Βαθύ ερυθρό, παλαιωμένο ή μη, με άφθονες τανίνες και υπέροχα αρώματα, το κόκκινο κρασί έρχεται για να μας κρατήσει ζεστή συντροφιά τις κρύες μέρες και νύχτες

Το κόκκινο κρασί αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα αλκοολούχα ποτά στον κόσμο. Το χρώμα, τα αρώματα και οι τανίνες του το καθιστούν βασικό πρωταγωνιστή σε σημαντικά και γιορτινά τραπέζια. Άλλωστε τα κόκκινα κρασιά είχαν πάντοτε περίοπτη θέση στα βασιλικά δείπνα, ενώ οι τιμές τους –ειδικά των παλαιωμένων– αγγίζουν ακόμα και τετραψήφιους αριθμούς. Σίγουρα, ένα καλό κόκκινο θεωρείται μια πιο κομψή επιλογή και ταιριάζει καλύτερα με τα ακριβά κόκκινα κρέατα, γι’ αυτό και θεωρείται ο βασιλιάς των κρασιών. 

Ο Φεβρουάριος, ο μήνας με το τσουχτερό κρύο, προσφέρεται για γεύματα πλούσια σε λιπαρά, νόστιμα comfort food πιάτα με μοσχαράκι κοκκινιστό, χοιρινό στη γάστρα με πατάτες, κοτόπουλο λεμονάτο στον φούρνο, κρεατόπιτες, αχνιστές σούπες με κρεατικά, όπου δίπλα τους θα σταθεί επάξια ένα καλό κόκκινο κρασί, το οποίο θα κολακέψει και θα αναδείξει τα πιάτα μας. 

Αν είστε φίλος του καλού κόκκινου κρασιού, η κάβα των Lidl Κύπρου προσφέρει μία μεγάλη ποικιλία από ερυθρούς οίνους, με ετικέτες από όλο τον κόσμο. Για μένα, ήταν μία καλή ευκαιρία να δοκιμάσω κρασιά τόσο από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, όσο και από τη μακρινή Χιλή, τη Νότια Αφρική, ακόμα και την Αυστραλία. 

Ο Φεβρουάριος, λόγω και της γιορτής των ερωτευμένων, έχει από μόνος του κόκκινο, ερωτικό χρώμα. Ένας επιπλέον λόγος, λοιπόν, για να απολαύσουμε ένα καλό κόκκινο κρασί με το ταίρι μας. Ας κάνουμε την αρχή με τις ελληνικές ετικέτες. Το Νεμέα Αγιωργίτικο του 2022, με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, είναι ιδανικό για να συνοδεύσει πλούσια πιάτα ζυμαρικών, κρεατικά όπως κοτόπουλο και κουνέλι, πίτσες, καθώς και φρέσκα λευκά τυριά. Στη μύτη κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, ενώ στο στόμα είναι ευχάριστο και φινετσάτο. Ένα ακόμα ελληνικό κρασί που σας προτείνω φέρει το υπέροχο όνομα Αναχωρήτες και είναι επίσης της ποικιλίας Αγιωργίτικο (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη: Πελοπόννησος). Οι αναχωρήτες, όπως ενημερωνόμαστε από την ετικέτα του κρασιού, είναι οι ασκητές μοναχοί που άφηναν το οικείο για να αναζητήσουν το θείο στη φύση και στα δώρα της. 

Ακολουθεί ένα από τα καλύτερα ντόπια κόκκινα κρασιά, το Άγιος Εφραίφ από το Οινοποιείο Τσαγγαρίδης, που βρίσκεται στο χωριό Λεμόνα της Πάφου. Ένα κρασί που παντρεύεται εύκολα με κόκκινα κρέατα σχάρας και κοκκινιστά, πλούσιο σε αρώματα κόκκινων φρούτων, με ευχάριστη επίγευση. Μετά την Κύπρο και την Ελλάδα, σειρά έχει η Νότια Αφρική, όπου σημειώνεται μεγάλη ανάπτυξη στον οινικό τομέα τα τελευταία χρόνια, για να δοκιμάσουμε ένα στιβαρό Cabernet Sauvignon, αλλά και ένα γοητευτικό, πικάντικο κρασί που περιλαμβάνει δύο υπέροχες κόκκινες ποικιλίες, το Shiraz, Cabernet Sauvignon. 

Αφήνουμε τους αμπελώνες της μαύρης ηπείρου και ταξιδεύουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για να δοκιμάσουμε μία ξεχωριστή ποικιλία από τις ΗΠΑ, τη Ruby Cabernet. Η συγκεκριμένη ποικιλία προέρχεται από τους αμπελώνες της Καλιφόρνιας, έχει ευχάριστη γεύση κερασιού και συνδυάζεται ιδανικά με κρέας και λιπαρό ψάρι. Επιστρέφουμε στην Ευρώπη, και συγκεκριμένα στην Ιταλία, που φημίζεται για τα κρασιά της, για να δοκιμάσουμε ένα Chianti Riserva 2019. Από τον φημισμένο γαλλικό αμπελώνα θα πιούμε ένα Bordeaux Superieur 2022 και ένα Grande Cuvée 2019 Les Bories με στιβαρό σώμα και πλούσια αρώματα. 

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις πολλές επιλογές κόκκινων κρασιών που μπορείτε να βρείτε στην κάβα των Lidl Κύπρου, για να τα συνδυάσετε με τα comfort food πιάτα σας στα τραπεζώματα του Φεβρουαρίου.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X