Γεμίζουμε με «μπουρμπουλήθρες» τα ποτήρια μας και γιορτάζουμε τον ωραιότερο μήνα του χρόνου  

Ο Αύγουστος είναι ο μήνας των διακοπών. Μία περίοδος μεγάλης γιορτής για όλους. Γι’ αυτό, λοιπόν, οφείλουμε τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού να το γιορτάσουμε και να απολαύσουμε κάθε στιγμή. Έτσι, γεμίζουμε τα ποτήρια μας με αφρώδη οίνο που είναι συνώνυμος, εδώ και αιώνες, με τις μεγάλες γιορτές. Μεγάλα ορόσημα της ζωής μας, γάμοι, επιτυχίες αλλά και από τις βασιλικές αυλές των Γάλλων μέχρι την αλλαγή του χρόνου την Πρωτοχρονιά εκείνο που κάνουμε είναι να ανοίγουμε σαμπάνιες.  

Έτσι, οι μεγάλες χαρές είναι ταυτισμένες με το άνοιγμα μίας σαμπάνιας, με τον χαρακτηριστικό ήχο του φελλού να βγαίνει από το μπουκάλι. Όμως, δεν είναι όλα τα αφρώδη κρασιά σαμπάνια και πολλές φορές αναφερόμαστε στη σαμπάνια εννοώντας τους αφρώδεις οίνους. Η αλήθεια είναι πως σαμπάνια (champagne) ονομάζεται μία συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας όπου καλλιεργούνται αμπέλια και παράγονται κρασιά. Με την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γάλλοι καθιέρωσαν τον όρο «Champagne» ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης του συγκεκριμένου είδους κρασιού.  

Έτσι, σαμπάνια, ονομάζεται μόνο το κρασί που παράγεται με τη «Méthode Champenoise», την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής της σαμπάνιας από σταφύλια που καλλιεργούνται και οινοποιούνται στην περιοχή Champagne της Γαλλίας.  

Έτσι, λοιπόν, η σαμπάνια ναι μεν είναι ένα αφρώδες κρασί, όμως, τα αφρώδη κρασιά δεν είναι όλα σαμπάνιες. Η αγορά του αφρώδους οίνου αυξάνεται γενικότερα τις τελευταίες δεκαετίες. Η απόλαυση ενός αφρώδους κρασιού, με τις φυσαλίδες να παιχνιδίζουν στο ποτήρι δεν πρέπει να είναι μια πράξη μόνο για γιορτές ή μεγάλες στιγμές της ζωής μας. Γι’ αυτό, τον φετινό Αύγουστο βάλτε αφρώδη κρασιά στο ψυγείο και σερβίρετε φίλους και γνωστούς γιορτάζοντας το καλοκαίρι.  

Η πλούσια κάβα της Lidl Κύπρου διαθέτει αρκετές και πολύ καλές επιλογές αφρώδων κρασιών τα οποία συνδυάζονται τέλεια με φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα αλλά και τυριά. Αν και το έχω ολόχρονα στο ψυγείο μου, θεωρώ πως είναι ιδανικό για ένα αυγουστιάτικο βράδυ με φίλους στην βεράντα.  

Το γλυκό ιταλικό ροζέ αφρώδες κρασί DAngelo Lambrusco έχει πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων και συνδυάζεται επίσης με αγαπημένα ιταλικά πιάτα, όπως ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα αλλά και πίτσα.  

Η δεύτερη επιλογή αφρώδους κρασιού είναι ελληνική. Πρόκειται για το Αμυνταίον, ένα ξινόμαυρο ροζέ demi sec. Ένας μοναδικός αφρώδης ροζέ οίνος Π.Ο.Π που παράγεται από την πιο αρωματική ελληνική ερυθρή ποκιλία. Μία ποικιλία με πολλές ομοιότητες με το Pinot Noir, τη βάση για τη δημιουργία των αφρώδων οίνων ποιότητας στη Γαλλία. Το άρωμά του είναι φρουτώδες ενώ η γεύση του πλούσια και γλυκιά. Θα το απολαύσετε ακόμα και μόνο του, θα το παντρέψετε ιδανικά με φρούτα και πίνεται πολύ δροσερό στους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Η τρίτη επιλογή έχει ένα όνομα και ένα πανέμορφο μπουκάλι το οποίο σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις, που ταυτίζεται απόλυτα με τον Αύγουστο. Ονομάζεται Holiday Vibes και είναι ένα λευκό φριζάντε κρασί, δηλαδή ημιαφρώδες, από ακτινίδιο πολύ ευχάριστο, δροσερό και ευκολόπιοτο.  

Σε ένα ακόμη εντυπωσιακό μπουκάλι θα βρεις ένα γερμανικό, κόκκινο αυτή τη φορά, αφρώδες κρασί, το Today my name is Queen, που άνετα προσφέρεται και ως καλωσόρισμα στους καλεσμένους σας ή για το απολαύσετε με τη συνοδεία φρούτων εποχής και μαλακών τυριών. Τέλος, σε ένα ακόμη εντυπωσιακό και διαφανές μπουκάλι, το οποίο θα μπορούσατε να το προσφέρεται ως δώρο σε φίλους, θα βρείτε το υπέροχο γαλλικό αφρώδες ροζέ, Paradis Secret που πίνεται πολύ δροσερό με τη συνοδεία κόκκινων φρούτων.  

Φέτος, τον Αύγουστο το γιορτάζουμε, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο αλλά δημιουργούμε εμείς τις στιγμές γιορτής. Γεμίζουμε τα ποτήρια μας με γαργαλιστικά αφρώδη κρασιά, τσουγκρίζουμε με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα και πίνουμε για κάθε μέρα του φετινού καλοκαιριού που έρχεται.     

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X