Ρόστο χοιρινό με αρωματική σάλτσα κρασιού και δεντρολίβανο.

Υλικά για 4-6 άτομα

 

Για το ρόστο

  • 1 συσκευασία (900γρ.) ρόστο χοιρινό σε δίκτυ, Του Χασάπη
  • ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΙΚΑ
  • ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, DELUXE
  • αλάτιΙμαλαΐων,DELUXE

 

Για τα λαχανικά

  • φυτικό λάδι, Vita d’or
  • 500γρ. πατάτες μικρές (baby), καλά πλυμένες με το φύλλο, κομμένες στη μέση
  • 3 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες (πάχος 2 δάκτυλα)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • 1 κ.γ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, Deluxe
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2 κ.σ. μουστάρδα, Kania
  • 2 κ.σ. μέλι, Γλυκάνθη
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • 4 κ.σ. λευκό κρασί, Cimarosa
  • νερό για το ψήσιμο

 

Για τη σάλτσα κρασιού με δεντρολίβανο

  • 3 κ.σ. βούτυρο, Milbona
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι Ιμαλαΐων, DELUXE
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε φέτες
  • ½ μικρό καρότο, ψιλοκομμένο
  • ½  κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά για κυνήγι, DELUXE
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 600ml ζεστό ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλο, Kania
  • 100ml ξηρό κόκκινο κρασί, Cimarosa
  • 1 κλαδάκι δεντρολίβανο
  • 25γρ. ΚΡΥΟ βούτυρο ανάλατο για το τελείωμα

 

Μέθοδος παρασκευής

Για το κρέας

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C. Στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
  2. Για το ρόστο: Λαδώστε το ρόστο και πασπαλίστε το με μπαχαρικά και αλάτι.
  3. Ετοιμάστε τα λαχανικά: Σε ένα τηγάνι προσθέστε το φυτικό λάδι και αφού κάψει καλά, τοποθετήστε τις πατάτες (το κομμένο μέρος τους μόνο) και αφήστε να πάρουν χρώμα. Αφαιρέστε από τη φωτιά.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέστε μέσα τα καρότα και τις μικρές πατάτες.
  5. Προσθέστε μέσα το ελαιόλαδο, το αλάτι, τα ανάμεικτα μπαχαρικά, τη μουστάρδα, το μέλι, το λεμόνι και το κρασί. Ανακατέψτε καλά και τοποθετήστε σε ταψάκι με λαδόχαρτο. Προσθέστε και όσο νερό χρειάζεται για να μην καούν τα λαχανικά.
  6. Τοποθετήστε από πάνω το ρόστο (τα λαχανικά θα λειτουργήσουν σαν σχάρα).
  7. Ψήστε για μια ώρα ανακατεύοντάς τα 2 φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  8. Αφού ψηθούν τα λαχανικά και το ρόστο, βγάλτε τα από τον φούρνο. Αφήστε το ρόστο σκεπασμένο με λαδόχαρτο και ασημόχαρτο να ξεκουραστεί. Με ένα ψαλίδι αφαιρέστε το δίκτυ και κόψτε το σε φέτες.
  9. Σερβίρετε με τα λαχανικά και τη σάλτσα.

 

Για τη σάλτσα

  1. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι προσθέστε 3 κ.σ. βούτυρο και αφού λιώσει προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μαζί με το αλάτι.
  2. Μαγειρέψτε μέχρι να μαράνει και μετά προσθέστε το σκόρδο, το καρότο και τα μπαχαρικά.
  3. Συνεχίστε να ανακατεύετε και ακολούθως πασπαλίστε με αλεύρι και συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι το αλεύρι να πάρει ένα σκούρο χρώμα (σκούρο ρου).
  4. Ακολούθως προσθέστε τον ζεστό ζωμό ανακατεύοντας σιγά-σιγά για να μην σβολιάσει η σάλτσα.
  5. Προσθέστε το κρασί και το δεντρολίβανο
  6. Βράστε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
  7. Περάστε τη σάλτα από κόσκινο σε ένα πυρίμαχο μπολ και μετά ξανά πίσω στο τηγάνι.
  8. Αφού την τοποθετήσετε πίσω στο τηγάνι, προσθέστε στο τέλος το κρύο βούτυρο.
  9. Ανακατέψτε και σιγοβράστε μέχρι να δέσει και να γυαλίσει.
  10. Σερβίρετε με το ρόστο.

 

TOP