Σπιτικά καλτσουνάκια

60 λεπτά

Χρόνος Παρασκευής

25 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος

10

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Εξοπλισμός:

  • Φλιτζάνι δοσομετρητής ή ζυγαριά
  • Κόσκινο μέτριο
  • Κουταλάκι τσαγιού και σούπας
  • Ένα μεγάλο πιρούνι
  • Σανίδι κοπής
  • Μαχαίρι κοπής (μεγάλο ή μικρό)
  • Ένα μέτριο μπολ και δύο μικρά
  • Πετσέτα κουζίνας
  • Ταψί φούρνου με λαδόχαρτο
  • Επεξεργαστή τροφίμων (μεγάλο μπλέντερ με λεπίδα)
  • Κου Πατ ή ποτήρι διαμέτρου 10 εκατοστών
  • Οδοντογλυφίδα

 

Υλικά για το φύλλο (250 γρ.)

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο, ΧΡΥΣΟΣ ΜΥΛΟΣ
  • 1 πρέζα αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 κρόκο αυγού (15 γρ.) (το ασπράδι θα μπει για επάλειψη)
  • 25 γρ. βούτυρο ανάλατο μαλακό, Milbona
  • 65 γρ. γάλα, ΓΑΛΠΟ
  • 1 κ.γ. μέλι, Γλυκάνθη

Υλικά για τη γέμιση (400 γρ.)

  • 150 γρ. αναρή ανάλατη, ΓΑΛΠΟ
  • 100 γρ. μέλι, Γλυκάνθη
  • 1 μεγάλο (55 γρ.) αυγό
  • 1 φακελάκι βανίλια, Belbake
  • 1 κ.γ. μαστίχα, αλεσμένη
  • 100 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, ΧΡΥΣΟΣ ΜΥΛΟΣ

Για την επάλειψη

  • 1 ασπράδι αβγού, χτυπημένο
  • Κανέλλα αλεσμένη για πασπάλισμα, ΚΑΝΙΑ

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Για το φύλλο: Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, κοσκινίστε το αλεύρι και προσθέστε το αλάτι. Προσθέστε τον κρόκο αυγού, το μαλακό βούτυρο, το γάλα, το μέλι και ζυμώστε. Η ζύμη θα πρέπει να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι που πλάθεται και ξεκολλάει από τα χέρια.
  2. Ζυμώστε καλά και τυλίξτε τη ζύμη σε μεμβράνη. Αφήστε την για 30” να ξεκουραστεί.
  3. Μέχρι να ξεκουραστεί ετοιμάσετε και τη γέμιση: Τοποθετήστε την αναρή σε ένα μπολ. Προσθέστε το μέλι, το αυγό, τη βανίλια, τη μαστίχα, το αλεύρι και ανακατέψτε. Καλύψτε τη γέμιση με μία πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε τη στο ψυγείο.
  4. Εκτέλεση: Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, τοποθετήστε τη σε μία επιφάνεια εργασίας, πάνω σε ένα κομμάτι λαδόχαρτο. Σκεπάστε με ακόμη ένα κομμάτι λαδόχαρτο από πάνω. Ανοίξτε τη ζύμη σε ένα λεπτό φύλλο.
  5. Με ένα Κου Πατ ή με ένα ποτήρι, κόψτε τη ζύμη σε στρογγυλά κομμάτια 10 εκ.
  6. Εναλλακτικά, κόψτε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 25 γρ. και ανοίξτε τα ένα – ένα σε στρογγυλά κομμάτια.
  7. Σε κάθε φύλλο τοποθετήστε 1 κ.σ. (40 γρ.) γέμιση και απλώστε την ελαφρά με το κουτάλι. Μην τοποθετήσετε πολλή γέμιση γιατί θα φουσκώσει στον φούρνο και θα χυθεί έξω από τη ζύμη.
  8. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας στο εσωτερικό της ζύμης και των δακτύλων σας εξωτερικά, ανασηκώστε τα πλαϊνά της ζύμης κολλώντας έτσι τη ζύμη επάνω στη γέμιση. Παράλληλα, με γρήγορες κινήσεις τσιμπήστε το εξωτερικό της ζύμης με τα δάχτυλά σας σχηματίζοντας έτσι μυτούλες γύρω – γύρω, τη μία δίπλα από την άλλη. Ξαναμαζέψτε το υπόλοιπο ζυμάρι και επαναλάβετε τη διαδικασία.
  9. Τοποθετήστε τα καλτσούνια σε λαδωμένη λαμαρίνα. Αλείψτε τα με χτυπημένο ασπράδι και πασπαλίστε με κανέλα.
  10. Ψήστε στους 180°C, για 15”- 17” ή μέχρι να ροδίσουν.
X