Χοιρινό ψαρονέφρι με σταφύλι και κουμανταρία

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 ψαρονέφρι (600γρ.), Του Χασάπη
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το πανάρισμα, Belbake
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. (160γρ.) κόκκινα ή άσπρα σταφύλια χωρίς κουκούτσια
  • 1/2 φλ. κουμανταρία
  • 1 κ.σ ξίδι, PASON
  • χυμό από μισό πορτοκάλι ή 1 γλυκό μανταρίνι
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona (για το τελείωμα)
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, ΚΑΝΙΑ
  • φρέσκο ​κόλιανδρο, ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα

 

Συνοδευτικές γαρνιτούρες του πιάτου (προαιρετικά)

  • Πουρέ μπιζέλι (βρασμένο μπιζέλι λιωμένο στο μπλέντερ με βούτυρο, αλάτι και πιπέρι)
  • Μπιζέλι βρασμένο, Vegeterra
  • Μαγιονέζα, Vita d’or
  • Φασόλια ενταμάμε (λοβοί σόγιας), Vitasia
  • Φύλλα φρέσκου άνηθου
  • Ραπανάκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • Αγγουράκι κομμένο σε μικρούς κύβους, χωρίς τα σπόρια
  • Καρότο βραστό κομμένο σε κύβους
  • Κύμινο σε σκόνη
  • Ελαιόλαδο

 

Για την προετοιμασία του κρέατος:

  1. Καθαρίστε το ψαρονέφρι από τις ίνες και το περιττό λίπος.
  2. Αλευρώστε το ψαρονέφρι και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο.

 

Προετοιμασία για τη σάλτσα / τελείωμα:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
  2. Ζεστάνετε μια κουταλιά βούτυρο σε βαθύ τηγάνι (το οποίο θα πρέπει να έχει καπάκι). Ροδίστε το αλευρωμένο ψαρονέφρι από κάθε πλευρά και μετά τοποθετήστε το σε ένα πιάτο.
  3. Προσθέστε στο τηγάνι το κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να μαραθεί.
  4. Ακολούθως, προσθέστε τα σταφύλια, το κρασί, το ξίδι, τον χυμό και βράστε μέχρι να μειωθεί το υγρό κατά τα ¾ .
  5. Προσθέστε πίσω στο τηγάνι το χοιρινό, σκεπάστε το με λαδόχαρτο και ακολούθως με το καπάκι. Το λαδόχαρτο δεν θα πρέπει να εξέχει από το τηγάνι. Ψήστε στον φούρνο για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το ψαρονέφρι.
  6. Ακολούθως, βγάλτε το τηγάνι από τον φούρνο, αφαιρέστε το ψαρονέφρι από το τηγάνι και αφήστε το σκεπασμένο σε ένα πιάτο για να ξεκουραστούν οι ίνες.
  7. Για να γλασάρει η σάλτσα του χοιρινού, τοποθετήστε το τηγάνι πίσω στη φωτιά, προσθέστε μια κουταλιά ανάλατο βούτυρο και δυναμώστε τη φωτιά μέχρι να γλασάρει η σάλτσα (να γίνει σαν σιρόπι).
  8. Όταν ξεκουραστεί το χοιρινό, κόψτε το σε φέτες, σερβίρετε με τη σάλτσα και πασπαλίστε με ψιλοκομμένο φρέσκο ​​κόλιανδρο.
  9. Προαιρετικά σερβίρετε σε μερίδες με τις προτεινόμενες γαρνιτούρες.

 

Πατάτες τσιπς στον φούρνο με κρασί και κόλιανδρο:

  • 500γρ. μικρές πατάτες με τη φλούδα, καλά πλυμένες
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, Αρχαϊκά
  • 2 κ.σ. αποξηραμένο κόλιανδρο, χονδροσπασμένο
  • 2 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, Kania
  • 3 κ.σ. λευκό ξηρό κρασί, Cimarossa

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • φέτες λεμόνι
  • ψιλοκομμένο φρέσκο ​κόλιανδρο

 

Μέθοδος παρασκευής

  1. Ζεστάνετε τον φούρνο στους 200°C και στρώστε 2 ταψιά με λαδόχαρτο.
  2. Κόψτε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες τοποθετώντας τις σε ένα μπολ.
  3. Ρίξτε μέσα 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, τον αποξηραμένο κόλιανδρο, το αλάτι και το πιπέρι.
  4. Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί με τις πατάτες και στη συνέχεια τοποθετήστε τις επάνω σε δύο ταψιά με λαδόχαρτο.
  5. Ψήστε τις πατάτες μέχρι να γίνουν τραγανές, γυρνώντας τις ανά διαστήματα, περίπου 40 λεπτά.
  6. Αφού ψηθούν, βγάλτε τις από το φούρνο και ενώ είναι ακόμη ζεστές, ραντίστε τις με λευκό κρασί.
  7. Τοποθετείτε τις πατάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
  8. Σερβίρετε προαιρετικά με φέτες λεμόνι και ψιλοκομμένο φρέσκο ​κόλιανδρο.
TOP