Θρεπτικά, εύγευστα και χορταστικά πιάτα, οι σούπες είναι ιδανικά γεύματα για παιδιά, ασθενείς, αλλά και για όσους εκτιμούν την πλούσια γεύση τους

Αν και Ιανουάριος, δεν έχουμε νιώσει ακόμα τα κρύα του χειμώνα. Παρόλα αυτά, αρχίσαμε ήδη να σκεφτόμαστε τα πιάτα του χειμώνα που θα μας ζεστάνουν και θα μας προσφέρουν την ευεξία που χρειαζόμαστε για τις κρύες νύχτες που αναμένεται να έρθουν. 

Ρόλο πρωταγωνιστή τον χειμώνα στο τραπέζι μας έχουν αναμφίβολα οι σούπες, οι οποίες μπορούν να μας προσφέρουν εξαιρετικά και εύγευστα πιάτα. Φτάνει να χρησιμοποιήσουμε σωστά τα υλικά της εποχής και φυσικά τη φαντασία μας. Ας μην ξεχνάμε πως στις χώρες τις κεντρικής Ευρώπης οι σούπες αποτελούν ένα από τα κύρια πιάτα των κατοίκων τους, οι οποίες μάλιστα μαγειρεύονται με υλικά υψηλά σε λιπαρά, ώστε οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν με αυτό τον τρόπο τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 

Για εμάς εδώ στην Κύπρο δύο είναι οι δημοφιλέστερες χειμερινές σούπες, τις οποίες λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Πρώτη αγαπημένη σούπα είναι αναμφίβολα ο τραχανάς. Στα ράφια των Lidl Κύπρου αυτή την περίοδο βρίσκω τον παραδοσιακό τραχανά Lisko, που ψήνεται σε ελάχιστα λεπτά. Προτιμώ να τον φτιάχνω με λιγότερο νερό, πιο παχύρρευστο, με κυπριακό χαλλούμι και για ένα πιο ξεχωριστό twist σερβίρω αχνιστό με κρουτόν λιαστής ντομάτας από τη σειρά της Lidl «Χρυσός Μύλος». Η δεύτερη αγαπημένη μας σούπα είναι η μυρωδάτη αυγολέμονη. Δεν υπάρχει κυπριακό σπίτι που να μην φτιάχνει την περίοδο του χειμώνα τακτικά αυγολέμονη με αρκετό φρέσκο λεμόνι, βραστό κοτόπουλο και ρύζι. 

Βέβαια, οι σούπες της εποχής μπορούν να ποικίλουν, αρχίζοντας από την κλασική χορτόσουπα με μπόλικα λαχανικά όπως καρότο, πατάτα, σέλινο μαζί με μοσχάρι ή και κοτόπουλο. Για μένα η σούπα χρειάζεται ελάχιστα υλικά, αρώματα και φρέσκες πρώτες ύλες, τις οποίες εύκολα θα βρείτε στα ράφια των Lidl Κύπρου. 

Μία από τις πιο αγαπημένες μου σούπες για τον χειμώνα είναι η μινεστρόνε, που μπορείτε να την φτιάξετε με ό,τι έχετε διαθέσιμο στο σπίτι. Η μινεστρόνε είναι ένα παλιό φαγητό της ιταλικής υπαίθρου, που φτιάχνεται πολύ εύκολα. Σ’ αυτή την περίπτωση το πλούσιο και χορταστικό μιξ έχει φασόλια, διάφορα εποχιακά λαχανικά, ζυμαρικά, μπέικον και λίγη τριμμένη παρμεζάνα που βάζει την τελική πινελιά. 

Υπάρχουν φυσικά και οι πιο ψαγμένες επιλογές, με τις βελουτέ σούπες. Αγαπώ ιδιαίτερα την γλυκοπατάτα και το πράσο, τα οποία πολτοποιούνται στο μπλέντερ, η πατάτα και το καρότο συμμετέχουν σε κυβάκια και μαζί με τα κρουτόν κολοκυθιού κι ένα σπιτικό αρωματικό λάδι που φτιάχνεται στη στιγμή δένουν σε ένα πολύ ωραίο σύνολο με ποικίλες γεύσεις και υφές. Ακόμα, αν θέλετε να εντυπωσιάσετε περισσότερο υπάρχει και η επιλογή της βελουτέ σελινόριζας. Το χειμωνιάτικο λαχανικό με την ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να δώσει τον τόνο σε ποικίλα πιάτα. Ιδίως με το χοιρινό, η σελινόριζα είναι αχτύπητο ζευγάρι. Σ’ αυτή την περίπτωση μεταμορφώνεται σε μια βελούδινη σούπα, που χάρη στο κρέας γίνεται ακόμη πιο γευστική.

Η περίοδος που διανύουμε μας δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούμε στην κουζίνα με φρέσκα υλικά εποχής, φτιάχνοντας διάφορες εκδοχές από σούπες για εμάς και την οικογένεια. Πιάτα ζεστασιάς και θαλπωρής που θα μας προσφέρουν την αίσθηση της τόνωσης και με ένα μαγικό τρόπο θα μας κάνουν να νιώσουμε καλά! 

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X