Στιφάδο θαλασσινών «Bouillabaisse» Κρουτόν με αρωματικό άλειμμα «Rouille»

60'

Χρόνος Παρασκευής

40'

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Για τη «Bouillabaisse»

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο, ΕΥ
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
  • 1 κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
  • 1 κ.σ. ντοματόπαστα, Freshona
  • 100ml λευκό ξηρό κρασί, Cimarossa
  • 2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, κομμένη σε κύβους
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κ.γ. σαφράν, Deluxe
  • 1/2 λίτρο ζεστό νερό
  • 400 γρ. ανάμεικτα θαλασσινά (γαρίδες, μύδια, καλαμάρι κομμένο), Ocean Sea
  • 1 συσκευασία ( 125γρ ) μπακαλιάρο, Ocean Sea, κομμένο σε κύβους
  • 1 ½ κ.σ. ανάμεικτα μυρωδικά «Herbes de Provence» (θυμάρι, βασιλικό, μαντζουράνα, δεντρολίβανο, ρίγανη, σπόρους γλυκάνισου)

 

Υλικά για το «Rouille» 

  • 100γρ. μπαγκέτα χωρίς κρούστα ή ψίχα ψωμιού
  • 60γρ. ζουμί από το στιφάδο «Bouillabaisse»
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριές τσίλι
  • 50γρ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα σαφράν, Deluxe
  • ¼ κ.γ. αλάτι Ιμαλαΐων, Deluxe
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania

 

Για το σερβίρισμα/ κρουτόν

  • 1 μπαγκέτα κομμένη σε φέτες και ψημένη στο φούρνο, για το σερβίρισμα

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Προετοιμάστε τα λαχανικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά και αφήστε τα στην άκρη σε μπολ.
  2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το αλάτι.
  3. Αφού μαράνουν και καραμελώσουν ελαφρά, προσθέστε και το σκόρδο μαζί με το μαύρο πιπέρι για 1 λεπτό.
  4. Ακολούθως, προσθέστε και τη ντοματόπαστα και σοτάρετε για ακόμα 1 λεπτό.
  5. Ρίξτε το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί ελαφρά.
  6. Συνεχίστε τη διαδικασία προσθέτοντας τις πατάτες, τη ντομάτα, τη δάφνη, το σαφράν, τα φρέσκα μυρωδικά «Herbes de Provence» και ½ λίτρο ζεστό νερό. Τα υγρό θα πρέπει να μισοσκεπάζει τα υλικά. Αν χρειάζεται, προσθέστε ακόμα λίγο νερό.
  7. Σκεπάστε με πώμα και βράστε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  8. Στη συνέχεια προσθέστε στην κατσαρόλα τα ανάμεικτα θαλασσινά και το ψάρι.
  9. Βράστε μισοσκεπασμένα για 5΄ ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι.
  10. Δοκιμάστε το στιφάδο εάν χρειάζεται επιπλέον αλάτι.
  11. Σερβίρετε το στιφάδο σε μπολ μαζί με τα κρουτόν αλειμμένα με το «Rouille».

 

Μέθοδος παρασκευής το «Rouille» και τα κρουτόν

  1. Για το «Rouille»: Μουσκέψτε το ψωμί μέσα στον ζωμό. Ακολούθως σφίξτε ελαφρά με το χέρι και αφαιρέστε τα περιττά υγρά.
  2. Πολτοποιήστε το σκόρδο μαζί με την καυτερή πιπεριά. Προσθέστε μέσα το ψωμί, το ελαιόλαδο, το σαφράν, αλάτι και πιπέρι. Το μείγμα θα μοιάζει σαν μουστάρδα. Διατηρήστε στο ψυγείο μέχρι και μια εβδομάδα.
  3. Για τα κρουτόν: τοποθετήστε τα κομμένα ψωμιά σε ένα ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο 190°C και ψήστε μέχρι να πάρουν χρώμα.
  4. Όταν τα κρουτόν ψηθούν, τοποθετήστε τα σε πιάτα και αλείψτε τα με το «Rouille».

 

X