Επανερχόμαστε μετά τις γιορτές στην καθημερινότητά μας και επιλέγουμε τροφές χαμηλές σε λιπαρά, για μία ισορροπημένη διατροφή με πιο υγιεινές επιλογές

Η περίοδος των Χριστουγέννων μάς γέμισε με όμορφες εικόνες και στιγμές. Συναντηθήκαμε ξανά με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα, γεμίσαμε μπαταρίες και επανήλθαμε δυναμικά στο καθημερινό μας πρόγραμμα. Αυτή την τόσο γιορτινή περίοδο που τα κεράσματα και τα τραπεζώματα βρίσκονταν στο ζενίθ τους φάγαμε λιγάκι παραπάνω, δοκιμάσαμε μερικά γλυκά, πήγαμε και σε ένα-δύο καλά εστιατόρια, με την ζυγαριά σήμερα να… διαμαρτύρεται.

Ας μην αγχωνόμαστε, όμως, αφού απολαύσαμε κάθε στιγμή των γιορτών και φάγαμε λιγάκι παραπάνω. Τώρα, με μεθοδικότητα, θα επανέλθουμε σε μία σταθερή διατροφή που θα μας επαναφέρει σε πιο υγιεινές επιλογές με χαμηλά λιπαρά, λιγότερη ζάχαρη με πολλά φρούτα και λαχανικά στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Κατά την περίοδο της αποτοξίνωσης του οργανισμού μας δεν πρέπει να γίνεται λόγος αυτοτιμωρίας με στερητικές δίαιτες. Ας αρχίσουμε σταδιακά να αποφεύγουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Μην ξεχνάτε πως υψηλή κατανάλωση ζάχαρης, αλατιού και «κενών θερμίδων» από υπερβολικά μαγειρεμένα τρόφιμα, όπως τα τηγανητά, μειώνουν την θρέψη του οργανισμού, καθώς καταστρέφονται όλες οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που πρέπει να προσλάβουμε από την τροφή και το σώμα αφυδατώνεται με αποτέλεσμα μια κακή κατάσταση θρέψης.

Ειδικά μετά την περίοδο των γιορτών, όπου μπορεί να έγινε υπερκατανάλωση αλατιού και ζάχαρης, είναι μια καλή ευκαιρία να απαλλαγούμε από την κατακράτηση υγρών που έγινε στο σώμα λόγω της ζάχαρης και του αλατιού που περιέχουν γλυκά και αλμυρά τρόφιμα.

Ξεκινάμε δυναμικά με μία ισορροπημένη διατροφή, χωρίς υπερβολές, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Έτσι επαναφέρεται η ενυδάτωση και κατάσταση θρέψης του οργανισμού. Αυτή την περίοδο μανάβικο της Lidl Κύπρου σας προσφέρει μία τεράστια ποικιλία σε φρέσκα φρούτα εποχής, όπως αχλάδια, μήλα και μπανάνες, που μπορούν να αποτελέσουν ένα τέλειο σνακ με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά. Καταναλώνοντας ωμά φρούτα και λαχανικά και παράλληλα μαγειρεύοντας υγιεινά μειώνονται οι απώλειες θρεπτικών συστατικών των τροφίμων και περιορίζεται η πρόσληψη trans λιπαρών από το τηγάνισμα.

Αυτή την περίοδο, φροντίζω να εξασφαλίζω από τα ψυγεία της Lidl Κύπρου φρέσκο φιλέτο κοτόπουλο ολόκληρο, που προσφέρεται ως ιδανική πρωτεΐνη για μία υγιεινή διατροφή, αλλά και σολομό φιλέτο της Ocean Sea. Ακόμα, βάζω στο καρότσι μου σουβλάκι κοτόπουλο σε ξυλάκι, αλλά και το αγαπημένο μου φιλέτο τσιπούρας.

Όλα αυτά προσφέρονται για ιδανικό γεύμα χαμηλό σε λιπαρά, που θα το συνοδεύσω με φρεσκοκομμένη σαλάτα ή βραστά λαχανικά με λίγο ρύζι ή πατάτα βραστή με ελάχιστο ελαιόλαδο, λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Από την άλλη βάλτε στη διατροφή σας τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά που συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, άρα και στην πιο αποτελεσματική αποβολή τοξινών, καθώς και στον καλύτερο έλεγχο της πείνας.

Δεν ξεχνάμε να πίνουμε καθημερινά αρκετή ποσότητα νερού. Γενικά ισχύει ότι 8-10 ποτήρια ημερησίως ή 2-2,5 λίτρα είναι μια καλή σύσταση ενυδάτωσης. Το νερό συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στη βελτίωση του μεταβολικού ρυθμού και στη μείωση της κατακράτησης υγρών. Παράλληλα με το νερό, ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι και τα διουρητικά αφεψήματα, όπως το πράσινο τσάι και το χαμομήλι που θα βρείτε στα ράφια της Lidl Κύπρου.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας στη διαδικασία της αποτοξίνωσης είναι και η φυσική δραστηριότητα του σώματός μας, καθώς κατά τη διάρκεια αυτής αποβάλλονται οι τοξίνες. Το τέλος των εορτών, λοιπόν, μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νέα αρχή για να μπούμε δυναμικά στη νέα χρονιά. Βάλτε στη ζωή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κάντε σωστό προγραμματισμό και μην ανησυχείτε, αφού τα ράφια των υπεραγορών Lidl Κύπρου θα δίνουν και το 2024 τις καλύτερες λύσεις για μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X