Σπανακοτυρόπιτα με φύλλο κρούστας

Υλικά για μια πίτα διαμέτρου 30 εκατοστών

Για το φύλλο:

  • 6 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά), Kardis
  • 100γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ

 

Για τη γέμιση:

  • 400γρ. φέτα, ΓΑΛΠΟ
  • 500γρ. αποψυγμένο και καλά στραγγισμένο σπανάκι, GreenGrocers
  • 3 μέτρια βιολογικά αυγά
  • 1 κ.σ. ρίγανη, Kania
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania

 

Για το άλειμμα των φύλλων

  • μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)

 

Μέθοδος παρασκευής

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίστε τη φέτα με τα χέρια αφού αφαιρέσετε το υγρό από τη συσκευασία.
  2. Ξεπαγώστε καλά το σπανάκι και πιέστε καλά με τα χέρια σας να φύγει το περιττό νερό. Τοποθετήστε το στο μπολ με τη φέτα.
  3. Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, τη ρίγανη και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα.

Για την ετοιμασία/ ψήσιμο:

  1. Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 30 εκατοστών. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C.
  2. Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
  3. Ραντίστε τα πρώτα φύλλα με το ελαιόλαδο.
  4. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα.
  5. Κρατήστε δύο τελευταία φύλλα χωρίς να τα λαδώσετε.

 

Για το τελείωμα:

  1. Ρίξτε το μείγμα της τυρόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα. Τοποθετήστε επάνω τα τελευταία φύλα κλείνοντας σαν πώμα την πίτα.
  2. Ακολούθως, κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω γύρω από το ταψί. Επιπλέον, ραντίστε τα φύλλα γύρω γύρω με το ελαιόλαδο.
  3. Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό. Το μείγμα αυτό θα μας δώσει ένα εφέ στο φύλλο σαν χωριάτικη τυρόπιτα.
  4. Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω στην πίτα και τρυπήστε ελαφρά με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
  5. Ψήστε στους 170°C για μια ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  6. Αφαιρέστε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
TOP