Εύκολα κουλούρια χωρίς μίξερ (γεμιστά ή σκέτα)

70 λεπτά

Χρόνος Παρασκευής

25 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος

5

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

 

  • 75 γρ. (1/3 ποτήρι) νερό
  • 4 γρ. μαγιά, Belbake
  • 1/3 κ.γ. ζάχαρη ή μέλι ή χαρουπόμελο
  • 3 κ.σ. (18 γρ.) ελαιόλαδο συν έξτρα ελαιόλαδο για το λάδωμα του μπολ
  • 150 γρ. (1 ποτήρι) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
  • 1/4 κ.γ. αλάτι

Για την επικάλυψη

  • 75 γρ. σουσάμι ή ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους ή παρμεζάνα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική ή μέλι
  • 150 γρ. χλιαρό νερό

 

Για τη γέμιση (προαιρετικά)

  • Ή 3-4 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι ανά κουλούρι, ΕΥ
  • 15 γρ. τυρί φέτα ή χαλούμι ανά κουλούρι, ΓΑΛΠΟ

 

Εξοπλισμός:

  • Φλιτζάνι δοσομετρητής ή ζυγαριά
  • Κουταλάκι τσαγιού και σούπας
  • Ένα μεγάλο πιρούνι
  • Σανίδι κοπής
  • Μαχαίρι κοπής (μεγάλο ή μικρό)
  • Ένα μέτριο μπολ και δύο μικρά
  • Πετσέτα κουζίνας
  • Ταψί φούρνου με λαδόχαρτο

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Σε ένα μέτριο μπολ ρίχνουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη ή μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά.
  2. Ακολούθως, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλεύρι και αλάτι και τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι μέχρι να γίνει μαλακή η ζύμη. Η ζύμη θα αρχίζει να ξεκολλάει από τον πάτο του μπολ. Βγάζουμε τη ζύμη σε ένα πάγκο εργασίας και την πλάθουμε σαν μπάλα.
  3. Λαδώνουμε τα τοιχώματα του μπολ που ζυμώσαμε και μεταφέρουμε τη ζύμη μέσα για να ξεκουραστεί, σκεπάζοντάς τη με μία πετσέτα για 30’ λεπτά.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
  5. Γεμίζουμε ένα μικρό μπολ με νερό (150 γρ.) και ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και γεμίζουμε ένα άλλο μικρό μπολ με σουσάμι ( ή όποια άλλη επικάλυψη θέλουμε).
  6. Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την κόβουμε σε κομμάτια βάρους 50 γρ. (5 τεμ.) ή χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 85 γρ. (3 τεμ.).
  7.  Πλάθουμε στον πάγκο τη ζύμη σαν λουκάνικο και ενώνουμε τις 2 άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι μας. Προσέχουμε όλα τα κουλούρια να έχουνε την ίδια διάμετρο.
  8. Εάν θα τα κάνετε γεμιστά: ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια τα μπαλάκια σε ένα μακρόστενο φύλλο, βάζουμε φέτα ή χαλούμι ή ελιά, τυλίγουμε το φύλλο σε μπαστουνάκι και ενώνουμε τις δύο άκρες.
  9. Βουτάμε το κάθε κουλούρι μέσα στο νερό και αμέσως μετά στο μπολ με το σουσάμι.
  10. Τοποθετούμε τα κουλουράκια σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε για 23-25 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
X