Bourguignon με κοτόπουλο

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

4

Μερίδες

*****

Βαθμός Δυσκολίας

Χρόνος Παρασκευής

Χρόνος Ψησίματος

Μερίδες

Βαθμός Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ

Νόστιμη παραλλαγή του διάσημου πιάτου Beef Bourguignon. Το πιάτο μπορεί να παρασκευαστεί και με κοτόπουλο.

 

  • Για το μαγείρεμα
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, Milbona
  • 100 γρ. μπέικον κομμένο σε κύβους, Αγροικία
  • 1 συσκευασία (500γρ.) κοτόπουλο μπούτι κομμένο σε κύβους, Του Χασάπη
  • 1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
  • 1 κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
  • 100γρ. κρεμμύδι (1 μεγάλο) ξηρό σε κύβους
  • 200γρ (2 μεγάλα) καρότα κομμένα σε κύβους
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ¼ φλιτζ. μπράντι, Majestat
  • 200ml ξηρό κόκκινο κρασί, Cimarosa
  • 400ml ζωμό λαχανικών, Kania
  • 1 κ.σ. πάστα ντομάτας, Kania
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • 1 ½ κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, Χρυσός Μύλος
  • 200γρ. κρεμμύδια μικρά ολόκληρα (κοκκάρι), ξεφλουδισμένα
  • 3 μανιτάρια πορτομπέλο καθαρισμένα κομμένα σε φέτες
  • 2 κ.σ. beurre manié (1 κ.σ. αλεύρι ζυμωμένο με 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο)

 

Για γαρνιτούρα

  • φρυγανισμένες φέτες ψωμιού
  • ξινή κρέμα (sour cream) ή γιαούρτι στραγγιστό, ΓΑΛΠΟ
  • παντζάρι ξιδάτο, Freshona
  • σχοινόπρασο
  • φρέσκο θυμάρι

ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

  1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα, βάλτε 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο και τσιγαρίστε καλά το μανιτάρι μέχρι να πάρει χρώμα.
  2. Αφαιρέστε το μανιτάρι σε ένα πιάτο και προσθέστε το μπέικον. Σοτάρετε μέχρι να βγάλει το λίπος του και να πάρει χρώμα.
  3. Ακολούθως προσθέστε το κοτόπουλο μέχρι να κοκκινήσει καλά.
  4. Αφαιρέστε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο και κρατήστε το λίπος από το μπέικον στην κατσαρόλα.
  5. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι και καρότο μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Μαγειρέψτε μέχρι τα λαχανικά να πάρουν χρώμα και να κοκκινήσουν καλά.
  6. Ακολούθως προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του.
  7. Στη συνέχεια προσθέστε το μπράντι και ανάψτε προσεκτικά με αναπτήρα.
  8. Σβήστε με ξηρό κόκκινο κρασί και τον ζωμό.
  9. Ακολούθως προσθέστε πίσω στην κατσαρόλα το κρέας με το μπέικον, την πάστα ντομάτας και το θυμάρι.
  10. Σκεπάστε την κατσαρόλα και σιγοβράστε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Εάν χρειαστεί, προσθέστε κι άλλο ζωμό.
  11. Αφού ψηθεί το κοτόπουλο, προσθέστε το ζυμωμένο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να αφομοιωθεί.
  12. Προσθέστε μέσα τα ψημένα μανιτάρια και τα κρεμμύδια (κοκκάρι).
  13. Σιγοβράστε χωρίς πώμα και ανά διαστήματα ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  14. Τέλος, σερβίρετε επάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, γαρνίροντάς τα με ξινή κρέμα, ξιδάτο παντζάρι, σχοινόπρασο και φρέσκο θυμάρι.
X