Bourguignon με κοτόπουλο

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

4
Μερίδες

*****
Βαθμός Δυσκολίας
Χρόνος Παρασκευής
Χρόνος Ψησίματος
Μερίδες
Βαθμός Δυσκολίας
ΥΛΙΚΑ
Νόστιμη παραλλαγή του διάσημου πιάτου Beef Bourguignon. Το πιάτο μπορεί να παρασκευαστεί και με κοτόπουλο.
- Για το μαγείρεμα
- 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
- 100 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους, Αγροικία
- 1 συσκευασία (500γρ.) κοτόπουλο μπούτι κομμένο σε κύβους, Του Χασάπη
- 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
- 1 κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
- 100γρ. κρεμμύδι (1 μεγάλο) ξηρό σε κύβους
- 200γρ (2 μεγάλα) καρότα κομμένα σε κύβους
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
- ¼ φλιτζ. μπράντι, Majestat
- 200ml ξηρό κόκκινο κρασί, Cimarosa
- 400ml ζωμό λαχανικών, Kania
- 1 κ.σ. πάστα ντομάτας, Kania
- 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
- 1 ½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
- 200γρ. κρεμμύδια μικρά ολόκληρα (κοκκάρι), ξεφλουδισμένα
- 3 μανιτάρια πορτομπέλο καθαρισμένα κομμένα σε φέτες
- 2 κ.σ. beurre manié (1 κ.σ. αλεύρι ζυμωμένο με 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο)
Για γαρνιτούρα
- φρυγανισμένες φέτες ψωμιού
- ξινή κρέμα (sour cream) ή γιαούρτι στραγγιστό, ΓΑΛΠΟ
- παντζάρι ξιδάτο, Freshona
- σχοινόπρασο
- φρέσκο θυμάρι
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάλτε 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο και τσιγαρίστε καλά το μανιτάρι μέχρι να πάρει χρώμα.
- Αφαιρέστε το μανιτάρι σε ένα πιάτο και προσθέστε το μπέικον. Σοτάρετε μέχρι να βγάλει το λίπος του και να πάρει χρώμα.
- Ακολούθως προσθέστε το κοτόπουλο μέχρι να κοκκινήσει καλά.
- Αφαιρέστε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και κρατήστε το λίπος από το μπέικον στην κατσαρόλα.
- Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και καρότο μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι τα λαχανικά να πάρουν χρώμα και να κοκκινήσουν καλά.
- Ακολούθως προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
- Στη συνέχεια προσθέστε το μπράντι και ανάψτε προσεκτικά με αναπτήρα.
- Σβήστε με ξηρό κόκκινο κρασί και τον ζωμό.
- Ακολούθως προσθέστε πίσω στην κατσαρόλα το κρέας με το μπέικον, την πάστα ντομάτας και το θυμάρι.
- Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Εάν χρειαστεί, προσθέστε κι άλλο ζωμό.
- Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, προσθέστε το ζυμωμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να αφομοιωθεί.
- Προσθέστε μέσα τα ψημένα μανιτάρια και τα κρεμμύδια (κοκκάρι).
- Σιγοβράστε χωρίς πώμα και ανά διαστήματα ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Τέλος, σερβίρετε επάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, γαρνίροντάς τα με ξινή κρέμα, ξιδάτο παντζάρι, σχοινόπρασο και φρέσκο θυμάρι.