Φουρνιστά φαλάφελ στην πίτα

30'

Χρόνος Παρασκευής

25'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

  • Τα φαλάφελ είναι τραγανοί ρεβιθοκεφτέδες, τυλιγμένοι σε πίτα με σάλτσες και σαλάτα.
  • Διαδεδομένο street food από τη Μέση Ανατολή που αποτελεί μία γρήγορη και χορταστική λύση για κάθε πεινασμένη στιγμή της ημέρας.
  • Μαγειρικό tip: αντικαταστήστε τα φαλάφελ της συνταγής με βραστά όσπρια! Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε δυο νόστιμες συνταγές!
  • 150γρ. αποξηραμένα ρεβίθια (ή 300γρ. κονσέρβα), ΕΠΙΛΟΓΗΣ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι (100γρ.), κομμένο στα τέσσερα
  • 2 κ.σ. φύλλα μαϊντανό
  • 2 κ.σ φύλλα κόλιανδρο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ ξύσμα λεμόνι
  • ½ κ.γ. αλάτιΙμαλαΐων, Deluxe
  • ½ κ.γ. κύμινο αλεσμένο
  • ½ κ.γ. πιπέρι, Kania
  • Φυτικό λάδι για το άλειμμα, Vita Dor
  • Λεμόνι κομμένο σε μοίρες (wedges) για το σερβίρισμα

 

Συνοδευτικά/υλικά με τη σειρά που θα τοποθετηθούν επάνω στην πίτα

  • 4 ελληνικές ή κυπριακές πίτες, Η Κουζίνα μου
  • 8 κ.σ ταχίνι, Chef Select
  • 8 λεπτές φέτες από μια μεγάλη ώριμη ντομάτα
  • Ανάμεικτη σαλάτα με λάχανο ή σαλάτα ρόκα, Η Κουζίνα μου
  • 12 φαλάφελ (συνταγή #1) ή 500γρ. βραστά όσπρια, ΕΠΙΛΟΓΗΣ
  • 4 μεγάλα αγγουράκια τουρσί κομμένα σε λεπτές φέτες, Freshona
  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες ανακατεμένο μαζί με 2 κ.γ σουμάκ
  • 8 κ.σ. σάλτσα χούμους αραιωμένο με χυμό λεμόνι ή χλιαρό νερό, Chef Select
  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό ανάμεικτο με ½ κ.γ ξύσμα λεμόνι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Φουσκώστε τα ρεβίθια από την προηγούμενη νύχτα. Όταν φουσκώσουν θα έχετε γύρω στα 300γρ. ρεβίθια.
  2. Στραγγίστε καλά τα ρεβίθια και τοποθετήστε τα σε επεξεργαστή τροφίμων μαζί με τα υπόλοιπα υλικά: κρεμμύδι, μαϊντανό, κόλιανδο, ξύσμα λεμόνι, σκόρδο, αλάτι, κύμινο και το πιπέρι.
  3. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο και αφήστε το να ξεκουραστεί για ½ ώρα.
  4. Όταν ξεκουραστεί το μείγμα, πλάστε το σε 12 (δώδεκα) φαλάφελ και τοποθετήστε τα επάνω σε ταψί με λαδόχαρτο. Ραντίστε τα με λάδι και ψήστε στον φούρνο στους 180°C (αέρα) για 25 λεπτά.

Στήσιμο πιάτου:

  1. Αλείψτε την κάθε πίτα με 2 κ.σ. ταχίνι, προσθέστε επάνω 1 λεπτές φέτες ντομάτας και λίγη σαλάτα.
  2. Πάνω από τη σαλάτα τοποθετήστε τρία φαλάφελ (ή 125γρ. όσπρια), μετά 1 αγγουράκι τουρσί και πασπαλίστε με το κόκκινο κρεμμύδι.
  3. Τέλος ραντίστε τα φαλάφελ (ή τα όσπρια) με 2 κ.σ. χούμους και πασπαλίστε με μαϊντανό και ξύσμα λεμόνι.
X