Η εποχή αλλάζει και μπαίνουμε ξανά σε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, καταναλώνοντας τον πλούτο των φθινοπωρινών φρούτων και λαχανικών.

Αποχαιρετήσαμε το καλοκαίρι, κρατάμε όλες εκείνες τις όμορφες στιγμές που ζήσαμε αλλά μαζί και μερικά έξτρα κιλάκια, εξαιτίας των ρυθμών μας, που πολύ λογικά άλλαξαν, αφού ήμασταν πολύ πιο χαλαροί στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Ο Σεπτέμβριος ημερολογιακά σηματοδοτεί την έναρξη του φθινοπώρου και είναι ο μήνας που επαναπροσδιορίζουμε τους στόχους και προγραμματιζόμαστε για τη νέα σεζόν.

Πολλοί από εμάς θα θέσουμε ως στόχο να επιστρέψουμε σε ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, επαναφέροντας στην καθημερινότητά μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά αλλά και τροφές με λιγότερα λιπαρά και ζάχαρη, ούτως ώστε να επανέλθουμε στο βάρος μας ή πολύ απλά για να ξεκινήσουμε να ακολουθούμε έναν πιο σωστό τρόπο ζωής.

Το Φθινόπωρο, αν βρεθείτε στα Lidl Κύπρου θα καταλάβετε ότι έχουν πολλά να σας προσφέρουν. Στα ράφια των Lidl υπάρχει πάντα μεγάλη ποικιλία και αφθονία σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Αυτή την εποχή, λοιπόν, επανερχόμαστε στην καθημερινότητα και τρώμε υγιεινά. Επιλέγουμε από τα ράφια ολόφρεσκα προϊόντα και μπαίνουμε σε πρόγραμμα.

Η φρουταρία/μανάβικο της Lidl μάς δίνει την ευκαιρία να βάλουμε στο καρότσι μας τα καλύτερα. Μπαίνουμε σε πρόγραμμα σταδιακά, ανάλογα με τους ρυθμούς μας, χωρίς καμία στέρηση ή άγχος. Σιγά-σιγά βάζουμε τα φρούτα ως ενδιάμεσο στη διατροφή μας, αφού τα μήλα είναι το φρούτο της εποχής που είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και πηκτίνη, που απορροφούν τις τοξίνες και τις απομακρύνουν μέσω του εντέρου. Tο Φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής για πολλές καλλιέργειες και φέρνει καρπούς πλούσιους σε θρεπτικά συστατικά. Τα superfoods ή αλλιώς οι υπερτροφές είναι παγκοσμίως διάσημα για τις ευεργετικές τους ιδιότητες και τα πολλά οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό.

Το Φθινόπωρο είναι γεμάτο τροφές, πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες που θα μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στο διατροφικό πρόγραμμά μας. Αν σας ενδιαφέρει διατροφικά το μέγιστο από κάθε εποχή, αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας τους μήνες του φθινοπώρου. Άλλωστε, αυτές τις υπερτροφές επιλέγουν κάθε φθινόπωρο και οι διατροφολόγοι.

Αυτή την εποχή ψωνίζουμε λαχανικά εποχής, όπως το μπρόκολο που ανήκει στην κατηγορία των superfoods και είναι ίσως το πιο φθηνό «φάρμακο» της φύσης. Τρώμε κουνουπίδι, μία υπερτροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, υψηλή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε Ω3. Βάζουμε στις σαλάτες μας παντζάρια που παρέχουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη και αποτοξινωτική δράση. Είναι πλούσια με φολικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο. Το λαχανικό αυτό είναι καλύτερο ωμό, καθώς όσο μαγειρεύεται, χάνει τη διατροφική του αξία. Μην υποτιμάτε τα λαχανάκια Βρυξελλών που είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε βιταμίνη C και Κ αλλά και σε φυτικές ίνες.

Εκείνο που έχει την τιμητική του το φθινόπωρο είναι η κολοκύθα με την οποία θα φτιάξουμε και φέτος υπέροχες σούπες και όχι μόνο. Μάθετε πως η κολοκύθα προλαμβάνει τα καρδιαγγειακά νοσήματα και θεωρείται αντιφλεγμονώδης. Είναι πλούσια σε κάλιο που διατηρεί τον καρδιακό ρυθμό, ενώ παρέχει στον οργανισμό περισσότερο από 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε φυτικές ίνες.

Τέλος, δύο ακόμα αγαπημένα φρούτα της εποχής είναι το ρόδι και τα κράνμπερι. Το ρόδι, ένα φρούτο σύμβολο της γονιμότητας που εκτός από την αντικαρκινικές του ιδιότητες, είναι αντιφλεγμονώδες και αντιμικροβιακό, μειώνει την κακή χοληστερόλη και την πίεση και αντιμετωπίζει τη διάρροια. Είναι εφοδιασμένο με αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν ασθένειες, με φυτικές ίνες και κάλιο, που ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία και βελτιώνει την αρτηριακή πίεση. Από την άλλη, τα κράνμπερι είναι εφοδιασμένα με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Το Φθινόπωρο είναι μία ιδανική περίοδος να μπείτε σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα, επιλέγοντας φρούτα και λαχανικά, superfoods που μπορείτε να βρείτε φρεσκότατα, σε αφθονία και μεγάλη ποικιλία, σε όλα τα Lidl Κύπρου.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X