Χωριάτικη Γαλλική μηλόπιτα “Γκαλέτ” (Galette aux pommes)

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

8

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

  • 200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
  • 1 ½ κ.γ. ζάχαρη, Belbake
  • Πρέζα αλάτι
  • 120γρ βούτυρο ανάλατο κομμένο σε μικρά κομμάτια, Milbona
  • 60-70ml νερό παγωμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο για το ψήσιμο, Milbona

 

Για τη γέμιση

  • 3 μήλα για μηλόπιτα (Golden delicious ή Granny Smith)
  • 2κ.σ.ζάχαρη, Belbake
  • 1/2κ.γ.κανέλα αλεσμένη, Kania
  • 1κ.σ.μέλι, Marlene
  • 2κ.σ.βούτυρο ανάλατο, κομμένο σε μικράκομμάτια, Milbona

 

Για το σερβίρισμα

  • Παγωτό βανίλιας, Gelatelli

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Για τη ζύμη

  1. Σε έναν επεξεργαστήτροφίμων, τοποθετήστε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τοβούτυρο και αλέστεγιαπερίπου 5δευτερόλεπτα.Πασπαλίστε με τοπαγωμένο νερόπάνω απότομίγμα αλευριούκαι συνεχίστε τη διαδικασία, για περίπου 10 δευτερόλεπτα, μέχριη ζύμηαρχίζεινα δένει.
  2. Μεταφέρετε τη ζύμη επάνω σε πάγκο εργασίας και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Κάντε τη μία μπάλα και σκεπάστε τη με μεμβράνη κουζίνας και αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τελειώσετε με το δεύτερο στάδιο.

 

 Για τη γέμιση:

  1. Καθαρίστε τα μήλα στα τέσσερα, κόψετε κάθε τέταρτο σε έξι λεπτές φέτες και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ.
  2. Ακολούθως προσθέστε την ζάχαρη και την κανέλα και ανακατέψτε καλά.

 

Για την πίτα

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180οC.
  2. Σε μια επιφάνεια εργασίας τοποθετήστε ένα κομμάτι λαδόχαρτο και ανοίξτε τη ζύμη σε 30 εκατοστά διάμετρο με πλάστη. Μεταφέρετε τη ζύμη επάνω σε ταψί με το λαδόχαρτο.
  3. Ξεκινώντας από το κέντρο τοποθετήστε τα μήλα κυκλικά, με την επόμενη στρώση να επικαλύπτει την προηγούμενη 1 – 2 εκατοστά.
  4. Τελειώστε με τις στρώσεις των μήλων αφήνοντας ένα κενό 2.5 εκατοστών γύρω από την πίτα.
  5. Διπλώστε τη ζύμη που αφήσατε ακάλυπτη (2.5 εκατοστών) πάνω από τα μήλα, διπλώνοντάς τη σε ορισμένα σημεία για να μην ανοίξει.
  6. Τέλος, ρίξτε τις 2 κ.σ. βούτυρο σε διάφορα σημεία πάνω από τα μήλα και περιχύστε με μέλι.
  7. Ψήστε για 40’ ή μέχρι η ζύμη και τα μήλα να πάρουν χρώμα.
  8. Βγάζετε την γκαλέτ από το φούρνο και αφού κρυώσει για δέκα λεπτά τη μεταφέρετε σε πιατέλα.
  9. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστή με παγωτό.
X