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη, Kania
Για το πασπάλισμα
- Ζάχαρη άχνη, Belbake
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη ζύμη
- Κοσκινίστε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι και το µπέικιν πάουντερ σε ένα μπολ. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι.
- Στη συνέχεια ρίξτε και το ελαιόλαδο στο μπολ. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι «ρυζιάζετε» για2 λεπτά.
- Προσθέτετε τη ζιβανία και το χλιαρό νερό. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, ανακατέψτε ξανά τη ζύμη μέχρι να ενωθεί καλά.
- Πάρτε τη ζύμη με τα χέρια σας και δουλέψτε τη µέχρι να πετύχετε µία µαλακή ζύµη που να µην κολλά στα χέρια.
- Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα σε πλαστική μεμβράνη.
Για τη γέµιση:
- Λιώστε την αναρή µε ένα πιρούνι, προσθέστε το γλυκό του κουταλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ροδόσταγμα και ανακατέψτε καλά.
Για τα πουρέκια:
- Βγάλτε τη ζύμη από την πλαστική μεμβράνη και δουλέψτε την ξανά με τα χέρια για να γίνει πιο λεία.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια κόψτε τη ζύμη στα τρία.
- Ανοίξτε το κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτή στενόμακρη λωρίδα με ένα πλάστη ή με ένα μηχάνημα των ζυμαρικών.
- Αν θα ανοίξετε με το μηχάνημα των ζυμαρικών αρχίστε με το νούμερο 2 (χοντρό φύλλο) μετά ξαναπεράστε στο νούμερο 4 και τελευταίο στο νούμερο 6 (λεπτό φύλλο).
- Κόψτε τη ζύμη σε κύκλους με ένα κουπάτ διαμέτρου 8 εκατοστών ή ένα ποτήρι. Ο κάθε κύκλος θα ζυγίζει 14γρ.
- Πάρτε γέμιση με ένα κουταλάκι του τσαγιού (12γρ.) και με τη βοήθεια ενός δεύτερου κουταλιού, γεμίστε το μισό κύκλο με αναρή.
- Διπλώστε και πιέστε τις άκρες του πουρεκιού με το πιρούνι για να μην ανοίξει στο τηγάνισμα. Βάλτε τα έτοιμα πουρέκια επάνω σε μια λαδόκολλα.
- Παράλληλα σε μια κατσαρόλα προσθέστε λάδι και αφήστε να πάρει τη σωστή θερμοκρασία τηγανίσματος. Προσθέστε προσεκτικά λίγα από τα πουρέκια και τηγανίστε μέχρι να ροδίσουν.
- Βγάλτε τα με μια τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα επάνω σε χαρτί κουζίνας.
- Όταν κρυώσουν πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη.