Παέγια με γαρίδες και μύδια από σπιτικό ζωμό

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για το ζωμό γαρίδας:

  • κέλυφος και ουρά από 500γρ. γαρίδες
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 μικρό καρότο σε φέτες
  • 1 στέλεχος σέλινο σε φέτες
  • 1 κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά για ψάρι, Deluxe
  • 6 κοτσάνια μαϊντανό
  • 5 εκ. φλούδα λεμόνι
  • 800γρ. κρύο νερό

Για την παέγια

  • 4κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι,ΚΥΠΑΡΙ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σεκυβάκια
  • 1 ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
  • 200γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών, Terranea
  • 200γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη, Freshona
  • 1 συσκευασία (1 γρ.) σαφράν, Deluxe
  • 500ml ζεστό ζωμό γαρίδας
  • 8 μεγάλα μύδια με κέλυφος
  • 1 συσκευασία (500γρ.) γαρίδες καθαρισμένες με ουρά, Ocean Sea
  • 1 λεμόνι κομμένο σε μοίρες, για το σερβίρισμα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Ετοιμάστε τον ζωμό: Σε μία μέτρια κατσαρόλα προσθέστε μέσα τα κελύφη γαρίδας, το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο, το σκόρδο, τα ανάμεικτα μπαχαρικά, τα κοτσάνια μαϊντανό, τη φλούδα λεμόνι και το κρύο νερό.
  2. Κοχλάστε το νερό και μετά χαμηλώστε τη φωτιά. Ψήστε για μισή περίπου ώρα ξαφρίζοντας ανά διαστήματα τον ζωμό (αφαιρέστε τον αφρό που δημιουργείται από πάνω).
  3. Αφού τελειώσει ο ζωμός, περάστε τον από ένα κόσκινο έχοντας έτσι ένα αρωματικό υγρό έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε για τη παέγια. Βάλτε τον ζωμό πίσω στην κατσαρόλα.

 

  1. Για την παέγια: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε 2κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι μέχρι να καραμελώσει ελαφρά.
  2. Προσθέστε το σκόρδο, την πιπεριά και συνεχίστε να σοτάρετε.
  3. Μετά από ένα λεπτό προσθέστε την πάπρικα και το ρύζι και ανακατέψτε.
  4. Ακολούθως προσθέστε τη ντομάτα και τον ζωμό, ανακατέψτε ξανά και χαμηλώσετε τη φωτιά.
  5. Μαγειρέψτε τορύζι χωρίς να το ανακατεύετε.
  6. Λίγο πριναπορροφήσει τα υγρά του προσθέστε επάνω στο ρύζι τις γαρίδες, τα μύδια και  πιέστε με ένα πιρούνι, ώστε να βυθιστούν ελαφρά.
  7. Δυναμώστε τη φωτιά και ψήστε μέχρι το ρύζι νααπορροφήσει όλα τα υγρά του.
  8. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σκεπάστε το με ένα καθαρό πανί κουζίνας για 5 λεπτά.
  9. Σερβίρετε με λεμόνι κομμένο σε μοίρες.

ΥΛΙΚΑ

Για το ζωμό γαρίδας:

  • κέλυφος και ουρά από 500γρ. γαρίδες
  • 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
  • 1 μικρό καρότο σε φέτες
  • 1 στέλεχος σέλινο σε φέτες
  • 1 κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά για ψάρι, Deluxe
  • 6 κοτσάνια μαϊντανό
  • 5 εκ. φλούδα λεμόνι
  • 800γρ. κρύο νερό

Για την παέγια

  • 4κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
  • 1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κ.γ. αλάτι,ΚΥΠΑΡΙ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σεκυβάκια
  • 1 ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
  • 200γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών, Terranea
  • 200γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη, Freshona
  • 1 συσκευασία (1 γρ.) σαφράν, Deluxe
  • 500ml ζεστό ζωμό γαρίδας
  • 8 μεγάλα μύδια με κέλυφος
  • 1 συσκευασία (500γρ.) γαρίδες καθαρισμένες με ουρά, Ocean Sea
  • 1 λεμόνι κομμένο σε μοίρες, για το σερβίρισμα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Ετοιμάστε τον ζωμό: Σε μία μέτρια κατσαρόλα προσθέστε μέσα τα κελύφη γαρίδας, το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο, το σκόρδο, τα ανάμεικτα μπαχαρικά, τα κοτσάνια μαϊντανό, τη φλούδα λεμόνι και το κρύο νερό.
  2. Κοχλάστε το νερό και μετά χαμηλώστε τη φωτιά. Ψήστε για μισή περίπου ώρα ξαφρίζοντας ανά διαστήματα τον ζωμό (αφαιρέστε τον αφρό που δημιουργείται από πάνω).
  3. Αφού τελειώσει ο ζωμός, περάστε τον από ένα κόσκινο έχοντας έτσι ένα αρωματικό υγρό έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε για τη παέγια. Βάλτε τον ζωμό πίσω στην κατσαρόλα.

 

  1. Για την παέγια: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε 2κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι μέχρι να καραμελώσει ελαφρά.
  2. Προσθέστε το σκόρδο, την πιπεριά και συνεχίστε να σοτάρετε.
  3. Μετά από ένα λεπτό προσθέστε την πάπρικα και το ρύζι και ανακατέψτε.
  4. Ακολούθως προσθέστε τη ντομάτα και τον ζωμό, ανακατέψτε ξανά και χαμηλώσετε τη φωτιά.
  5. Μαγειρέψτε τορύζι χωρίς να το ανακατεύετε.
  6. Λίγο πριναπορροφήσει τα υγρά του προσθέστε επάνω στο ρύζι τις γαρίδες, τα μύδια και  πιέστε με ένα πιρούνι, ώστε να βυθιστούν ελαφρά.
  7. Δυναμώστε τη φωτιά και ψήστε μέχρι το ρύζι νααπορροφήσει όλα τα υγρά του.
  8. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σκεπάστε το με ένα καθαρό πανί κουζίνας για 5 λεπτά.
  9. Σερβίρετε με λεμόνι κομμένο σε μοίρες.
X