Μελομακάρονα Μανταρινιού με καρύδια πεκάν

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

20

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Υγρά υλικά (μπολ #1)

  • 100 γρ. ηλιέλαιο, Vita d’or
  • 100 γρ. χυμό μανταρίνι (κλημεντίνη)
  • 45γρ. ελαιόλαδο, ΕΥ
  • 2 κ.γ. ξύσμα μανταρίνι (κλημεντίνη)

 

Στέρεα υλικά (μπολ #2)

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Belbake
  • 50γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 15γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη, Belbake
  • ½  κ.γ. σόδα μαγειρική
  • 1/3 κ.γ. κανέλα αλεσμένη, Kania
  • ¼ κ.γ μοσχοκάρυδο, Belbake

 

Υλικά για σιρόπι

  • 150 γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, Belbake
  • 150 γρ. νερό
  • 1 φέτα μανταρίνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας, Kania
  • 1-2 γαρύφαλλα, Belbake
  • 50 γρ. μέλι, Marlen

 

Για το τελείωμα

  • Καρύδια πεκάν ψιλοκομμένα, Alesto
  • Μέλι, Marlen

 

*Τα υγρά και στερεά υλικά τα μετράμε σε γραμμάρια σε ηλεκτρονική ζυγαριά

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για το σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάλτε τη ζάχαρη, το νερό, το μανταρίνι, το ξυλάκι κανέλας και τα γαρύφαλλα. Σε δυνατή φωτιά, αφήστε να βράσει για 3 λεπτά και αποσύρετε.
  2. Εκτός φωτιάς ρίξε το μέλι, ανακατέψτε και άφηστε το σιρόπι να κρυώσει σε ένα μπολ.
  3. Το σιρόπι θα πρέπει να κρυώσει καλά όταν θα το περιχύσετε πάνω από τα ζεστά μελομακάρονα.

 

Για τα μελομακάρονα:

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190οC (αέρα).
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε όλα τα υγρά υλικά (λάδια, χυμό, και ξύσμα).
  3. Σε ένα άλλο μέτριο μπολ προσθέστε τα στέρεα υλικά (αλεύρι, σιμιγδάλι, ζάχαρη άχνη, σόδα, κανέλα, μοσχοκάρυδο) και ανακατέψτε με ένα πιρούνι.
  4. Προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι στα υγρά υλικά και ανακατεύψτε απαλά με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά.
  5. Πλάστε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήματα 28 γραμμαρίων και ακουμπάτε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη, σε πιρούνι ή σίτα (κόσκινο) προκειμένου να τους δώσετε μια ωραία όψη.
  6. Τοποθετήστε τα σε μία λαδόκολλα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  7. Παράλληλα ετοιμάστε το σιρόπιασμα: τοποθετήστε ένα μπολ με σιρόπι και δίπλα βάλτε μια τρυπητή κουτάλα. Παραδίπλα τοποθετήστε ένα ταψί με μια σίτα από πάνω.
  8. Μόλις βγουν ζεστά τα μελομακάρονα από το φούρνο ρίξτε τα στο κρύο σιρόπι για 15 δευτερόλεπτα περίπου και με μια κουτάλα βγάλτε τα και αφήστε τα σε σίτα να στραγγίζουν.
  9. Όταν στραγγίσουν τοποθετήστε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα σε στρώσεις. Ενώ τα στρώνετε, πασπαλίστε τα με το μέλι και τα καρύδια.

 

Μυστικά επιτυχίας

  • Η προσθήκη ζάχαρης στη ζύμη βοηθά στο να ροδίσουν τα μελομακάρονα.
  • Το αλεύρι ΔΕΝ χρειάζεται κοσκίνισμα.
  • Η μέτρηση των υγρών υλικών σε ηλεκτρονική ζυγαριά είναι διαφορετική από την μέτρηση σε μετρητή υγρών. Ίδια ποσότητα 100 γρ. λάδι σε ζυγαριά ζυγίζουν 117 ml. σε μετρητή υγρών!
  • Τα υλικά τα ανακατεύουμε πάρα πολύ απαλά με το χέρι, διαφορετικά θα βγάλουν όλο το λάδι τους και δεν θα γίνουν αφράτα. ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ!
  • Ο χυμός εμπορίου στη ζύμη μπορεί να αντικατασταθεί με φρέσκο χυμό μανταρίνι ή πορτοκάλι.
  • Το “αποτύπωμα” στην επιφάνεια του κάθε μελομακάρονου με ένα πιρούνι ή με έναν τρίφτη βοηθάει στο να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
  • Για να κρυώσει πιο γρήγορα το σιρόπι όταν ετοιμαστεί, βάλτε το σιρόπι σε κρύο σκεύος (μπολ) γιατί το μεταλλικό σκεύος κρατά τη θερμοκρασία πιο πολύ χρόνο.
  • Πλάστε τα μελομακάρονα πολύ μικρά, έτσι ώστε να μην χρειάζονται πολλή ώρα μέλωμα. Αν τα πλάσετε μεγάλα, χρειάζονται περισσότερη ώραψήσιμο και περισσότερο μέλωμα.
  • Τα μελομακάρονα δεν κρατάνε πολύ σαν τους κουραμπιέδες. Για να έχετε φρέσκα μελομακάρονα ανά 2 μέρες ψήστε τα μπισκότα και φυλάξτε τα σε αεροστεγές βάζο χωρίς σιρόπι. Όταν θέλετε να κεράσετε απλά προθερμάνετε τον φούρνο στους 160οC (αέρα), θερμάνετε ξανά τα μελομακάρονα και βουτήξτε τα σε κρύο σιρόπι. Το σιρόπι μπορεί να κρατηθεί στο ψυγείο για ένα μήνα περίπου. Εάν προστεθεί μια κουτάλια βότκα μπορεί να πάει μέχρι και 3 μήνες.
  • Για γεμιστά μελομακάρονα απλά πλάστε τα όπως πιο πάνω και τοποθετήστε ένα καρύδι στο κάτω μέρος (κέντρο). Κλείστε ελαφρά τη ζύμη και τοποθετείστε το μελομακάρονο στη λαδόκολλα.
X