Πίτα Σφιτσόνε

Η παραδοσιακή αφράτη «ξαδέλφη» της πίτσας από την Σικελία που σερβίρεται στο δρόμο.

 

Υλικά για μια πίτα διαμέτρου 30 εκατοστών

Για τη ζύμη

  • 7γρ. (1 φακελάκι ή 2 κ.γ.) μαγιά, Belbake
  • 200γρ. αλεύρι χωριάτικο, Χρυσός Μύλος
  • 200γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 1 κ.γ. (8γρ.) αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 250γρ. χλιαρό νερό
  • 16γρ. (4 κ.γ.) ελαιόλαδο, ΕΥ
  • 1 κ.γ. μέλι, Γλυκάνθη

 

Για τα υλικά της πίτας

  • 250γρ. σάλτσα ντομάτας (βλέπε βασική συνταγή για σάλτσα ντομάτας #3)
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο, ΕΥ
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 2 ώριμες μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 6-8 φιλέτα αντζούγιας, NIXE
  • 150γρ. Grana Padano τριμμένο, Lovilio
  • Ελαιόλαδο, ΕΥ, για το τελείωμα
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, Kania
  • ρίγανη για το πασπάλισμα, Mikado

 

Για το ψήσιμο

  • 1 κ.σ. λεπτό σιμιγδάλι ή τριμμένη φρυγανιά

 

Εύκολη και γρήγορη σάλτσα ντομάτας

  • 500γρ. (1 συσκευασία) ντομάτας με βασιλικό,Combino
  • 4 κ.σ. φρυγανιά, Belbake
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο, ΕΥ

 

Μέθοδος παρασκευής

Σε ένα μπολ προσθέστε όλα τα υλικά και απλά ανακατέψτε.

 

Μέθοδος παρασκευής για τη ζύμη

  1. Σε ένα μπολ τοποθετήστε όλα τα υλικά για τη ζύμη με τη σειρά που σας δίνεται στη συνταγή.
  2. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη. Η ζύμη θα πρέπει να κολλά ελαφρώς στα χέρια. Λαδώστε τα χέρια σας και κάντε τη ζύμη σαν μια μπάλα.
  3. Στη συνέχεια βάλτε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη.
  4. Αφήστε την για 2 ώρες σε ζεστό περιβάλλον ή μέχρι να φουσκώσει.

 

Για τα υλικά της πίτας

  1. Κόψτε το κρεμμύδι σε φέτες και τοποθετήστε τις σε ένα μπολ. Προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε το καλά με το κρεμμύδι.
  2. Σε ένα τηγάνι προσθέστε το ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαράνουν καλά.
  3. Προσθέστε μέσα τις φρέσκες ντομάτες και τη σάλτσα ντομάτας και ανακατέψτε μέχρι να βράσουν καλά. Σβήστε τη φωτιά.

 

Για την τελική προετοιμασία

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220°C, δέκα λεπτά πριν αρχίσετε να ανοίγετε τη ζύμη. Τοποθετήστε μέσα στον φούρνο ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών για να ζεσταθεί.
  2. Κόψτε ένα λαδόχαρτο διαμέτρου 35 εκατοστών και λαδώστε το με ελαιόλαδο. Ακολούθως πασπαλίστε το με σιμιγδάλι ή με τριμμένη φρυγανιά.
  3. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τοποθετήστε τη ζύμη επάνω στο λαδόχαρτο που λαδώσατε με ελαιόλαδο.
  4. Ανοίξτε τη ζύμη με τα δάκτυλά σας για να δημιουργηθούν μικρές τρύπες σαν «λακκούβες».
  5. Όταν έχετε μια στρογγυλή πίτα διαμέτρου 30 εκατοστών τότε σημαίνει πως είναι έτοιμη.
  6. Αφού ετοιμάσετε τη ζύμη και τα υλικά, βγάλτε το ζεστό ταψί προσεκτικά από τον φούρνο και τοποθετήστε το επάνω σε πυρίμαχο πάγκο εργασίας.
  7. Τοποθετήστε προσεκτικά το λαδόχαρτο με το ζυμάρι μέσα στο ταψί.
  8. Με γρήγορες κινήσεις τοποθετήστε τις αντζούγιες σε όλη την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίστε με λίγο τυρί, αφήνοντας το περισσότερο, για το τέλος.
  9. Τοποθετήστε και τη σάλτσα ντομάτας επάνω στο ανοιγμένο ζυμάρι.
  10. Πασπαλίστε με το τυρί που σας έμεινε. Ραντίστε με ελαιόλαδο και πασπαλίστε με πιπέρι.
  11. Ψήστε 25 λεπτά ή αναλόγως με τον φούρνο σας. Το ζητούμενο είναι να έχετε ψημένη ζύμη και ροδοκόκκινη κρούστα.
  12. Λίγο πριν σερβίρετε, ρίξτε επάνω τη ρίγανη.
TOP