Ας ευαισθητοποιηθούμε λοιπόν και ας βαδίσουμε στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο 

Η 18η Ιουνίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Βιώσιμης Γαστρονομίας. Ένας όρος που για τους περισσότερους δεν είναι ξεκάθαρος στο μυαλό αν και τα τελευταία χρόνια τον ακούμε πολύ συχνά. Πρόσφατα, μάλιστα, στις 15 Ιουνίου, η Lidl Κύπρου πραγματοποίησε τον 2ο Διαγωνισμό Βιώσιμης Γαστρονομίας και στις 16 Ιουνίου απένειμε τα βραβεία στους νικητές.  

Με αυτή την αφορμή, το έριξα ξανά στη μελέτη, διάβασα, ρώτησα ώστε να ξεκαθαρίσω τι ακριβώς εννοούμε όταν αναφερόμαστε σήμερα στη βιώσιμη γαστρονομία. Ένας όρος, που προέρχεται βέβαια από την βιωσιμότητα, δίπλα στην οποία, διαβάζουμε σήμερα και την αειφορία. Τι σημαίνει όμως αειφορία; Ετυμολογικά, αναλύοντας τη λέξη προέρχεται από δύο συνθετικά, αεί + φέρω, δηλαδή, αυτό που διαρκεί για πάντα, που εξασφαλίζει ισορροπία στο μέλλον και συμβάλει τα μέγιστα για τις επόμενες γενιές. 

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, ορίζει τη Βιώσιμη Γαστρονομία ως εξής: «Η γαστρονομία καλείται μερικές φορές η τέχνη του φαγητού. Μπορεί επίσης να αναφέρεται σε ένα στυλ μαγειρέματος από μια συγκεκριμένη περιοχή. Με άλλα λόγια, η γαστρονομία αναφέρεται συχνά σε τοπικό φαγητό και κουζίνα. Η αειφορία είναι η ιδέα ότι κάτι (π.χ. γεωργία, ψάρεμα ή ακόμη και προετοιμασία τροφής) γίνεται με τρόπο που δεν είναι σπατάλη των φυσικών μας πόρων και μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον χωρίς να είναι επιζήμιο για το περιβάλλον ή την υγεία μας. Ως βιώσιμη γαστρονομία λοιπόν, νοείται η κουζίνα που λαμβάνει υπόψη από πού προέρχονται τα συστατικά, πώς παράγεται η τροφή και πώς φτάνει στις αγορές μας και τελικά στα πιάτα μας». 

Μία φιλοσοφία η οποία αν το καλοσκεφτείς προέρχεται από τον τρόπο ζωής των γιαγιάδων μας που καλλιεργούσαν στην αυλή τους λαχανικά και φρούτα εποχής, αυγά και γάλα από τα ζώα τους φτιάχνοντας τα δικά τους σπιτικά προϊόντα. Μέσω της συντήρησής και εξοικονόμησης κατάφερναν να ακολουθούν χωρίς να το γνωρίζουν αυτό που σήμερα λέμε βιώσιμη γαστρονομία. Αυτές τις αρχές και αξίες τις βλέπουμε σήμερα να επαναφέρονται και η Lidl Κύπρου τις στηρίζει και τις διατηρεί μέσα από τις δεσμεύσεις και τη δράση της.  

Απώτερος στόχος τόσο της βιώσιμης γαστρονομίας όσο και της Lidl Κύπρου, είναι η μείωση της απώλειας τροφίμων και η μείωση των απορριμμάτων, που με την σειρά τους θα φέρουν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μικρότερη πίεση στους πόρους νερού και γης ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη. 

Μέσα από τον Διαγωνισμό Βιώσιμης Γαστρονομίας νέοι άνθρωποι, φοιτητές κολλεγίων και σχολών επισιτιστικών σπουδών είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με αυτές τις αρχές και να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό μενού τριών πιάτων, απόλυτα σύμφωνο με τα κριτήρια της βιώσιμης γαστρονομίας. Κριτήρια τα οποία ο καθένας από εμάς οφείλει να κάνει βίωμα στην καθημερινότητα, στο σπίτι και στην κουζίνα του.  

Αυτές οι ενέργειες σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες προς τη διαφώτιση του κοινού ώστε να γνωρίσει αυτή την τόσο σπουδαία αρχή της βιώσιμης γαστρονομίας που σήμερα είναι πιο επιτακτική από ποτέ στη ζωή και το περιβάλλον μας. Ας ευαισθητοποιηθούμε λοιπόν και ας βαδίσουμε στον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο, εμείς και κυρίως τα παιδιά μας πάνω σε αυτά τα τόσο σπουδαία θέματα που αφορούν το περιβάλλον μας και προωθούν την επιτακτική ανάγκη της μείωσης της σπατάλης φαγητού ώστε να γίνουμε πιο υπεύθυνοι απέναντι στο περιβάλλον μας.  

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X