Φουρνιστό ρυζόγαλο Σμυρναϊκό

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Η ελληνική εκδοχή της κρεμ μπρουλέ! Συνηθισμένο γλυκό στα παράλια της Μ. Ασίας αλλά και της Κωνσταντινούπολης! Μπορείτε να το σερβίρετε και παραδοσιακά, κρύο σε μπολάκια

 

  • 50γρ. (1/2 φλιτζάνι) ρύζι γλασέ Λαμίας, Terranea
  • 1 πρέζα αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • 150 γρ. (1 ¼ φλιτζάνι) νερό
  • 20 γρ. (2 κ.σ.) ζάχαρη, Belbake
  • 230 γρ. (1 φλιτζάνι) γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό, ΓΑΛΠΟ
  • 1/3 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ.σ. (12 γρ.) άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουερ)
  • 3 κ.σ. (25 γρ.) κρύο νερό

 

Για το καψάλισμα της κρέμας

  • 4 κ.σ. (70 γρ.) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake

 

Για το σερβίρισμα

  • αλεσμένη κανέλα, Kania

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα τοποθετήστε το νερό με το αλάτι. Αφού το νερό κοχλάσει, ρίξτε μέσα το ρύζι, ανακατέψτε, μισοσκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
  2. Ανακατέψτε ξανά στα μισά του χρόνου.
  3. Αφού το ρύζι μαλακώσει και ψηθεί, ρίξτε μέσα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και ανακατέψτε. Αφήστε να κοχλάσει σε δυνατή φωτιά.
  4. Παράλληλα, διαλύστε το άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουερ) σε 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό.
  5. Αφού κοχλάσει το γάλα με το ρύζι, ρίξτε μέσα το άμυλο καλαμποκιού και ανακατέψτε ξανά.
  6. Συνεχίστε να ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
  7. Αν θα το σερβίρετε κρύο: Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και μοιράστε το σε 4 μπολάκια. Πασπαλίστε με κανέλα. Αφού κρυώσει, τοποθετήστε το στο ψυγείο και παγώστε το για 2 ώρες περίπου.
  8. Αν θα το ψήσετε στο φούρνο: Μοιράστε το μείγμα σε 4 πυρίμαχα σκεύη.
  9. Τοποθετήστε τα πυρίμαχα σκεύη σε ένα ταψί και προσθέστε ζεστό νερό (500ml) μέχρι τα 2/3 των σκευών.
  10. Ψήστε στους 160°C για 30 λεπτά. Βγάλτε τα σκεύη από τον φούρνο και το νερό. Αφήστε να κρυώσουν για μισή ώρα.
  11. Τέλος, τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέχρι να πήξουν και να κρυώσουν, για 2 ώρες τουλάχιστον.

 

Για το κάψιμο της κρέμας

  1. Πασπαλίστε την κρύα επιφάνεια της κρέμας με 1 κ.σ. ζάχαρη.
  2. Κάψτε τη ζάχαρη με φλόγιστρο. Αν δεν έχετε φλόγιστρο, κάψτε τη ζάχαρη στο γκριλ του φούρνου.
  3. Περιμένετε για 2 λεπτά πριν σερβίρετε, ώστε να στερεοποιηθεί η καραμέλα και να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα. Πασπαλίστε με κανέλα.
X