Παέγια με γαρίδες και μύδια από σπιτικό ζωμό
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
4
Μερίδες
*****
Βαθμός Δυσκολίας
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ
Για το ζωμό γαρίδας:
- κέλυφος και ουρά από 500γρ. γαρίδες
- 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
- 1 μικρό καρότο σε φέτες
- 1 στέλεχος σέλινο σε φέτες
- 1 κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά για ψάρι, Deluxe
- 6 κοτσάνια μαϊντανό
- 5 εκ. φλούδα λεμόνι
- 800γρ. κρύο νερό
Για την παέγια
- 4κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
- 1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. αλάτι,ΚΥΠΑΡΙ
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σεκυβάκια
- 1 ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
- 200γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών, Terranea
- 200γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη, Freshona
- 1 συσκευασία (1 γρ.) σαφράν, Deluxe
- 500ml ζεστό ζωμό γαρίδας
- 8 μεγάλα μύδια με κέλυφος
- 1 συσκευασία (500γρ.) γαρίδες καθαρισμένες με ουρά, Ocean Sea
- 1 λεμόνι κομμένο σε μοίρες, για το σερβίρισμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ετοιμάστε τον ζωμό: Σε μία μέτρια κατσαρόλα προσθέστε μέσα τα κελύφη γαρίδας, το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο, το σκόρδο, τα ανάμεικτα μπαχαρικά, τα κοτσάνια μαϊντανό, τη φλούδα λεμόνι και το κρύο νερό.
- Κοχλάστε το νερό και μετά χαμηλώστε τη φωτιά. Ψήστε για μισή περίπου ώρα ξαφρίζοντας ανά διαστήματα τον ζωμό (αφαιρέστε τον αφρό που δημιουργείται από πάνω).
- Αφού τελειώσει ο ζωμός, περάστε τον από ένα κόσκινο έχοντας έτσι ένα αρωματικό υγρό έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε για τη παέγια. Βάλτε τον ζωμό πίσω στην κατσαρόλα.
- Για την παέγια: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε 2κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι μέχρι να καραμελώσει ελαφρά.
- Προσθέστε το σκόρδο, την πιπεριά και συνεχίστε να σοτάρετε.
- Μετά από ένα λεπτό προσθέστε την πάπρικα και το ρύζι και ανακατέψτε.
- Ακολούθως προσθέστε τη ντομάτα και τον ζωμό, ανακατέψτε ξανά και χαμηλώσετε τη φωτιά.
- Μαγειρέψτε τορύζι χωρίς να το ανακατεύετε.
- Λίγο πριναπορροφήσει τα υγρά του προσθέστε επάνω στο ρύζι τις γαρίδες, τα μύδια και πιέστε με ένα πιρούνι, ώστε να βυθιστούν ελαφρά.
- Δυναμώστε τη φωτιά και ψήστε μέχρι το ρύζι νααπορροφήσει όλα τα υγρά του.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σκεπάστε το με ένα καθαρό πανί κουζίνας για 5 λεπτά.
- Σερβίρετε με λεμόνι κομμένο σε μοίρες.
ΥΛΙΚΑ
Για το ζωμό γαρίδας:
- κέλυφος και ουρά από 500γρ. γαρίδες
- 1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
- 1 μικρό καρότο σε φέτες
- 1 στέλεχος σέλινο σε φέτες
- 1 κ.σ. ανάμεικτα μπαχαρικά για ψάρι, Deluxe
- 6 κοτσάνια μαϊντανό
- 5 εκ. φλούδα λεμόνι
- 800γρ. κρύο νερό
Για την παέγια
- 4κ.σ. ελαιόλαδο, ΑΡΧΑΪΚΑ
- 1 ξηρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ½ κ.γ. αλάτι,ΚΥΠΑΡΙ
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σεκυβάκια
- 1 ½ κ.γ. γλυκιά πάπρικα σε σκόνη
- 200γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών, Terranea
- 200γρ. ντομάτα ψιλοκομμένη, Freshona
- 1 συσκευασία (1 γρ.) σαφράν, Deluxe
- 500ml ζεστό ζωμό γαρίδας
- 8 μεγάλα μύδια με κέλυφος
- 1 συσκευασία (500γρ.) γαρίδες καθαρισμένες με ουρά, Ocean Sea
- 1 λεμόνι κομμένο σε μοίρες, για το σερβίρισμα
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ετοιμάστε τον ζωμό: Σε μία μέτρια κατσαρόλα προσθέστε μέσα τα κελύφη γαρίδας, το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο, το σκόρδο, τα ανάμεικτα μπαχαρικά, τα κοτσάνια μαϊντανό, τη φλούδα λεμόνι και το κρύο νερό.
- Κοχλάστε το νερό και μετά χαμηλώστε τη φωτιά. Ψήστε για μισή περίπου ώρα ξαφρίζοντας ανά διαστήματα τον ζωμό (αφαιρέστε τον αφρό που δημιουργείται από πάνω).
- Αφού τελειώσει ο ζωμός, περάστε τον από ένα κόσκινο έχοντας έτσι ένα αρωματικό υγρό έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε για τη παέγια. Βάλτε τον ζωμό πίσω στην κατσαρόλα.
- Για την παέγια: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεστάνετε 2κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι μέχρι να καραμελώσει ελαφρά.
- Προσθέστε το σκόρδο, την πιπεριά και συνεχίστε να σοτάρετε.
- Μετά από ένα λεπτό προσθέστε την πάπρικα και το ρύζι και ανακατέψτε.
- Ακολούθως προσθέστε τη ντομάτα και τον ζωμό, ανακατέψτε ξανά και χαμηλώσετε τη φωτιά.
- Μαγειρέψτε τορύζι χωρίς να το ανακατεύετε.
- Λίγο πριναπορροφήσει τα υγρά του προσθέστε επάνω στο ρύζι τις γαρίδες, τα μύδια και πιέστε με ένα πιρούνι, ώστε να βυθιστούν ελαφρά.
- Δυναμώστε τη φωτιά και ψήστε μέχρι το ρύζι νααπορροφήσει όλα τα υγρά του.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και σκεπάστε το με ένα καθαρό πανί κουζίνας για 5 λεπτά.
- Σερβίρετε με λεμόνι κομμένο σε μοίρες.