Τάρτιφλετ (Tartiflette)

Αγαπημένο πιάτο από τις Γαλλικές Άλπεις. Φτιάχνεται από λιωμένο τυρί, μπέικον, πατάτα και λευκό κρασί. Σερβίρεται ζεστό και ρευστό σε πυρίμαχο σκεύος.

 

Υλικά για 3-4 άτομα

  • 2 μικρές πατάτες (500γρ.) με το φύλλο
  • 1 κ.σ ανάλατο βούτυρο, Milbona
  • 100γρ. μπέικον, κομμένο σε μικρούς κύβους, Αγροικία
  • 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • ¼ φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί, CIMAROSA
  • Αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • Πιπέρι ΚΑΝΙΑ
  • 200γρ. μαλακό τριμμένο τυρί που λιώνει στο φούρνο, Milbona

 

Μέθοδος παρασκευής

  1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους175°C και βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  2. Κόψτε τις πατάτες στη μέση, τοποθετήστε τις στην κατσαρόλα και καλύψτε με κρύο νερό. Προσθέστε αλάτι και αφήστε να βράσουν σκεπασμένες μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20’, ανάλογα με το μέγεθός τους. Στραγγίστε τις πατάτες.
  3. Παράλληλα σε ένα μεγάλο τηγάνι, προσθέστε το βούτυρο και τσιγαρίστε το κρεμμύδι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια, προσθέστε το μπέικον.
  4. Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  5. Ακολούθως προσθέστε το κρασί και αφού ελαττωθεί ελαφρά προσθέστε και τις στραγγισμένες πατάτες. Αλατοπιπερώστε.
  6. Αφαιρέστε τις πατάτες από τη φωτιά και τοποθετήστε τις μισές από αυτές στο πυρίμαχο σκεύος. Απλώστε τη μισή ποσότητα από το τυρί πάνω στις πατάτες. Καλύψτε το με το άλλο μισό του μείγματος της πατάτας. Τέλος, πασπαλίστε το υπόλοιπο τυρί.
  7. Ψήστε στο φούρνο για 20 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει. Σερβίρετε ζεστό.
TOP