Πρεβεζάνικη Πασχαλινή κιμαδόπιτα με χωριάτικο χειροποίητο φύλλο

Υλικά για μια πίτα διαμέτρου 28 εκατοστών

Για το φύλλο ζύμης (810γρ.):

  •  250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, Belbake
  •  250γρ. αλεύρι χωριάτικο κοσκινισμένο, Belbake
  •  50γρ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  •  5γρ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 250γρ. χλιαρό νερό μαζί με 1 κ.σ. ξίδι, Pason

Για τη γέμιση:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (120γρ.) ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 600γρ. κιμά βοδινό, Του Χασάπη
  • 2 κ.σ. (50γρ.) πάστα ντομάτας, Kania
  • ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, Deluxe
  • 120γρ. κόκκινο ξηρό κρασί, Cimarosa
  • 2 φωλιές (70γρ.) φιδέ ή λεπτό σπαγγέτι, Combino
  • 200γρ. κεφαλοτύρι ή κασέρι τριμμένο, ΤΡΕΙΣ ΒΟΣΚΟΙ
  • 2 μέτρια αυγά (100γρ.), κτυπημένα σε ένα μικρό μπολ
  • 2 μέτριες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.γ. ρίγανη, Kania
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania

Για το άλειμμα των φύλλων

  • 80γρ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)

Μέθοδος παρασκευής

Για τη ζύμη:

  1. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή σε ένα μίξερ προσθέσετε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και το ξίδι.
  2. Ανακατεύετεγια 20 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άµµος (ρίζιασμα).
  3. Στη συνέχεια ρίξτε μέσα το νερό με το ξίδι και ζυμώστε μέχρι να έχετε μία μαλακή ζύμη.
  4. Βγάλτε την από το μίξερ, χωρίστε τη ζύμη σε 6 (έξι) μπάλες (των 125γρ.) και τοποθετήστε τις σε πιάτο με αλεύρι. Με το υπόλοιπο ζυμάρι θα φτιάξετε τη διακόσμηση (περίπου 60γρ). Συνολικά θα έχετε 7 μπάλες.
  5. Σκεπάστε τις μπάλες με μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τις να ξεκουραστούν μέχρι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

 

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι, σοτάρετε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι μαζί με το ¼ κ.γ. αλάτι. Αφού καραμελώσει, προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
  2. Έπειτα προσθέστε τον κιμά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς.
  3. Χαμηλώστε τη φωτιά, προσθέστε τον πολτό ντομάτας και τα ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι και το κόκκινο κρασί. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει και να απορροφήσει όλα τα υγρά του.
  4. Τέλος, αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε τον φιδέ, το τυρί και τα κτυπημένα αυγά. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα καλυμμένο μέχρι να τελειώσετε με το άνοιγμα της πίτας.
  5. Οι ντομάτες, η ρίγανη, το υπόλοιπο αλάτι (¼ κ.γ.) και το πιπέρι θα μπουν πιο μετά πάνω από το μείγμα του κιμά.

Για την ετοιμασία/ ψήσιμο:

  1. Στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 28 εκατοστών. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Ανοίξτε την κάθε μπάλα (125γρ.) σε λεπτό φύλλο.
  3. Τοποθετήστε το πρώτο φύλλο μέσα στο λαδωμένο ταψί αλλά χωρίς να το τεντώσετε. Το πρώτο φύλλο όπως και τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
  4. Προτού τοποθετήσετε το δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο, με ένα πινέλο ραντίστε το πρώτο φύλλο με ελαιόλαδο.
  5. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα. Τα φύλλα θα πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στο ταψί ζαρωμένα και όχι τεντωμένα (και να εξέχουν από το ταψί).
  6. Τοποθετήστε τη γέμιση μέσα στα απλωμένα φύλλα και από πάνω τις ντομάτες κομμένες σε φέτες, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
  7. Ακολούθως συνεχίστε να δουλεύετε με τα υπόλοιπα 3 (τρία) φύλλα.
  8. Τοποθετήστε ένα φύλλο επάνω στη γέμιση και λαδώστε το ραντίζοντάς το με ελαιόλαδο. Το φύλλο θα πρέπει να τοποθετηθεί μέσα στο ταψί ζαρωμένο αυτή τη φορά και όχι τεντωμένο (να μην εξέχει από το ταψί). Θα πρέπει απλά να σκεπάζει το μείγμα του κιμά με τις ντομάτες.
  9. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα 2 (δύο) τελευταία φύλλα.
  10. Ακολούθως κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω γύρω από το ταψί.
  11. Για να κάνετε την πίτα να φαίνεται ακόμα πιο σπιτική, χτυπάτε σε ένα μπολ 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό και φτιάχνετε έναν ρευστό χυλό. Στη συνέχεια αλείψτε με πινέλο την επιφάνεια της πίτας.
  12. Με ένα πιρούνι τρυπήστε την επιφάνεια της πίτας και μετά με ένα μαχαίρι χαράξτε την σε τριγωνικά κομμάτια (μόνο την επιφάνεια και όχι μέχρι κάτω).
  13. Ανοίξτε τη ζύμη που αφήσατε πίσω για διακόσμηση σε λεπτό φύλλο. Με Πασχαλινά κουπάτ (φόρμες) σχηματίστε τη διακόσμηση και τοποθετήστε την επάνω στην επιφάνεια της πίτας. Αλείψτε τα και αυτά με το μείγμα αλεύρι, λάδι και νερό.
  14. Ψήστε στους 170°C για μια ώρα και μετά ανεβάστε τον φούρνο στους 200°C και ψήστε για ακόμα 15 λεπτά. Ηπίτα είναι έτοιμη όταν πάρει ροδοκόκκινο χρώμα ενώ κουνώντας το ταψί η πίτα ξεκολλάει από αυτό.

 

TOP