Μία απόφαση που συνεπάγεται διακοπή οποιασδήποτε τροφής ζωϊκής προέλευσης, από αβγά και γάλα, ακόμα και μέλι.   

Τα τελευταία χρόνια, στριφογυρίζει στο μυαλό μου η ιδέα της διακοπής του κρέατος από την διατροφή μου, πράγμα το οποίο δοκίμασα και δεν μου φάνηκε και τόσο δύσκολο. Αυτή την φορά σκέφτηκα να το πάω ένα βήμα παραπέρα και να μπω για λίγο στα πεδία του βιγκανισμού. Απόφαση που συνεπάγεται διακοπή οποιασδήποτε τροφής ζωϊκής προέλευσης, από αβγά και γάλα, ακόμα και μέλι.   

Αναζητώντας τους λόγους που κάποιος θέλει να γίνει βίγκαν, διάβασα πως σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κυριότεροι λόγοι είναι τρεις. Ο ένας είναι η ανησυχία για την υγεία του, ο δεύτερος η ανησυχία για το περιβάλλον και ο τρίτος η ευαισθησία για τα δικαιώματα των ζώων. Ωστόσο, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη όλες τις κατηγορίες τροφίμων για την σωστή λειτουργία του και σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πιο υγιεινός τρόπος διατροφής για τον άνθρωπο είναι η μεσογειακή διατροφή. 

Παρόλα αυτά αποφάσισα να το τολμήσω και να γίνω βίγκαν για τουλάχιστον μία εβδομάδα ή όσο αντέξω. Καθησυχάστηκα στην ιδέα πως η Lidl Κύπρου, όχι μόνο διαθέτει μία μεγάλη γκάμα βίγκαν προϊόντων αλλά στη συσκευασία τους έχουν την σχετική σήμανση της Ευρωπαϊκής Χορτοφαγικής Ένωσης (European Vegetarian Union), που πιστοποιεί ότι το προϊόν είναι κατάλληλο για vegan διατροφή.  

Σταμάτησα πρώτα-πρώτα το καρότσι μου στο ράφι των βιολογικών προϊόντων όπου εκεί θα βρείτε επιλογές vegan. Έβαλα στο καρότσι μου βιολογικό γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη και ρυζιού της σειράς Vemondo για τον καφέ μου αλλά και για bio βρώμη. Δεν μπόρεσα να αντισταθώ στην ιδέα των βίγκαν κρουασάν της ίδιας σειράς τόσο με την κίτρινη σήμανση Vegan όσο και με την σήμανση της πιστοποίησης Rainforest Alliance που σημαίνει πως ακολουθούνται οι οδηγίες για την προστασία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Εντυπωσιάστηκα όταν εντόπισα τα Vemondo βίγκαν μπισκότα μπανάνας αλλά και κρέμας βανίλιας χωρίς γλουτένη. Από τα bio προϊόντα επέλεξα επίσης το βιολογικό παστέλι με σουσάμι που αντί για μέλι είναι φτιαγμένο από σιρόπι γλυκόζης. Για τη λιγούρα πολύ καλή ήταν η επιλογή μου του αλείμματος από φυστίκι από την Deluxe σειρά της Lidl. 

Παράλληλα, εντόπισα πως η σειρά Vemondo διαθέτει βίγκαν τυριά, κομμένα σε φέτες. Θέλησα να δοκιμάσω και τα τρία είδη της σειράς που η γεύση τους δεν διαφέρει καθόλου από ένα ελαφρύ παραδοσιακό τυρί. Πρόκειται για το Mediterranean με εκχύλισμα ελιάς, βασιλικού και ρίγανης, το British slice που μοιάζει με τσένταρ με εκχύλισμα πάπρικας και καρότου αλλά και το κλασικό βίγκαν τυρί που ουσιαστικά είναι φτιαγμένο από τροποποιημένο άμυλο. Το Vemondo Vegan Greek Style Block μοιάζει πολύ με φέτα τόσο σε γεύση όσο και εμφάνιση και ταιριάζει ιδανικά με καρπούζι και στις σαλάτες. Επιπλέον, από την σειρά Vemondo βρήκα γιαουρτάκι καρύδας με ροδάκινο το οποίο είναι νοστιμότατο και το Vanilla Koko που είναι γιαούρτι φτιαγμένο από γάλα καρύδας.  

Αυτό το διάστημα επέλεξα να τρέφομαι με πολλά φρούτα, λαχανικά και σαλάτες στις οποίες χρησιμοποιούσα το έλαιο από αβοκάντο αλλά και την κρέμα βαλσάμικου ξυδιού με χυμό λεμονιού και ανθόμελο της σειράς Αρχαϊκά. Δεν θα μπορούσα να αφήσω εκτός από τα γεύματά μου τα όσπρια, τροφή ιδιαίτερα σημαντική στον βιγκανισμό αφού προσφέρει τις απαραίτητες πρωτεΐνες, μέταλλα και βιταμίνες για τον οργανισμό που δεν μπορούμε να λάβουμε από το κρέας και το ψάρι.  

Η προσπάθειά μου να γίνω βίγκαν έστω και για μερικές ημέρες, το ομολογώ πως δεν ήταν καθόλου εύκολη. Αν και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να σταματήσω να τρώω  κρέας για μία ολόκληρη εβδομάδα -πράγμα που σκέφτομαι να κάνω ούτως ή αλλιώς στη ζωή μου-εντούτοις, οι υπόλοιπες τροφές, ζωικής προέλευσης, όπως τα αβγά, το μέλι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως το γάλα, το παραδέχομαι πως με βρήκαν απροετοίμαστο και μου έλειψαν. Αποφάσισα, όμως, να μειώσω στο ελάχιστο το κρέας από την διατροφή μου, τουλάχιστον το κόκκινο.  

Ο βιγκανισμός, συνειδητοποίησα από πρώτο χέρι πως ναι μεν πρακτικά παρουσιάζει πολλές δυσκολίες για ένα άνθρωπο που μεγάλωσε απολαμβάνοντας όλες τις τροφές εντούτοις η φιλοσοφία του σε πάρα πολλά σημεία με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο και έχει κερδίσει τον σεβασμό μου. Οι επιλογές σήμερα για ένα βίγκαν άνθρωπο είναι πάρα πολλές που του δίνουν την δυνατότητα για μία ισορροπημένη διατροφή. Η δική μου όπως προσπάθεια να γίνω βίγκαν αν και αποτυχημένη με έκανε να θαυμάσω ακόμα περισσότερους του ανθρώπους που ακολουθούν πιστά αυτό τον τρόπο ζωής.   

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X