Υλικα για 12 ταχνινοπιτάκια
Για τη ζύμη:
- 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Belbake
- 1 φακελάκι μαγιά, Belbake
- 100γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 70γρ. μαργαρίνη, Vita D‘or
- ½ κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
- ½ κ.γ. μαχλέπι σε σκόνη
- 35γρ. ταχίνι, γλυκάνθη
- 200ml νερό
- ½ κ.γ. αλάτι, ΚΥΠΑΡΙ
Για τη γέμιση:
- 1 κουτάκι ταχίνι 300γρ (μείον 35γρ. που θα χρησιμοποιήσουμε για τη ζύμη)
- 80γρ. λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
Για το ελαφρύ σιρόπι:
- 150ml νερό
- 50γρ. μέλι, γλυκάνθη
- 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμόνι
- 1 φλούδα λεμονιού 5 εκατοστών
- ½ κ.γ. κανέλα σε σκόνη, Kania
Μέθοδος παρασκευής
Για τη ζύμη:
- Σε ένα επεξεργαστή τροφίμων προσθέσετε αλεύρι, μαγιά, ζάχαρη, μαργαρίνη, μαστίχα και μαχλέπι.
- Ανακατέψτε για 30 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άµµος (ρίζιασμα).
- Ακολούθως προσθέστε το ταχίνι, νερό και αλάτι και ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη.
- Βγάλτε την από το μίξερ, δουλέψτε την με το χέρι και κάντε την μπάλα.
- Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ με φυτικό λάδι και βάλτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το σε ζεστό μέρος για 1 με 1 ½ ώρα (ή μέχρι να διπλασιαστεί).
Για το σιρόπι:
- Μέχρι να ετοιμαστεί το ζυμάρι ετοιμάστε το σιρόπι και τη γέμιση.
Βράστε όλα τα υλικά και αφού φτάσει σε σημείο βρασμού αφήστε το να κοχλάσει για 2 λεπτά μόνο.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί.
Για τα ταχινοπιτάκια:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C. Στρώστε ένα στρογγυλό ταψί 30-40 εκατοστών με λαδόχαρτο.
- Πάρτε τη ζύμη που έχει ξεκουραστεί και κόψτε την σε δύο κομμάτια. Ανοίξτε το κάθε κομμάτι σε ορθογώνιο 30 επί 40 εκατοστών.
- Με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής απλώστε επάνω τη γέμιση και στα δύο ορθογώνια.
- Τυλίξτε τη ζύμη από την πλευρά των 40 εκατοστών σχηματίζοντας έτσι δύο στενόμακρα ρολά.
- Με ένα λεπτό μαχαίρι κόψτε τη ζύμη στη μέση.
- Ακολούθως κόψτε το κάθε ρολό σε τρία (3) ίσα κομμάτια. Επαναλάβετε το ίδιο με την άλλη ζύμη. Συνολικά θα έχετε δώδεκα κομμάτια.
- Τοποθετήστε τα δώδεκα ταχνινοπιτάκια κυκλικά στο ταψάκι αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Ξεκουράστε τα ταχινοπιτάκια για ακόμα 15 λεπτά.
- Ψήστε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν για 25’ με 30’ ή ανάλογα με το φούρνο σας.
- Σιροπιάστε τις ταχινόπιτες και αφήστε 10 λεπτά μέχρι να απορροφήσουν το σιρόπι.