Φουρνιστό ρυζόγαλο Σμυρναϊκό

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

4
Μερίδες

*****
Βαθμός Δυσκολίας
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ
Η ελληνική εκδοχή της κρεμ μπρουλέ! Συνηθισμένο γλυκό στα παράλια της Μ. Ασίας αλλά και της Κωνσταντινούπολης! Μπορείτε να το σερβίρετε και παραδοσιακά, κρύο σε μπολάκια
- 50γρ. (1/2 φλιτζάνι) ρύζι γλασέ Λαμίας, Terranea
- 1 πρέζα αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
- 150 γρ. (1 ¼ φλιτζάνι) νερό
- 20 γρ. (2 κ.σ.) ζάχαρη, Belbake
- 230 γρ. (1 φλιτζάνι) γάλα κατσικίσιο ή αγελαδινό, ΓΑΛΠΟ
- 1/3 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- 1 κ.σ. (12 γρ.) άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουερ)
- 3 κ.σ. (25 γρ.) κρύο νερό
Για το καψάλισμα της κρέμας
- 4 κ.σ. (70 γρ.) λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake
Για το σερβίρισμα
- αλεσμένη κανέλα, Kania
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα τοποθετήστε το νερό με το αλάτι. Αφού το νερό κοχλάσει, ρίξτε μέσα το ρύζι, ανακατέψτε, μισοσκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
- Ανακατέψτε ξανά στα μισά του χρόνου.
- Αφού το ρύζι μαλακώσει και ψηθεί, ρίξτε μέσα το γάλα μαζί με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και ανακατέψτε. Αφήστε να κοχλάσει σε δυνατή φωτιά.
- Παράλληλα, διαλύστε το άμυλο καλαμποκιού (κορν φλάουερ) σε 3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό.
- Αφού κοχλάσει το γάλα με το ρύζι, ρίξτε μέσα το άμυλο καλαμποκιού και ανακατέψτε ξανά.
- Συνεχίστε να ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα.
- Αν θα το σερβίρετε κρύο: Αφαιρέστε το μείγμα από τη φωτιά και μοιράστε το σε 4 μπολάκια. Πασπαλίστε με κανέλα. Αφού κρυώσει, τοποθετήστε το στο ψυγείο και παγώστε το για 2 ώρες περίπου.
- Αν θα το ψήσετε στο φούρνο: Μοιράστε το μείγμα σε 4 πυρίμαχα σκεύη.
- Τοποθετήστε τα πυρίμαχα σκεύη σε ένα ταψί και προσθέστε ζεστό νερό (500ml) μέχρι τα 2/3 των σκευών.
- Ψήστε στους 160°C για 30 λεπτά. Βγάλτε τα σκεύη από τον φούρνο και το νερό. Αφήστε να κρυώσουν για μισή ώρα.
- Τέλος, τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέχρι να πήξουν και να κρυώσουν, για 2 ώρες τουλάχιστον.
Για το κάψιμο της κρέμας
- Πασπαλίστε την κρύα επιφάνεια της κρέμας με 1 κ.σ. ζάχαρη.
- Κάψτε τη ζάχαρη με φλόγιστρο. Αν δεν έχετε φλόγιστρο, κάψτε τη ζάχαρη στο γκριλ του φούρνου.
- Περιμένετε για 2 λεπτά πριν σερβίρετε, ώστε να στερεοποιηθεί η καραμέλα και να δημιουργηθεί μια τραγανή κρούστα. Πασπαλίστε με κανέλα.