Κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φύλλο κρούστας

20'

Χρόνος Παρασκευής

60'

Χρόνος Ψησίματος

6 (μία πίτα διαμέτρου 25 εκατοστών)

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για το φύλλο:

  • 6 φύλλα κρούστας για πίτες (μπακλαβά), Kardis
  • 100γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ

 

Για τη γέμιση:

  • 3 μέτρια ξηρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, ΕΥ
  • 1/3 κ.γ. αλάτι
  • 1 κιλό τυροβολιά Μυκόνου ή μίξη μαλακών νησιώτικων τυριών (μυζήθρα, ανθότυρο, φέτα)
  • 3 μέτρια βιολογικά αυγά, νώμα
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 70γρ. (2 φωλιές) φιδέ, Combino
  • 3 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania

 

Για το άλειμμα των φύλλων

  • μείγμα για το τελείωμα (1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό)

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και το αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, θρυμματίστε τα τυριά με τα χέρια αφού αφαιρέσετε το υγρό από τη συσκευασία.
  3. Κτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ και προσθέστε μέσα στο τυρί.
  4. Στο ίδιο μπολ, προσθέστε όλα τα υλικά της συνταγής: καραμελωμένο κρεμμύδι, φρέσκα κρεμμυδάκια, σπασμένος φιδές, άνηθο, μαϊντανό και πιπέρι.
  5. Ανακατέψτε καλά με μια κουτάλα.

 

Για την ετοιμασία/ψήσιμο:

  1. Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί με λαδόχαρτο διαμέτρου 25 εκατοστών. Το λαδόχαρτο θα βοηθήσει την πίτα να βγει πιο εύκολα από τη φόρμα μετά το ψήσιμο. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C.
  2. Τοποθετήστε δύο φύλλα μέσα στο ταψί. Τα πρώτα 2 (δύο) φύλλα, όπως και τα επόμενα, θα πρέπει να εξέχουν από το ταψί.
  3. Ραντίστε τα πρώτα φύλλα με το ελαιόλαδο.
  4. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τα επόμενα 2 (δύο) φύλλα που θα πρέπει να τοποθετηθούν σταυρωτά.
  5. Κρατήστε δύο τελευταία φύλλα χωρίς να τα λαδώσετε.

 

Για το τελείωμα:

  1. Ρίξτε το μείγμα της κρεμμυδόπιτας μέσα στο ταψί με τα φύλλα. Τοποθετήστε πάνω τα τελευταία φύλα (σταυρωτά) κλείνοντας σαν πώμα την πίτα.
  2. Ακολούθως, κλείστε τις άκρες δημιουργώντας έτσι ένα κουλούρι (κόθρο) γύρω-γύρω από το ταψί. Επιπλέον, ραντίστε τα φύλλα γύρω-γύρω με το ελαιόλαδο.
  3. Ετοιμάστε το μείγμα για την επάλειψη. Κτυπήστε 1 κ.σ. αλεύρι με 1 κ.σ. λάδι και 2 κ.σ. νερό. Το μείγμα αυτό θα μας δώσει ένα εφέ στο φύλλο της χωριάτικης πίτας.
  4. Ρίξτε το μείγμα για την επάλειψη ομοιόμορφα πάνω στην πίτα και τρυπήστε ελαφρά με ένα πιρούνι γύρω γύρω.
  5. Ψήστε στους 170°C για μία ώρα ή μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
  6. Αφαιρέστε την από τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει.
X