Ο καιρός αλλάζει, μαζί και οι διατροφικές μας συνήθειες με στροφή σε περισσότερα φρούτα για μία πιο υγιεινή πλέον διατροφή οδεύοντας προς το καλοκαίρι

Αφήνουμε πίσω μας τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις τσουχτερές μέρες που βιώσαμε, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα και υποδεχόμαστε με χαρά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, την άνοιξη. Μία περίοδος κατά την διάρκεια της οποίας, η φύση αναγεννάται, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και οι συνήθειές μας σιγά σιγά αλλάζουν, μαζί και οι διατροφικές.

Ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο Μάρτιος, μας φέρνει στα ράφια των υπεραγορών τα πιο υπέροχα φρούτα της χρονιάς που δεν είναι άλλα από τα εσπεριδοειδή. Αυτή την περίοδο, τα πρώτα εποχιακά πορτοκάλια παίρνουν περίοπτη θέση στις περιποιημένες φρουταρίες της Lidl Κύπρου και χαίρομαι κάθε φορά που τις αντικρύζω μπαίνοντας στο κατάστημα της Lidl στη γειτονιά μου. Τα εσπεριδοειδή θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι τα φρούτα της Κύπρου. Καλλιέργειες ιδιαίτερα διαδεδομένες στην Κύπρο που κάνουν τη χώρα μας γνωστή και στο εξωτερικό, αφού πολλοί ξένοι ταυτίζουν το νησί μας με τα υπέροχά μας πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια και γκρέιπφρουτ.

Η νέα εποχή της άνοιξης που μας οδηγεί προς το καλοκαίρι, μας φέρνει αντιμέτωπους με τις χειμωνιάτικες ατασθαλίες μας και μερικά περιττά κιλάκια που πήραμε από τα διάφορα φαγοπότια, με φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που πλέον θα τα κάνουμε πέρα. Χαίρομαι πολύ την άνοιξη όταν μπαίνω στα Lidl Κύπρου και αντικρίζω περιποιημένα και γυαλιστερά τα μυρωδάτα πορτοκάλια και μανταρίνια τον Μάρτιο και Απρίλιο, ενώ τον Μάιο ανυπομονώ για υπέροχα και ζουμερά βερίκοκα, κεράσια, μούρα, μούσμουλα και φυσικά φράουλες. Φρούτα, τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία και μπορούν να γίνουν νόστιμες και δροσερές σαλάτες με πρωτεΐνη όπως κοτόπουλο και σολομό, γλυκά χαμηλά σε ζάχαρη όπως πορτοκαλόπιτα, τάρτα, φρεσκοστυμμένοι χυμοί, smoothies να συνοδεύσουν το γιαούρτι μας, το πρωινό στα δημητριακά μας ακόμα και ιδιαίτερα πιάτα όπως πάπια, χοιρινό ή κοτόπουλο με πορτοκάλι στον φούρνο, λεμονάτο κουνέλι ή κοτόπουλο και πολλές άλλες συνταγές χαμηλές σε λιπαρά με φαντασία και πρωτοτυπία.

Αισθάνομαι ασφάλεια κάθε φορά που βάζω στο καρότσι μου φρούτα εποχής από τα ράφια της Lidl Κύπρου γιατί γνωρίζω ότι μπορώ να εμπιστευτώ τις τακτικές και τους τρόπους που ακολουθεί για να διατηρεί την φρεσκάδα των συγκεκριμένων προϊόντων. Διαβάζω για τους αυστηρούς ελέγχους και κανόνες που ακολουθεί, νιώθοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα για κάθε φρούτο που φέρνω στο σπίτι μου. Δεν είναι καθόλου τυχαία και η μεγάλη καμπάνια της Lidl που αναφέρει σε κάθε της σποτάκι πως τα φρούτα επιλέγονται με προσοχή ανάμεσα από τα καλύτερα για να φτάνουν στο καλάθι μας μόνο τα άριστα. Κι αυτό το επιβεβαιώνω κάθε φορά που βάζω φρούτα από τη Lidl στην κουζίνα μου.

Από την άλλη είναι πολύ βασικό να γνωρίζουμε τον κανόνα που αναφέρει πως: «Eat 5 a day». Τι εννοούμε με αυτό; Πρέπει να καθημερινά να καταναλώνουμε 5 μερίδες φρούτων αλλά και λαχανικών ακολουθώντας τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων Αμερικής, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου Αμερικής και το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας. Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση φρούτων καθημερινά συμβάλλει στη μείωση καρδιαγγειακών παθήσεων, στη μείωση της παχυσαρκίας, στον διαβήτη με την προϋπόθεση της επιλογής φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, στην πρόληψη του καρκίνου και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Τα φρούτα, λοιπόν, είναι απαραίτητα για μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό.

Η άνοιξη είναι εδώ με τη φύση να μας προσφέρει απλόχερα τα πιο νόστιμα και θρεπτικά φρούτα της χρονιάς, τα οποία προμηθευόμαστε με ασφάλεια από τις φρουταρίες της Lidl Κύπρου προσφέροντας στον εαυτό μας μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που θα μας προσφέρει ενέργεια και καλύτερη ψυχολογία.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X