Χωριάτικη Γαλλική μηλόπιτα “Γκαλέτ” (Galette aux pommes)

Εύκολη και ευπαρουσίαστη τάρτα μήλου, τέλεια για παρουσίαση σε μπουφέ αφού μοιάζει με πίτσα!

Υλικά για 8 μερίδες

  • 200γρ (1 ½ φλιτζάνια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, RIVERCOTE
  • 1 ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • 115γρ βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια, MILBONA
  • 60-70ml (1/3 φλιτζάνι) παγωμένο νερό
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο για το ψήσιμο

Για τη γέμιση

  • 3μήλα για μηλόπιτα (Golden delicious ή Granny Smith)
  • 2κ.σ.ζάχαρη
  • 1/2κ.γ.κανέλα αλεσμένη, KANIA
  • 1κ.σ.μέλι, MARLENE
  • 2κ.σ.βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε μικράκομμάτια, MILBONA

Μέθοδος παρασκευής

Για τη ζύμη

  1. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, τοποθετήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τοβούτυρο και αλέστε για περίπου 5 δευτερόλεπτα. Βάλτε το παγωμένο νερό πάνω από το μίγμα αλευριού και συνεχίστε τη διαδικασία για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μέχρι η ζύμη να δέσει.
  2. Μεταφέρετε τη ζύμη επάνω σε πάγκο εργασίας και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Κάντε τη μία μπάλα και σκεπάστε τη με μεμβράνη κουζίνας και αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τελειώσετε με το δεύτερο στάδιο.

 

 Για τη γέμιση: Κόψετε τα μήλα σε τέσσερα ίσα κομμάτια. Κόψετε το κάθε τέταρτο σε έξι λεπτές φέτες και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ. Προσθέστε τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατέψτε καλά.

 

Για την πίτα

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180οC.
  2. Σε μια επιφάνεια εργασίας τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόχαρτο και ανοίξτε τη ζύμη με πλάστη σε 30 εκατοστά διάμετρο. Μεταφέρετε τη ζύμη επάνω σε ταψί με το λαδόχαρτο.
  3. Ξεκινώντας από το κέντρο τοποθετήστε τα μήλα κυκλικά, με την επόμενη στρώση να επικαλύπτει την προηγούμενη 1 – 2 εκατοστά.
  4. Τελειώστε με τις στρώσεις των μήλων αφήνοντας ένα κενό 2.5 εκατοστών γύρω από την πίτα.
  5. Διπλώστε τη ζύμη που αφήσατε ακάλυπτη (2.5 εκατοστών) πάνω από τα μήλα, διπλώνοντάς τη σε ορισμένα σημεία για να μην ανοίξει.
  6. Ρίξτε τις 2 κ.σ. βούτυρο σε διάφορα σημεία πάνω από τα μήλα.
  7. Τέλος ρίξτε το μέλι πάνω από τα μήλα.
  8. Ψήστε για 40’ ή μέχρι η ζύμη και τα μήλα να πάρουν χρώμα.
  9. Βγάλτε την γκαλέτ από το φούρνο και αφού κρυώσει για δέκα λεπτά τη μεταφέρετε σε πιατέλα.
  10. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή με παγωτό.
TOP