Ο Νοέμβριος μάς βρίσκει ένα βήμα πριν από τον χειμώνα, την εποχή που αρχίζει το κρύο και η επιθυμία μας για ένα ζεστό φλυτζάνι τσάι και χουχούλιασμα στον καναπέ

Δεν σας το κρύβω ότι ανυπομονώ να ξεκινήσει το κρύο. Το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά μακρύ φέτος και όπως φαίνεται αυτό θα γίνεται, δυστυχώς, και τα επόμενα χρόνια. Κάπως, έτσι, όσο έλειψε σε έμενα, πιστεύω άλλο τόσο το πεθυμήσατε κι εσείς, αν και κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι θερμοκρασίες παραμένουν ακόμα ανεβασμένες.

Και ποια θα μπορούσε άραγε να είναι η καλύτερη «συντροφιά», γι’ αυτές τις κρύες ημέρες του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται; Μα τι άλλο από ένα ζεστό, αχνιστό και αρωματικό αφέψημα, το αγαπημένο μας τσάι.

Ανατρέχοντας πίσω στην ιστορία, παρατηρούμε πως το τσάι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τoν σπουδαίο πολιτισμό των μακρινών λαών της Ασίας αφού η ιστορία του χρονολογείται από την αρχαία Κίνα, σχεδόν 5,000 χρόνια πριν, όπου εκτιμήθηκαν τόσο η γεύση, όσο και τα οφέλη του. Παράλληλα, η Ινδία αποτελεί σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες χώρες στην παραγωγή τσαγιού στον κόσμο και ένας ινδικός μύθος αποδίδει την ανακάλυψη του τσαγιού στον βουδιστή μοναχό Bodhidharma. Ο μύθος αυτός απαντάται και στην Ιαπωνία, μία χώρα στην οποία το τσάι κατέχει επίσης εξέχουσα θέση.

Εμείς εδώ στην Κύπρο, όμως, φαίνεται πως υιοθετήσαμε το τσάι από τους Άγγλους, την περίοδο της αποικιοκρατίας αφού είναι πασίγνωστη η λατρεία των Βρετανών για το κλασικό… cup of tea! Αν και για εμάς τους Κύπριους το τσάι δεν κατέχει την ίδια θέση στη ζωή μας όπως στους Άγγλους, εντούτοις, αυτό δεν μας εμποδίζει να το απολαμβάνουμε τις κρύες μέρες (και νύχτες) του χειμώνα.

Σήμερα, έχουμε την ευκαιρία να βρίσκουμε στο εμπόριο μία μεγάλη ποικιλία τσαγιών τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία μας. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το τσάι είναι αντιοξειδωτικό, περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, προσφέρει ευεξία, είναι σύμμαχος κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, βοηθάει στην απώλεια βάρους, στην οδοντική υγεία, στον διαβήτη, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, ενυδατώνει τον οργανισμό και έχει αντιβακτηριακή και αντιϊκή δράση.

Το τελευταίο διάστημα που η θερμοκρασία τα βράδια άρχισε να πέφτει στη Λευκωσία, ρίχνω πιο εξεταστικές ματιές στα ράφια με το τσάι στα καταστήματα της Lidl Κύπρου. Χαίρομαι να τα μυρίζω, ανυπομονώ να μπει ο χειμώνας και έχω αρχίσει ήδη να τα προμηθεύομαι. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο τσάι από χαμομήλι που το βρίσκω ευεργετικό για μένα και λατρεύω το άρωμά του. Δεν λείπει ποτέ από το ντουλάπι μου τον χειμώνα διότι είναι χαλαρωτικό και κατευνάζει τον στομαχόπονο.

Επιλέγω, το χαμομήλι της Nobel και τη συσκευασία με τα 20 φακελάκια που είναι χωρίς καφεΐνη, το οποίο βρίσκω ιδιαίτερα αρωματικό και πλούσιο σε γεύση. Ταυτόχρονα, από το ίδιο brand προμηθεύομαι και τσάι δυόσμο που βελτιώνει σημαντικά την υγεία του στομάχου. Δεν γίνεται επίσης χειμωνιάτικο σκηνικό χωρίς αρωματικό τσάι. Στα Lidl, βρίσκω τη σειρά Lord Nelson με τη σήμανση Rainforest Alliance που σημαίνει πως η εταιρεία ακολουθεί περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια, όπως η βελτίωση των καλλιεργειών, συνθηκών εργασίας κ.ά. Λατρεύω το άρωμα των εσπεριδοειδών γι’ αυτό το Lord Nelson με βότανα και άρωμα πορτοκάλι θα μπει πρώτο στο καρότσι μου και θα ακολουθήσουν η κλασική και πάντα λατρεμένη βανίλια και φυσικά καραμέλα. Ένα ζεστό, αχνιστό φλυτζάνι με αρωματικό τσάι συντροφιά με μπισκότα βουτύρου, είναι η απόλυτη ευχαρίστηση για τις μέρες που έρχονται. Για αυτούς που επιθυμούν όμως κάτι πιο εξωτικό, υπάρχει και το έντονα φρουτώδες Lord Nelson, Fruit Infusion με αρώματα φρούτων και βατόμουρων που δίνει ένα ερυθρωπό χρώμα στο τσάι σου.

Από την άλλη, αν αγαπάς τα εσπεριδοειδή, θα βρεις από την ίδια σειρά, το μαύρο τσάι Earl Grey με γεύση περγαμόντο και λεμόνι στη συσκευασία με τα 25 φακελάκια και σε πολύ καλή τιμή. Απολαύστε το και καλωσορίστε επιτέλους τον χειμώνα!

 

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X