Υλικά για 4-6 μερίδες
- 2 κ.σ. Βούτυρο, Milbona
- 2 φλιτζ. Ρύζι μπασμάτι ή Jasmine, Golden Sun
- 2 κ.σ. Kουκουνάρι, Alesto
- 4 φλιτζ. Zεστό ζωμό λαχανικών, Cusina, ή ζεστό νερό
- 1 συσκευσία (0,1γρ.) κρόκο Κοζάνης
(σαφράν) κοπανισμένο, Deluxe - Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, Kania
- Αλάτι (προαιρετικά), ΚΥΠΑΡΙ
ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ξεπλύντε καλά το ρύζι με κρύο νερό.
- Ρίξτε το σε σουρωτήρι και αφήστε το να στραγγίσει επάνω σε μια λεκάνη.
- Παράλληλα κοπανάτε το σαφράν σε ένα γουδί μέχρι να γίνει σκόνη, ή το τρίβετε με τα δάκτυλα.
- Σε ένα μικρό τηγάνι βράζετε 3 κ.σ. νερό. Προσθέτετε το σαφράν και το αφήνετε για 5 λεπτά, εκτός φωτιάς, να απελευθερώσει το χρώμα του.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το βούτυρο και το αφήνετε να λιώσει. Προσθέτετε το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά.
- Προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό, και ανακατεύετε. Προσθέτετε το σαφράν, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αλάτι.
- Τοποθετείστε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε τη με καπάκι και αφήστε τη για 10 λεπτά (ή μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός).
- Ακολούθως βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και καλύψτε τη με μια καθαρή πετσέτα για 5 λεπτά.
Ingredients for 4-6 portions
- 2 tbsp butter, Milbona
- 2 cup basmati or jasmine rice, Golden Sun
- 2 tbsp pine nuts, Alesto
- 4 cups hot vegetable stock, Cusina, or hot water
- 1 sachet (0.1 gr) powdered Kozani saffron,
- Deluxe
- Freshly-ground pepper, Kania
- Salt (optional), KYPARI
PREPARATION
- Rinse the rice with cold water.
- Drain the rice in a strainer over the sink and leave to drain.
- In the meantime, grind the saffron using a pestle and mortar, until you have a powder or it crumbles between your fingers.
- Heat 3 tbsp of water in a small saucepan. Add the saffron, remove from the heat and leave to stand for 5 minutes to release the colour.
- Put the butter into another saucepan and melt. Add the rice and sauté until it has browned a little.
- Add 2 cups of hot water or stock and stir.
- Add the saffron, freshly-ground pepper and salt.
- Put the pan on a high heat and, once it starts to boil, lower the heat, cover with a lid and leave for 10 minutes (or until the juices are absorbed).
- Remove the pan from the heat and cover with a clean towel for five minutes.