Οι διαδρομές των φρέσκων φρούτων και λαχανικών από την παραγωγή στην κατανάλωση  

Η κάθε εποχή του χρόνου, κουβαλάει τις δικές της συνήθειες. Το καλοκαίρι οι ρυθμοί πέφτουν, όλα γίνονται πιο χαλαρά, η διάθεση αλλάζει, μαζί και οι διατροφικές μας συνήθειες. Προτιμούμε πλέον πιο μικρά και ελαφριά γεύματα, κρύα, δροσερά πιάτα χαμηλά σε λιπαρά, με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να δυναμώσουμε τον οργανισμό να ανταπεξέλθει την ζέστη. Και φυσικά επιλέγουμε τροφές, χωρίς πρόσθετα άλατα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αφού η ενυδάτωση του οργανισμού μας είναι πολύ σημαντική τους καλοκαιρινούς μήνες 

Αυτή την περίοδο, λοιπόν, που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η φρεσκάδα γίνεται το συνώνυμο των επιλογών μας στο ψώνισμα. Διαλέγουμε τα πιο φρέσκα, δροσερά και ζουμερά φρούτα της εποχής που είναι σε αφθονία το καλοκαίρι, γεμάτα με βιταμίνες, που θα μπουστάρουν τον οργανισμό μας. Παράλληλα, καταναλώνουμε περισσότερα ολόφρεσκα λαχανικά που ποικίλουν αυτή την περίοδο για δροσερές, ελαφριές σαλάτες που θα μας ενυδατώσουν σε συνδυασμό με κοτόπουλο, φρούτα εποχής και ιδιαίτερα dressings 

Κάθε φορά που μπαίνω σπρώχνοντας το καροτσάκι μου σε ένα κατάστημα Lidl έρχομαι πρώτα-πρώτα αντιμέτωπος με το τμήμα των φρούτων και των λαχανικών. Κάτι που αυτή την εποχή με ενθουσιάζει ακόμα περισσότερο αφού το καλοκαίρι μας χαρίζει απλόχερα αφθονία και ποικιλία δροσερών φρούτων όπως είναι τα καρπούζια, τα πεπόνια, τα κεράσια, τα χρυσόμηλα που μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, να γίνουν δροσεροί χυμοί, να μπουν σε ελαφριά γλυκά και σαλάτες, να μεταμορφωθούν σε smoothies, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και ότι άλλο σκαρφιστεί το μυαλό μας.  

Το τμήμα των φρούτων και των λαχανικών που μας υποδέχεται στα Lidl Κύπρου με κρατάει αρκετά απασχολημένο αυτό το διάστημα που προτιμώ τις σαλάτες και χαίρομαι να αγοραζω φρέσκα λαχανικά όπως είναι οι χρωματιστές πιπεριές, τα πολύχρωμα ντοματίνια, τα αγγούρια και ό,τι άλλο θα μου δώσει ιδέες να δημιουργήσω νόστιμα ελαφριά γεύματα για μένα, τους φίλους και την οικογένεια μου τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου.  

Εκεί, που χαζεύω τα διάφορα φρούτα και λαχανικά και όλα μου φαίνονται τόσο απλά και δεδομένα σπρώχνοντας το καροτσάκι μου, στο μυαλό μου στροφογυρίζει το τόσο επιτυχημένο σλόγκαν της νέας καμπάνιας της Lidl «Δεν είναι απλώς ένα φρέσκο φρούτο» και «Δεν είναι απλώς ένα φρέσκο λαχανικό». Σκέφτομαι πως όλα αυτά τα καλούδια έφτασαν μέχρι εδώ στο ράφι του καταστήματος, μετά στο καρότσι μας, την κουζίνα μας και το ψυγείο μας καθόλου εύκολα. Ακολούθησαν μία ολόκληρη διαδρομή, άνθισαν και ωρίμασαν κάτω από τον ήλιο, ποτίστηκαν, έτυχαν φροντίδα και περισυλλογής. Έτυχαν ελέγχου και πιστοποίησης ώστε να καταλήξουν στο τμήμα των φρούτων και των λαχανικών για κατανάλωση. Μία διαδρομή με σεβασμό προς το περιβάλλον πιστοποιήθηκαν λειτουργώντας μάλιστα αποτελεσματικά για την προστασία της βιοποικιλότητας. 

Ενημερώθηκα μάλιστα πως η Lidl θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία λιανικής πώλησης τροφίμων που θα χρησιμοποιήσει το πρότυπο πιστοποίησης βιοποικιλότητας για την παραγωγή φρούτων και λαχανικών. Αυτό το πρότυπο μάλιστα θα το εφαρμόσει σε περισσότερους από 250 παραγωγούς από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, σαν επόμενο βήμα της στοχεύει να το διαθέσει σε όλους τους Ευρωπαίους παραγωγούς φρούτων και λαχανικών. 

Σκέφτομαι πόσο σημαντική είναι αυτή πιστοποίηση και πόσο βάζει εμάς τους καταναλωτές να αντιληφθούμε όλη εκείνη την διαδρομή που ακολουθεί ένα μήλο, ένα καρπούζι, μερικά φύλλα μαρουλιού μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας. Η ανάγκη να ακολουθήσουν οι παραγωγοί μας τις ενδεικνυόμενες διαδικασίες καλλιτέργειας της γης είναι πιο επιτακτική από ποτέ και το πρότυπο πιστοποίησης της βιοποικιλότητας  για τη συμβατική καλλιέργεια οπωροκηπευτικών θα συμβάλει τα μέγιστα προς την προστασία της κάθε διαδρομής του κάθε φρέσκου φρούτου και λαχανικού που θα φτάνει στο πιάτο μας.  

 

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X