Μία γνωριμία με την πανδαισία και ποιότητα των ντόπιων ελληνικών και κυπριακών προϊόντων

H Κύπρος αλλά και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λειτουργούν προστατευτικά και αναδεικνύουν την ποιότητα, την αυθεντικότητα και τη σπουδαιότητα των τοπικών τους προϊόντων. Πρόκειται για προϊόντα ταυτισμένα με τον μόχθο των ανθρώπων του τόπου μας που ακολουθούν την παράδοση και μεταφέρουν στο σήμερα εκείνες τις αρχετυπικές συνταγές και αυθεντικές γεύσεις των προγόνων μας.

Η Lidl η οποία ταυτίζεται με όλα αυτά που πρεσβεύουν τα τοπικά μας προϊόντα, με σκοπό να τα αναδείξει, έχει δημιουργήσει μία από τις αγαπημένες μου σειρές για να τα συμπεριλάβει. Μία σειρά που έγινε η ομπρέλα προβολής, ανάδειξης αλλά και προστασίας όλων αυτών των παραδοσιακών γεύσεων τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Το όνομα της σειράς αυτής δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού εκφράζει απόλυτα την φιλοσοφία του σκοπού της δημιουργίας της. Η Νώμα λοιπόν, η νέα σειρά τοπικών και ποιοτικών προϊόντων της Lidl, περιλαμβάνει τις πιο εμβληματικές γεύσεις Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης της Ελλάδας και της Κύπρου. Νώμα, σημαίνει σκέψη, ενθύμημα, νόημα. Μία λέξη με αρχαία ελληνική καταγωγή, που μεταφέρει όλα αυτά που μας συνδέουν με τις αναμνήσεις του τόπου μας. Σήμερα, στα Lidl, Νώμα σημαίνει τοπικά και ποιοτικά προϊόντα ή αλλιώς παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας. Οι αυθεντικές γεύσεις Νώμα φέρνουν στο τραπέζι μας τις εικόνες, τις μυρωδιές και τις αναμνήσεις από το μέρος που παράγονται.

Ένα όνομα προϊόντων που μας δίνει τη δυνατότητα να γευτούμε κρητικά παξιμάδια και ελαιόλαδο, ελληνικά τυριά από τα νησιά του Αιγαίου, φημισμένο ελληνικό μέλι, παραδοσιακές κυπριακές ραβιόλες και χαλούμι, ντόπια κυπριακά αλλαντικά αλλά και αβγά. Η συγκεκριμένη σειρά προϊόντων είναι και η αγαπημένη μου αφού μου δίνει την δυνατότητα να ταξιδέψω σε ολόκληρο τον ελληνισμό και να δοκιμάσω γεύσεις που, ίσως, δεν θα μπορούσα να γευτώ ποτέ.

Μέσα από αυτή την σειρά αγάπησα ιδιαίτερα μερικά τυριά όπως την γραβιέρα Mont Parnes με τρούφα που είναι έντονα αρωματική και δεν λείπει σχεδόν ποτέ από το ψυγείο μου. Παράλληλα, έγινα μεγάλος φαν της γραβιέρας Ίου που είναι αρωματική και βουτυράτη, λάτρεψα επίσης το λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ που δεν λείπει από τις πιατέλες που συνοδεύουν τα λευκά κρασιά. Έμαθα και ξεχώρισα ένα πολύ ιδιαίτερο Νώμα προϊόν, το άνθος αλατιού Μεσολογγίου αλλά και το Νώμα θυμαρίσιο μέλι Νήσων Αιγαίου με τη θεσπέσια, πλούσια γεύση, ιδανικό για να το συνδυάσεις με κυπριακή αναρή. Η συγκεκριμένη σειρά περιλαμβάνει μία γκάμα από μαρμελάδες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως η μαρμελάδα έξτρα πορτοκάλι Άρτας και σύκου Αριδαίας.

Τελευταίως, ανακάλυψα τις χυλοπίτες Μετσόβου που μπορείτε να τις απολαύσετε με διάφορους τρόπους ή ακόμα να δοκιμάσετε τα υπέροχα ζυμαρικά σκιουφιχτά Κρήτης, την φάβα Θεσσαλίας, το κυπριακό πουργούρι αλλά και το ξεχωριστό βαλσάμικο ξύδι με μέλι Κρήτης που κάνει πιο ιδιαίτερες τις σαλάτες.

Αναμφίβολα, η σειρά Νώμα αποτελεί μία γαστρονομική εγκυκλοπαίδεια πατροπαράδοτων γεύσεων που μας ταξιδεύει από την μία μέχρι την άλλη άκρη της Κύπρου και της Ελλάδας με σκοπό να μας φέρει σε επαφή με όλα αυτά τα μοναδικά και προστατευμένα προϊόντα.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X