Το νόστιμο και λαχταριστό έδεσμα στην καθημερινή μας διατροφή που παντρεύεται εξαιρετικά με κρασιά και όχι μόνο

Αν πάμε πίσω αρκετούς αιώνες, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, θα δούμε ότι η ιστορία των αλλαντικών ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια. Ο Όμηρος κάνει αρκετές αναφορές στο επεξεργασμένο κρέας, ενώ κατά τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα, έζησε ο πρώτος αλλαντοποιός, ο Χαρίνος, ο οποίος παρασκεύαζε κυρίως λουκάνικα και καπνιστά κρέατα.

Από την άλλη, οι Ρωμαίοι, παρέλαβαν την τέχνη της αλλαντοποιίας από τους Έλληνες, την ανέπτυξαν ακόμα περισσότερο και την πέρασαν σε άλλους λαούς. Στην αρχαία Ρώμη η λέξη «salumen» σήμαινε αλατισμένο φαγητό και πιστεύεται πως αυτή είναι η ρίζα της λέξης «σαλάμι».

Η παρασκευή αλλαντικών μέχρι και τον περασμένο αιώνα αποτελούσε επιτακτική ανάγκη ενός νοικοκυριού και οι περισσότεροι άνθρωποι γνώριζαν να παρασκευάζουν διάφορα είδη. Η έλλειψη τρόπου συντήρησης του φρέσκου κρέατος, ιδιαίτερα στις περιοχές με θερμό κλίμα, ανάγκασε τους ανθρώπους να επινοήσουν διάφορες τεχνικές. Γνωρίζοντας πως το λίπος και το αλάτι είναι καλοί συντηρητές, τα χρησιμοποίησαν με διάφορους τρόπους, δημιουργώντας έτσι την τέχνη της Τα δείγματα στην Κύπρο είναι πολλά, με πιο χαρακτηριστικά εκείνα των περιοχών της Πιτσιλιάς και του Τροόδους, όπου η αλλαντοποιία μέχρι και σήμερα μας δίνει εξαιρετικά αλλαντικά, με μερικά μάλιστα να έχουν κατοχυρωθεί ως Π.Γ.Ε (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης).

Σήμερα η παρασκευή αλλαντικών γίνεται κυρίως σε βιοτεχνικό και βιομηχανικό επίπεδο, ενώ η οικιακή παραγωγή έχει σχεδόν εκλείψει. Αν είστε κι εσείς φίλοι των αλλαντικών, σίγουρα θα έχετε εντοπίσει μέχρι τώρα, πολλές εξαιρετικές επιλογές στα ψυγεία και τα ράφια της Lidl που διαθέτει πραγματικά μία τεράστια γκάμα για όλα τα γούστα.

Αυτή την περίοδο που πλησιάζουν και οι γιορτές, η σειρά Deluxe της Lidl Κύπρου μας φέρνει εκλεκτές επιλογές αλλαντικών όπως το Proscutto Cotto Alta Qualita με τρούφα που λατρεύω, το εξαιρετικό Ham Salami, και το Coppa Pork Slices με κρασί Amarone della Valpolicella D.O.C.G. Αυτά τα αλλαντικά παντρεύονται ιδανικά με λευκά αλλά και κόκκινα κρασιά για εντυπωσιακά platters. Από την άλλη όμως, από τη σειρά Sol Mar ξεχωρίζω το Jamon Serrano Gran Reserva σε φέτες που θέλω να έχω πάντα στο ψυγείο μου.

Επιπρόσθετα, τα αλλαντικά είναι μία πολύ καλή επιλογή για μικρά, νόστιμα σνακ και σαντουιτσάκια για τα παιδιά, αλλά και για σαλάτες. Η σειρά προϊόντων της Lidl Κύπρου που διαθέτει μία τεράστια ποικιλία αλλαντικών για όλα τα γούστα, είναι η Dulano, μία ισχυρή επωνυμία που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τα κυπριακά νοικοκυριά. Συνήθως επιλέγω από αυτή σειρά το βραστό ζαμπόν σε φέτες, τη χοιρινή ωμοπλάτη αλλά για τη σαλάτα, αγαπώ ιδιαίτερα το ψημένο στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας σε φέτες. Τελευταία ανακάλυψα και λάτρεψα το καπνιστό σαλάμι γαλοπούλας σε φέτες που είναι εξαιρετικό αλλά και τη συσκευασία που περιέχει σαλάμι σε φέτες μαζί με τυρί. Για τους πιο ψαγμένους λάτρεις των αλλαντικών, θα ήθελα να προτείνω το στήθος κοτόπουλου με βότανα, ψημένο σε φέτες για σάντουιτς χαμηλό σε λιπαρά, το σαλάμι αέρος με σκόρδο ή χωρίς που είναι light, το σαλάμι chorizo, το σαλάμι με μαύρο πιπέρι αλλά και το Jamon Serrano μαζί με την εξαιρετική μορταδέλα Bologna IGP.

Η σειρά των Dulano είναι εξαιρετική και με ατελείωτη γκάμα. Κάθε φορά που βρίσκομαι στα ψυγεία της Lidl Κύπρου βρίσκω πάντα κάτι καινούργιο που θέλω να δοκιμάσω. Όλα αυτά τα αλλαντικά προσφέρουν πολύ καλές λύσεις για την καθημερινότητά μας, και δε σας το κρύβω ότι λίγο προσούτο ή σαλάμι μαζί με ένα καλό κόκκινο κρασί, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή, είναι το καλύτερό μου.

 

 

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X