Χοιρινά παϊδάκια καραμελωμένα με σάλτσα μπάρμπεκιου κουμανταρίας και χαρουπόμελο (ή έψημα)

150'
Χρόνος Παρασκευής

15'
Χρόνος Ψησίματος

2
Μερίδες

*****
Βαθμός Δυσκολίας
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ
Για το χοιρινό
- 1 συσκευασία, του Χασάπη
- 2 κ.σ ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ανακατεμένο με θυμάρι για το σερβίρισμα
Για τη σάλτσα μπάρμπεκιου:
- 1 κ.σ λάδι φυτικό, Vita d’or
- 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ αποξηραμένους σπόρους κόλιανδρο
- 2κ.σ. καστανή ζάχαρη, Belbake
- 4 κ.σ κουμανταρία
- 4 κ.σ μηλόξιδο, Kania
- 2κ.σ. σάλτσα worcestershire
- 200γρ.κέτσαπ ντομάτας, Kania
- 4κ.σ. έψημα ή χαρουπόμελο
- 1 κ.γ καπνιστή πάπρικα (προαιρετικά) , Kania
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Προετοιμασία για τη σάλτσα
- Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι και το αλάτι.
- Αφού καραμελώσει ελαφρά τοποθετήστε και το σκόρδο με τον κόλιανδρο. Σοτάρετε για 1 λεπτό.
- Στη συνέχεια προσθέστε την καστανή ζάχαρη με την κουμανταρία, το μηλόξιδο και τη σάλτσα Worcestershire. Ανακατέψτε και αφήστε να εξατμιστεί στο μισό το υγρό.
- Τέλος προσθέστε την κέτσαπ ντομάτας, το χαρουπόμελο (το έψημα) και την καπνιστή πάπρικα. Βράστε για 2 λεπτά ή μέχρι να βράσει η σάλτσα.
- Αφαιρέστε την κατσαρόλα από την εστία και πολτοποιήστε τη σάλτσα με μια ράβδο χειρός.
- Αποθηκέψτε σε γυάλινο βάζο.
Για την προετοιμασία του κρέατος:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160 C°.
- Στρώστε ένα ταψί με λαδόχαρτο. Τοποθετήστε τα χοιρινά παϊδάκια σε λαδόχαρτο και ασημόχαρτο και αλείψτε με αρκετή από τη σάλτσα μπάρμπεκιου. Κλείστε τα καλά.
- Ψήστε τα για 2 ώρες.
- Αφού ψηθούν και μαλακώσουν, αφαιρέστε τα περιττά υγρά και τοποθετήστε τα παϊδάκια σε πιατέλα. Με ένα πινέλο αλείψτε τα ξανά με λίγη σάλτσα μπάρμπεκιου.
- Σε ένα τηγάνι τουγκριλ, ψήστε τα για 2′-3′ μέχρι να καραμελώσει η επιφάνειά τους.
- Με ένα πινέλο, ξανά αλείψτε τα με τη σάλτσα μπάρμπεκιου.
- Πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό ανακατεμένο με θυμάρι ή δεντρολίβανο και σερβίρετε.