Τα ποιοτικά, ντόπια, παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας παίρνουν μία θέση στο τραπέζι μας

Η κουζίνα ενός τόπου είναι η ταυτότητά του και αποκαλύπτει το ταμπεραμέντο και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων του. Παρατηρώντας ένα στρωμένο κυπριακό τραπέζι, με όλα τα παραδοσιακά εδέσματα και προϊόντα του τόπου μας, εύκολα μπορείς να μαντέψεις τις επιρροές που δέχθηκε το νησί από τους διάφορους κατακτητές και επισκέπτες του. Ένα νησί που για αιώνες αποτέλεσε πέρασμα διαφόρων λαών και εθνικοτήτων και ο καθένας άφησε το μικρό ή μεγαλύτερο στίγμα του, το οποίο εντοπίζουμε και στην γαστρονομία μας.

Τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, μέρος της μεγάλης ιστορικής παρουσίας του νησιού μας σε αυτό το ανατολικό σημείο της Μεσογείου, συνδυάζουν τα στοιχεία αυτά που αποκαλύπτουν σήμερα την ταυτότητά μας. Ένας λαός μεσογειακός, με έντονα χαρακτηριστικά από την Μέση Ανατολή, με ευαισθησία και αγάπη στις πρώτες ύλες και τη γεωργία, εργατικός, με στοιχεία ευρωπαϊκά από την εποχή των Ενετών, των Φράγκων και των Άγγλων.

Όλα αυτά έρχονται στο μυαλό μου κάθε φορά που συναντώ στα ράφια της Lidl Κύπρου κάποιο από αυτά τα ξακουστά παραδοσιακά προϊόντα που θα συναντήσετε εκεί κατά καιρούς. Δεν χάνω ποτέ την ευκαιρία να πάρω σουτζούκο και κυπριακό παστέλι. Στα ράφια της Lidl θα βρείτε συσκευασίες των 500 γραμμαρίων της εταιρείας Parpis με σουτζούκο σταφυλιού με αμύγδαλα, σουτζούκο με χαρουπόμελο, αλλά και μία ανάμεικτη εκδοχή με σουτζούκο σταφυλιού, χαρουπόμελου και ροδιού.

Δεν μπορούμε, όμως, να μιλάμε για κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα και να μην αναφερθούμε στα εμβληματικά και κατοχυρωμένα μας Λουκούμια Γεροσκήπου. Η Lidl Κύπρου διαθέτει τα θρυλικά λουκούμια Αφροδίτη από την Γεροσκήπου με άρωμα τριαντάφυλλο και καβουρδισμένη αμυγδαλόψιχα, αλλά και άλλες εκδοχές, γεύσεις, αρώματα και χρώματα.

Χάρηκα όταν συνάντησα ξανά ένα από τα αγαπημένα μου κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα, πάλι της εταιρείας Parpis. Πρόκειται για τις μάντολες αμυγδάλου σε πιο μοντέρνα εκδοχή, όμως, με άρωμα χαρουπόμελου και ροδιού. Αν στήσεις ένα τραπέζι με κυπριακά προϊόντα περίοπτη θέση πρέπει οπωσδήποτε να έχει το παστελάκι. Δεν μπόρεσα να μην προμηθευτώ το κλασικό, το γνήσιο κυπριακό παστέλι με σουσάμι, αλλά και το παστελάκι με χαρουπόμελο και φυστίκια. Εξαιρετικά προϊόντα του τόπου μας!

Η Κύπρος, πέραν των προαναφερθέντων προϊόντων, έχει μία μακρά παράδοση και στα αλλαντικά, μερικά από τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης κατοχυρωθεί στην Ευρώπη. Δεν μπορείς να πεις ότι η ζιβανία δεν θέλει πλάι της λίγη λούντζα, κυπριακά λουκάνικα μυρωδάτα ή ακόμα εκείνη την εκπληκτική τσαμαρέλα. Όλα αυτά θα τα βρεις στα ψυγεία της LIDL Κύπρου με την ετικέτα του γνωστού μας «Δασκάλου» από την φημισμένη περιοχή της Πιτσιλιάς.

Τέλος, δεν πιστεύω ότι οι κλασικές, κυπριακές ραβιόλες λείπουν από κάποιο κυπριακό σπίτι, ένα προϊόν απότοκο της Φραγκοκρατίας. Πάντα προμηθεύομαι από τα ψυγεία χωριάτικες ραβιόλες με γέμιση χαλλούμι, αναρή και δυόσμο από τη Νώμα που παράγονται στην Κύπρο. Τι καλύτερο αυτή την εποχή από ένα αχνιστό πιάτο ραβιόλες, τριμμένο χαλλούμι και λίγο αποξηραμένο δυόσμο;

Τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας είναι ο πολιτισμός μας, μέρος της ταυτότητας του λαού μας, γνήσια απόδειξη της παρουσίας μας εδώ και αιώνες σε αυτό το σημαντικό σημείο της Μεσογείου. Ένα στρωμένο κυπριακό τραπέζι είναι γεμάτο ουσία και ιστορίες! Γι’ αυτό κάθε προϊόν αποτελεί και ένα σημείο αναφοράς σε ιστορικές στιγμές του τόπου μας.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X