Βάζουμε στα ποτήρια μας δύο εξαιρετικούς γλυκόπιοτους, ιστορικούς οίνους, τη δική μας Κουμανταρία και το δημοφιλέστερο ελληνικό κόκκινο γλυκό κρασί, τη Μαυροδάφνη Πατρών

Τα γλυκά κρασιά έχουν φινέτσα, φέρουν μία πολυτέλεια και λειτουργούν ως καλωσόρισμα, ένδειξη θερμής φιλοξενίας ή προσφέρονται στο τέλος ενός εκλεπτυσμένου γεύματος. Συνηθίζεται, τα γλυκά κρασιά να αποκαλούνται και επιδόρπιοι οίνοι διότι προσφέρονται στο τέλος ενός δείπνου μαζί με το γλυκό, κάτι το οποίο δεν είναι και ένας απόλυτος κανόνας.

«Κάθε κρασί μπορούμε να το απολαμβάνουμε σε κάθε στιγμή, όπως μας αρέσει, σε όποια στιγμή θέλουμε και με το φαγητό της αρεσκείας μας. Εμείς, φτιάχνουμε, άλλωστε τους κανόνες, εμείς τους παραβιάζουμε», μου είχε πει κάποτε σε μία συνέντευξη, ένας πολύ γνωστός Κύπριος οινοποιός.

Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως τα επιδόρπια κρασιά είναι τα πιο δύσκολα στην παρασκευή τους. Κάποια παράγονται με την προσθήκη αλκοόλης και ονομάζονται ενισχυμένα, ενώ άλλα με το λιάσιμο, την υπερωρίμανση των σταφυλιών ή την ευγενή σήψη. Αν επισκεφτείς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ελληνικά νησιά, θα δεις απλωμένα σταφύλια στις στέγες να λιάζονται ή αν βρεθείς στα Κουμανταροχώρια της Λεμεσού, θα παρατηρήσεις αυτή την τόσο μαγική διαδικασία.

Αναζητώντας ένα ξεχωριστό κέρασμα για τους καλεσμένους μου που είναι ψαγμένοι και φίλοι του κρασιού, παρατήρησα στα ράφια της Lidl Κύπρου, μία από τις καλύτερες ετικέτες Κουμανταρίας της Κύπρου, εκείνη της οινοβιομηχανίας ΣΟΔΑΠ, Άγιος Βαρνάβας και το δημοφιλέστερο κόκκινο γλυκό κρασί της Ελλάδας, τη Μαυροδάφνη Πατρών. Δε χρειάστηκε δεύτερη σκέψη για να τα βάλω στο καρότσι μου για να τα προσφέρω, όχι ως επιδόρπια μετά το γεύμα, αλλά για να τα συνοδέψω με αγαπημένα μου τυριά από τη Lidl Κύπρου.

Τα γλυκά κρασιά είναι άριστοι συνδυασμοί για τα περισσότερα τυριά, καθώς η γλύκα των κρασιών ισορροπεί και απαλύνει την αλμύρα τους. Μην διστάσετε λοιπόν να προσφέρετε στους φίλους κάποιο γλυκό κρασί με ποικιλία τυριών είτε ως κέρασμα είτε μετά το τέλος ενός γεύματος. Σίγουρα θα το απολαύσουν.

Η Μαυροδάφνη Πατρών είναι ένα Π.Ο.Π ελληνικό κρασί που παράγεται εδώ και αιώνες με τις ίδιες ποικιλίες Μαυροδάφνη και Μαύρη Κορινθιακή. Το αποτέλεσμα είναι ένας πυκνός ερυθρός οίνος με κεραμιδί ανταύγειες. Αρωματικά είναι σύνθετο, με νότες ώριμου βύσσινου, ξηρού σύκου, σοκολάτας και βανίλιας. Γευστικά είναι γλυκό, απαλό και βελούδινο. Μπορεί να «κοντραριστεί» με έντονες αλμυρές γεύσεις, να συνοδεύσει σιροπιαστά γλυκά ή να καταναλωθεί και ως απεριτίφ.

Από την άλλη, η Κουμανταρία δεν είναι απλά ένα κυπριακό γλυκό κρασί αλλά πρόκειται για έναν πολιτιστικό θησαυρό της χώρας μας. Πρόκειται, ίσως, για το μοναδικό κυπριακό προϊόν με τόσο μακραίωνη ιστορία και φήμη που το όνομά του είναι ταυτισμένο με θεούς, βασιλιάδες, πολέμους μεταξύ εθνών και παγκόσμια ρεκόρ.

Η ετικέτα Άγιος Βαρνάβας, που προμηθεύομαι από την Lidl Κύπρου έχει ένα καφετί χρυσό χρώμα, αφήνει ένα λεπτό άρωμα στη μύτη όπου μπορεί να βρείτε κυρίαρχη τη σοκολάτα και αρώματα του καφέ τα οποία ακολουθούνται από πλούσια αρώματα φρούτων, ξηρών καρπών και αρώματα παλαίωσης. Να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο κρασί μπορεί να διαθέτει περισσότερα από 30 διαφορετικά αρώματα και να αφήνει στη γεύση περισσότερα από 32 είδη όπως σοκολάτα, μέλι, φρούτα, ξηρούς καρπούς, καφέ, κ.ά.

 

Η πρώτη εντύπωση που αφήνει η Κουμανταρία Άγιος Βαρνάβας είναι η φινέτσα, με μια λεπτή γεύση χαρουπόμελου και γλυκό καρυδιού στο κέντρο του στόματος, καθώς και μια πλούσια σοκολατένια γεύση μαζί με επίγευση καφέ που αφήνει μια νότα φρεσκάδας. Η Κουμανταρία Απόστολου Βαρνάβα συνεχίζει να παλαιώνεται με την πάροδο του χρόνου και έτσι γίνεται καλύτερη. Θεωρείται το απόλυτο κρασί για επιδόρπιο και σερβίρεται παγωμένη σε θερμοκρασία 8 με 10 βαθμούς Κελσίου σε ειδικό κολονάτο ποτήρι επιδόρπιου οίνου.

Βάλτε, λοιπόν, στα ποτήρια σας αυτά τα δύο σπουδαία γλυκά, ιστορικά κρασιά της Κύπρου και της Ελλάδας και απολαύστε όπως άλλοτε οι βασιλιάδες του Μεσαίωνα, τη φινετσάτη γεύση και τα υπέροχα αρώματά τους.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X