Από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου που διαρκεί η Μικρή Σαρακοστή αφήνουμε για λίγο το κρέας και καταναλώνουμε περισσότερο ψάρι που το επιτρέπουν οι κανόνες της Εκκλησίας

Ο Νοέμβριος, ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου μάς οδηγεί σταδιακά στην ομορφότερη περίοδο της χρονιάς που δεν είναι άλλη από τα Χριστούγεννα. Αυτή η περίοδος, όμως, πέραν από την ομορφιά και την λαμπρότητά της λόγω των εορταστικών στολισμών, έχει και θρησκευτική σημασία αφού σηματοδοτεί τη γέννηση του Χριστού.

Αν και η σημαντικότερη και αυστηρότερη νηστεία ολόκληρου του ορθόδοξου χριστιανικού εορτολογίου είναι η Μεγάλη Σαρακοστή ή σκέτη Σαρακοστή, που ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, υπάρχουν κι άλλες στη διάρκεια του χρόνου που τηρούνται από πολύ κόσμο με μεγάλη προσήλωση. Μία από αυτές είναι η νηστεία που ξεκινά αυτό το διάστημα, από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων που ονομάζεται και Μικρή Σαρακοστή. Πρόκειται, για μία από τις μικρότερες νηστείες που θεσπίστηκαν επίσημα, με σκοπό την προετοιμασία των πιστών για την έλευση μιας μεγάλης θρησκευτικής γιορτής, αυτής των Χριστουγέννων.

Το Σαρανταήμερο σηματοδοτεί για τα καλά την έλευση του χειμώνα. Το διάστημα αυτό, παραδοσιακά οι πιστοί αποφεύγουν το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, αλλά εκτός από αυτό, η Εκκλησία έχει θεσπίσει ένα αρκετά πολύπλοκο πρόγραμμα διατροφής: τις πρώτες 33 ημέρες (όσες και τα χρόνια του Χριστού), μέχρι δηλαδή τις 17 Δεκεμβρίου, επιτρέπεται το ψάρι εκτός από Τετάρτες και Παρασκευές αλλά και στις 21 Νοεμβρίου, στα Εισόδια της Παναγίας. Από τις 18 μέχρι την Παραμονή των Χριστουγέννων καταλύεται ο οίνος και το λάδι, εκτός από Τετάρτη και Παρασκευή.

Πρόκειται δηλαδή, για μία περίοδο κατά την οποία όσοι θα νηστέψουν, αφήσουν πίσω το κρέας και θα βάλουν περισσότερο ψάρι και θαλασσινά στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Μία βόλτα στη Lidl Κύπρου είναι αρκετή για να δείτε τις επιλογές που υπάρχουν σε ψάρια, από φρέσκα και κατεψυγμένα μέχρι σε ειδικές συσκευασίες, παναρισμένα και μη.

Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία να πούμε ότι δεν βρίσκουμε εύκολα φρέσκο ψάρι στην αγορά ή ότι είναι πολύ ακριβό. Τα ψυγεία της Lidl Κύπρου μας δίνουν τη δυνατότητα όχι μόνο να βρούμε φρέσκα ψάρια, αλλά και σε ειδικές συσκευασίες με βελτιωμένη απόδοση βιωσιμότητας έναντι άλλων συμβατικών λύσεων και με πιστοποιημένη σήμανση συστηματικού ελέγχου ποιότητας.

Είτε λοιπόν ακολουθήσετε τη νηστεία της Μικρής Σαρακοστής είτε όχι, καλό είναι να γνωρίζετε τη μεγάλη ποικιλία σε φρέσκα ψάρια και κατεψυγμένα θαλασσινά που διαθέτει στα ψυγεία της η Lidl Κύπρου. Με μεγάλη χαρά βρίσκω φρέσκο φαγκρί που το προτιμώ ιδιαίτερα, τσιπούρα και πέστροφα. Δεν περιγράφεται η χαρά μου που τα ψάρια αυτά είναι ήδη καθαρισμένα και έτοιμα για μαγείρεμα. Η διαδικασία του καθαρίσματος των ψαριών δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο. Άμα σκεφτείτε ότι μπορείτε να βρείτε μία τέτοια συσκευασία όπου σε διαβεβαιώνει για τον έλεγχο, την ποιότητα και την φρεσκάδα του εκάστοτε ψαριού, που είναι μάλιστα έτοιμο για μαγείρεμα, πρέπει να ξέρουμε πια πως δεν χωράει καμία δικαιολογία για να μην το βάλουμε στη διατροφή μας.

 

Τα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες, γεγονός που συμβάλλει θετικά στη μείωση του σημαντικού προβλήματος της υπεραλίευσης, κάτι που έχει πολλές αρνητικές συνέπειες στη θαλάσσια ζωή του πλανήτη μας.

Χάρηκα, ακόμη περισσότερο όταν πλάι στα υπόλοιπα φρέσκα, συσκευασμένα ψάρια βρήκα και φρέσκο σολομό τον οποίο λατρεύω. Συνηθίζω να τον μαγειρεύω πολύ απλά και εύκολα με φέτες από πορτοκάλι ή λεμόνι, κόκκινη πιπεριά, πάπρικα, χοντρό αλάτι και πιπέρι. Κλείνω τον σολομό σε αλουμινόχαρτο, τον βάζω στον φούρνο στους 220 βαθμούς και σε λιγότερο από είκοσι λεπτά είναι έτοιμος. Ένα πιάτο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους που μπορούμε να καταναλώνουμε μία φορά την εβδομάδα.

Άρα, είτε θα νηστέψετε είτε όχι, η Lidl Κύπρου σάς προσφέρει πολύ καλές λύσεις και επιλογές σε φρέσκα ψάρια και μία μεγαλύτερη ακόμα ποικιλία κατεψυγμένων θαλασσινών για ευφάνταστες συνταγές.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X