Το αγαπημένο μας αφέψημα έχει άλλη χάρη αυτή την εποχή του που πίνεται παγωμένος

Ο καφές είναι αποδεδειγμένα το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο. Η μεγάλη απήχησή του αποδίδεται κυρίως στο αναζωογονητικό αίσθημα που μας προκαλεί και οφείλεται στην καφεΐνη, η οποία είναι ένα από συστατικά του και έχει υπολογιστεί ότι κάθε μέρα καταναλώνονται πάνω 500 εκατομμύρια φλυτζάνια καφέ.

Πέραν, όμως, της καφεϊνης και της τόνωσης που προσφέρει, ο καφές έγινε πλέον μέρος της ποπ κουλτούρας μας, μία αγαπημένη συνήθεια, μία στιγμή που προσφέρει απόλαυση και συνοδεύεται ίσως με κουβεντούλα, παρέα, φίλους και διάφορα συνοδευτικά σνακ και γλυκά. Από την άλλη αγαπάμε να τον απολαμβάνουμε μόνοι, μας προσφέρει συγκέντρωση και ηρεμία. Τα τελευταία χρόνια, ο καφές έχει περάσει σε μία άλλη διάσταση, έχει γίνει πιο απαραίτητος. Το καλό μάρκετινγκ, η διαφήμιση και η προβολή του μας έκανε πιο απαιτητικούς με τον καφέ μας αφού θέλουμε να επιλέγουμε προσεκτικά τι θα πιούμε, αναζητάμε αρωματικούς, με γεύση ή χωρίς, με περισσότερη ή λιγότερη καφεϊνη, αλεσμένο, σε καψούλες και πολλά άλλα που έφερε η νέα εποχή του καφέ.

Εκείνο, όμως, που λατρεύω είναι ο παγωμένος καφές, ο freddo δηλαδή, για να μιλάμε και στη γλώσσα μας. Ο παγωμένος καφές αποτελεί δική μας επινόηση, των Ελλήνων και κατ’ επέκταση και εμάς των Κυπρίων. Μην μου πεις πως όταν πας στο εξωτερικό δεν σου λείπει o freddo espresso ή cappuccino σου; Πολλές φορές μάλιστα όταν βρίσκομαι εκτός Κύπρου ζητάω διπλό καφέ εσπρέσο, ένα ποτήρι με πάγο και λίγο κρύο γάλα για να φτιάξω έτσι τον DIY freddo espresso για να βρω την ηρεμία μου.

Πρόσφατα, με μεγάλη χαρά αγόρασα από τα Lidl Κύπρου την εξαιρετική εσπρεσιέρα Silvercrest και σε Lidl τιμή. Πάντοτε ήθελα να δοκιμάσω την σειρά των αλεσμένων καφέδων της που έβλεπα στα ράφια της αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα αφού δεν είχα εσπρεσιέρα. Τώρα, πια έγινε η καθημερινή μου συνήθεια. Η σειρά καφέδων της Bellarom διαθέτει μία μεγάλη γκάμα προϊόντων. Μπορείς να βρεις από κόκκους καφέ και να τους αλέσεις στο σπίτι, αλεσμένο, μυρωδάτο καφέ μέχρι στιγμιαίο και σε καψούλες. Αυτήν περίοδο που θέλω να φτιάχνω τον καφέ μου και να μοσχοβολάει το σπίτι προτιμώ τον αλεσμένο Single Origin της Bellarom Colombia, τον Brazil αλλά και τον Guatemala. H διαδικασία κάθε φορά που φτιάχνω καφέ με την Silvercrest είναι μυσταγωγική. Το σπίτι ξεχειλίζει αρώματα, η γεύση είναι συγκλονιστική και φυσικά ο κάφες μου είναι πάντοτε παγωμένος, με το ποτήρι να ξεχειλίζει με πάγο. Φυσικά θα φτιάξω και ένα παχύρευστο αφρόγαλα με τέλεια υφή αφού λατρεύω την στιγμή που αρχίζει να απελευθερώνεται σταδιακά το γάλα μέσα στον παγωμένο μου καφέ και δίνει μία γεύση που για μένα είναι η ιδανική.

Αν όμως βιάζομαι και θέλω να πιω τον καφέ μου πιο γρήγορα προτιμώ τις καψούλες της ίδιας σειράς. Πρόκειται για εξαιρετικό καφέ, κάθε πακέτο διαθέτει 20 καψούλες, η τιμή είναι εξαιρετικά οικονομική και έχουν τέλεια γεύση. Για να με τονώσει, προς το απόγευμα φτιάχνω ένα μικρό εσπρέσο Viola που είναι αρκετά δυνατός ενώ ο σχεδόν καθημερινά φτιάχνω ένα Moderna Lungo με πάγο και λίγο bio coconut and rise milk της σειρά των vegan προϊόντων της Lidl, Vemondo. Απαλή γεύση, ήπιος καφές, ιδανικός για όσους ψάχνουν ένα καφέ που θα γίνει η καθημερινή τους συνήθεια. Παράλληλα, όμως, στα ράφια της Lidl Κύπρου θα βρεις και τον Ristretto Espresso που επίσης έχω στο ντουλάπι μου.

Το καλοκαίρι ο καφές πίνεται παγωμένος. Μερικοί απολαμβάνουν παγωμένο καφέ, ολόχρονα, όπως εμένα αλλά κακά, τα ψέματα είναι άλλη η χάρη ενός παγωμένου, αρωματικού και γευστικού καφέ κάθε πρωί που θα τονώσει αλλά και θα… μας δροσίσει παράλληλα.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X