Ετοιμάζουμε μοναδικές συνταγές και πιάτα με Deluxe προϊόντα δίνοντας στο γιορτινό μας τραπέζι λαμπρότητα και φινέτσα

Η περίοδος του Πάσχα κάθε χρόνο μας βρίσκει με όμορφη διάθεση. Ο καιρός αλλάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει, η φύση ανθίζει, η μέρα μεγαλώνει και αρπάζουμε την ευκαιρία για βόλτες στην ύπαιθρο, συναντήσεις με αγαπημένα μας πρόσωπα και φυσικά προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι και τα εδέσματα των ημερών.

Δεν θα μπορούσα να λείψω αυτή τη φορά από το νέο και πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο της Lidl Food Academy αφού μόνο και μόνο ο τίτλος του «Deluxe Πάσχα» κέντρισε το ενδιαφέρον μου. Πρώτον, κατάλαβα πως θα μαγειρέψουμε με την εξαιρετική σειρά προϊόντων της Lidl Κύπρου, τα αγαπημένα όλων μας Deluxe και δεύτερον θα εμπνευστώ για το πασχαλινό τραπέζι.

Για ακόμη ένα Σάββατο πρωί, βρέθηκα στην οδό Στασικράτους και στον υπέροχο χωρό της Lidl Food Academy. Το κλίμα ήταν όπως κάθε φορά ευχάριστο, ψυχοθεραπευτικό με τον σεφ Κωνσταντίνο Πετεβίνο να μας καλωσορίζει. Πήρα την ποδιά μου, το μολύβι μου για σημειώσεις, τις συνταγές, έβαλα τον καφέ μου και κάθισα αναπαυτικά στην καρέκλα μου έτοιμος να μάθω τα πάντα για ακόμη μία φορά. Αυτή την φορά ο σεφ Πετεβίνος είχε ετοιμάσει πέντε διαφορετικές συνταγές για το Πάσχα ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι φλαούνες τις οποίες θα φτιάχναμε με υπέροχο ολλανδικό κατσικίσιο τυρί, Deluxe σε συνδυασμό με ώριμο τυρί Cheddar, Deluxe.

Ο σεφ Πετεβίνος, όπως και σε προηγούμενα σεμινάρια κάνει μία εισαγωγή για τα υλικά, τις συνταγές και μας παρουσιάζει τον τρόπο παρασκευής κάθε πιάτου. Αυτή τη φορά ενθουσιάστηκα που έμαθα για τα κλασικά μυρωδικά των ημερών που βάζουμε στις φλαούνες, το μαχλέπι και την μαστίχα. Το μαχλέπι έμαθα πως κατασκευάζεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς και στη γεύση είναι παρόμοιο με τον συνδυασμό πικραμύγδαλου και κερασιού. Από την άλλη, η μαστίχα είναι είδος σχίνου και συγκεκριμένα του Μαστιχοφόρου Σχίνου, που καλλιεργείται εκτενώς στη Χίο, έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερα από 2.500 χρόνια ως παραδοσιακό ελληνικό φάρμακο και περιέχει τουλάχιστον 70 ουσίες οι οποίες επιδεικνύουν πολυάριθμες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Εντυπωσιασμένος, βάζω την ποδιά μου και με την παρέα μου μοιραζόμαστε τις παρασκευές. Αρχή κάνουμε με την πρώτη συνταγή, τις πασχαλινές φωλιές από prosciutto και τυρί Camembert Deluxe. Πανεύκολη συνταγή, έτοιμη σε μόλις 20 λεπτά και έχουμε ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό για τις ημέρες της Λαμπρής. Στη συνέχεια ακολουθήσαμε τις οδηγίες για μία δροσερή Σαλάτα με κερασοντομάτες, με μαρούλι, ελαιόλαδο, μηλόξυδο, χοντρό αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Υπέροχο συνοδευτικό για το αρνί και τη σούβλα του Πάσχα.

Σειρά πήραν οι φλαούνες Deluxe τις οποίες φτιάξαμε με μερικές πολύ νόστιμες διαφοροποιήσεις από την κλασική συνταγή, την οποία δημιούργησε ο σεφ Κωνσταντίνος Πετεβίνος. Η αλήθεια είναι πως το Lidl Food Academy μοσχομύρισε μαχλέπι και μαστίχα ενώ ψήνονταν οι υπέροχες φλαούνες μας στους φούρνους της ακαδημίας. Οι φλαούνες μας μπήκαν στον φούρνο και ξεκινήσαμε την παρασκευή μίας ακόμη συνταγής, νηστίσιμης αυτή την φορά που θα μπορούσε βέβαια να πάρει μία θέση και στο πασχαλινό τραπέζι. Η τέταρτη μας συνταγή ήταν πίτα με μαριναρισμένα θαλασσινά και σαφράν Deluxe η οποία φτιάχνεται μέσα σε μόλις 20 λεπτά με απλή διαδικασία. Αν αγαπάτε τα θαλασσινά είναι μία εξαιρετική ιδέα που θα την αγαπήσουν και τα παιδιά.

Τέλος, ολοκληρώσαμε το μαγείρεμα με το γλυκό που περιλαμβάνει ένα από τα πιο αγαπημένα μου Deluxe προϊόντα, το άλειμμα από φυστίκι κελυφωτό. Με αυτό φτιάξαμε πανεύκολες σιροπιαστές φωλιές μπακλαβά που θα το λατρέψετε τόσο για το πασχαλινό γεύμα όσο και τον υπόλοιπο χρόνο. Εγώ θα τις συνόδευα και με λίγο παγωτό μαστίχα.

Κάθε φορά που ολοκληρώνεται το μαγείρεμα όλες οι ομάδες καθόμαστε με τα πιάτα και το κρασί μας για να απολαύσουμε τις συνταγές που φτιάξαμε και να ανταλλάξουμε φυσικά απόψεις, πώς μας φάνηκε η διαδικασία, να δοκιμάσουμε τα πιάτα των άλλα και να μοιραστούμε ευχές για το Πάσχα. Ένα ακόμη σεμινάριο ολοκληρώθηκε και μου χάρισε μία υπέροχη εμπειρία, όμορφες στιγμές, συνταγές και γεύσεις τις οποίες σίγουρα θα φτιάχνω και στο σπίτι.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X