Η μπίρα είναι το ποτό της παρέας που το καλοκαίρι αποθεώνεται και μας δροσίζει!

Το αγαπημένο μας καλοκαιράκι είναι εδώ ξανά, ζωηρό και θερμό, έτοιμο να μας προσφέρει όμορφες αναμνήσεις και χαλαρές διακοπές. Οι ζεστές μέρες του θα μας βρουν ξάπλα στις αμμουδιές, για παιχνίδια στη θάλασσα, για μπάρμπεκιου στον κήπο ή τις βεράντες μας και φυσικά με πολύ δίψα, ατελείωτη… Τι πιο δροσιστικό και ξεδιψαστικό υπάρχει αυτή την περίοδο του χρόνου από μία παγωμένη μπίρα… «τσακρίν», όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Κύπρο.

Η λέξη, μάλιστα, «τσακρίν» υποδηλώνει αυτή την ανάγκη μας για να σβήσουμε την έντονη δίψα μας από κάτι, πέραν του εξαιρετικά παγωμένου, όπως μία καλή μπιρίτσα! Το ποτό του καλοκαιριού, των φιλικών συναθροίσεων, των μαζώξεων σε αυλές αργά το απόγευμα με νόστιμα τσιμπήματα και τόσα άλλα που μας φέρνει στο μυαλό ένα παγωμένο ποτήρι μπίρας.

Αν και δεν είμαι τόσο πολύ πιστός φίλος της μπίρας, εντούτοις το καλοκαίρι την αναζητώ και μπορώ να πω ότι την προτιμώ κιόλας αφού είναι ευκολόπιοτη, ξεδιψαστική και παντρεύεται ιδανικά με τα ζουμερά, φρεσκοψημένα μπέργκερ και λουκάνικα που φτιάχνουμε με φίλους στα μπάρμπεκιου. Κάποτε προσφέροντας σε ένα φίλο μου μία μπίρα στο σπίτι, τον ρώτησα αν ήξερε πως η ιστορία της πάει πίσω 15.000 χρόνια, με τις ρίζες της ζυθοποιίας, να εντοπίζονται στην Αρχαία Αφρική, στους Αιγύπτιους και φυσικά τους Σουμέριους. Εκείνος μου απάντησε απλά: «Ναι, οκ αλλά είναι καλά παγωμένη;». Τότε, κατάλαβα πως δεν έχει καμία σημασία να γνωρίζεις περισσότερα από αυτά που έχεις ανάγκη και δεν είναι καθόλου κακό να σε νοιάζει μόνο η ηδονή που θα σου προσφέρει η παγωμένη μπίρα σου, παρά η μακραίωνη ιστορία της.

Εκείνο που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι πως καταφέρνω κάθε φορά να εντυπωσιάζω τους φίλους μου με τις μπίρες που τους προσφέρω όταν έρχονται για να απολαύσουμε τη δροσιά της βεράντας μου. Κι αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο επτασφράγιστο μυστικό αλλά στο γεγονός ότι ψωνίζω από τη Lidl Κύπρου. Τελευταία, μάλιστα, πέραν από τις γνωστές ετικέτες που διαθέτει στα ράφια της, τις γνωστές κυπριακές μπίρες, ελληνικές και γερμανικές, ενθουσιάστηκα με μια νέα σειρά που είδα από craft, ψαγμένες και υπέροχες μπίρες, με πανέμορφες ετικέτες. Πρόκειται για τις ιρλανδικές μπίρες The Crafty Brewing Co. με τον χαρακτηρισμό στην ετικέτα ως «Irish Craft». Βρήκα διάφορες επιλογές μπιρών όπως Lager, Pilsner, Red Ale και Stout. Εντυπωσιάστηκα με την τόση ποικιλία και βέβαια χάρηκα με την τιμή τους.

Θέλω πολύ να δοκιμάζω νέες μπίρες και εντυπωσιάζομαι με το πόσες παραλλαγές και γεύσεις υπάρχουν. Κι αυτό το είδα ξανά στη Lidl Κύπρου, όπου βρήκα το ειδικό πακέτο με έξι διαφορετικές γερμανικές μπίρες σε πολύ καλή, μάλιστα, τιμή τις οποίες έβαλα αμέσως στο καρότσι μου για να τις δοκιμάσω με την παρέα. Σε πακέτο βρήκα επίσης τις Petrus Sour Beers ενώ παράλληλα λάτρεψα τη γεύση της Warrior IPA crafted μπίρας.

H αλήθεια είναι πως καλοκαίρι χωρίς μπίρα δεν γίνεται και η Lidl Κύπρου μας δίνει την ευκαιρία να επιλέξουμε ανάμεσα από μία μεγάλη γκάμα και ποικιλία από μπίρες, γι’ αυτό και δεν βαριόμαστε ποτέ να βάζουμε στο τραπέζι μας νέες ετικέτες και γεύσεις. Παραμένουν όμως σταθερή αξία οι γνωστές κι αγαπημένες μας Argus Lager σε τενεκεδάκι και δε θα μπορούσα να μη φέρω στο σπίτι τις γνωστές και δημοφιλείς από τη Lidl Kύπρου, Argus Silver, στα μικρά χαριτωμένα γυάλινα μπουκαλάκια.

Αυτή η περίοδος του χρόνου λοιπόν, για μένα είναι συνυφασμένη με μια παγωμένη, μπίρα που θα φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά, θα τσουγκρίσουν ποτήρια και θα μοιραστούν ευχές για ένα ακόμα υπέροχο κυπριακό καλοκαίρι!

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X