Σπανακοτυρόπιτα με φύλλο κρούστας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

*****
Βαθμός Δυσκολίας
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο:
- 6 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά), Kardis
- 100γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ
Για τη γέμιση:
- 400γρ. φέτα, ΓΑΛΠΟ
- 500γρ. αποψυγμένο και καλά στραγγισμένο σπανάκι, GreenGrocer’s
- 3 μέτρια βιολογικά αυγά
- 1 κ.σ. ρίγανη, Kania
- ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
Για το άλειμμα των φύλλων
- μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Για τη γέμιση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ θρυμματίστε τη φέτα με τα χέρια αφού αφαιρέσετε το υγρό από τη συσκευασία.
- Ξεπαγώστε καλά το σπανάκι και πιέστε καλά με τα χέρια σας να φύγει το περιττό νερό. Τοποθετήστε το στο μπολ με τη φέτα.
- Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, τη ρίγανη και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα.
Για την ετοιμασία/ ψήσιμο:
- Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 30 εκατοστών. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C.
- Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
- Ραντίστε τα πρώτα φύλλα με το ελαιόλαδο.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα.
- Κρατήστε δύο τελευταία φύλλα χωρίς να τα λαδώσετε.
Για το τελείωμα:
- Ρίξτε το μείγμα της τυρόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα. Τοποθετήστε επάνω τα τελευταία φύλα κλείνοντας σαν πώμα την πίτα.
- Ακολούθως, κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω γύρω από το ταψί. Επιπλέον, ραντίστε τα φύλλα γύρω γύρω με το ελαιόλαδο.
- Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό. Το μείγμα αυτό θα μας δώσει ένα εφέ στο φύλλο σαν χωριάτικη τυρόπιτα.
- Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω στην πίτα και τρυπήστε ελαφρά με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
- Ψήστε στους 170°C για μια ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Αφαιρέστε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.