Αυτό που παλαιότερα λέγαμε κλιματική αλλαγή σήμερα ορθώνεται μπροστά μας

Τα τελευταία χρόνια, το θέμα της μόλυνσης του περιβάλλοντος και της ρύπανσης του πλανήτη μας δεν αποτελεί κομμάτι συζητήσεων για το μέλλον, δυστυχώς. Οι συνέπειες των πράξεών μας και των επιπτώσεων της καταστροφής του πλανήτη από τον άνθρωπο είναι πέρα για πέρα άμεσες και τις βιώνουμε πλέον καθημερινά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, την αλλαγή των εποχών, την άνοδο της θερμοκρασίας και τόσων άλλων δυσμενών συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της απερισκεψίας μας απέναντι στη φύση και τον πλανήτη μας.

Η ευθύνη βαραίνει σημαντικά τον καθένα μας ξεχωριστά. Πέραν των μεγάλων βιομηχανιών, των κρατών και των διαφόρων κέντρων αποφάσεων πρέπει κι εμείς να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Κάθε δική μας μικρή πράξη προς όφελος του περιβάλλοντος, λειτουργεί ευνοϊκά για το κοινό συμφέρον. Ο αγώνας πρέπει να ξεκινήσει από εμάς, το σπίτι μας και το παράδειγμα που θα δώσουμε στα παιδιά μας.

Πολλές φορές κάνω αυτές τις σκέψεις όταν μαθαίνω πως λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση η Lidl Κύπρου και αναρωτιέμαι μήπως είναι καιρός κι άλλες μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Η Lidl εργάζεται καθημερινά για ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ποιότητας που τίθενται στη γκάμα των προϊόντων της. Για να το κάνει αυτό, βασίζεται σε υψηλής ποιότητας βιώσιμα προϊόντα με σκοπό να αφήνουν μηδενικό αποτύπωμα στον πλανήτη. Τα προϊόντα της εταιρείας δημιουργούνται και πακετάρονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να σέβονται τόσο τους καταναλωτές, όσο και το περιβάλλον.

Χαίρομαι διότι η Lidl λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία του κλίματος. Ας μην ξεχνάμε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη, την οποία κάθε χρόνο βιώνουμε πιο έντονα, θέτει σε κίνδυνο τα φυσικά θεμέλια της ζωής. Σκοπός μας, αλλά και της Lidl, είναι να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Με την ένταξή της στην Science Based Target Initiative μέσω του Ομίλου Schwarz, η Lidl δεσμεύεται για συγκεκριμένους, επιστημονικά ορθούς στόχους για το κλίμα και ακολουθεί μια στρατηγική προσέγγιση για την προστασία του περιβάλλοντος, για την οποία ως καταναλωτής νιώθω περήφανος. Γνωρίζω πως αυτό σημαίνει δέσμευση σε μια ποικιλία μέτρων, όπως η αφοσίωση της εταιρείας σε μια πιο φιλική προς το κλίμα λειτουργία των καταστημάτων της, αλλά και των συσκευασιών των προϊόντων της.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια η Lidl επιλέγει μια βιώσιμη γκάμα προϊόντων, κλιματικά ουδέτερων, όπως για παράδειγμα τις συσκευασίες των σειρών Vemondo, W5 Eco και Cien Nature. Ως καταναλωτής πλέον αναζητώ και επιλέγω να βάζω στο καρότσι μου προϊόντα που γνωρίζω πως θα αφήσουν μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε ως καταναλωτές είναι να επιλέγουμε τέτοια προϊόντα πιο φιλικά προς το κλίμα, αντί συμβατικά προϊόντα και έτσι να συμβάλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Ψωνίζοντας από τα Lidl Κύπρου επιλέγω τα προϊόντα με τη σήμανση «improving & reducing-packaging responsibly» που τη συναντούμε σε πολλά προϊόντα της εταιρείας όπως αλλαντικά, τυριά, νερά, γιαούρτια, αναρή, κεφίρ, αϊράνι, φρέσκα αυγά, στα ψάρια, τα κρεατικά αλλά και στις σαλάτες ιδιωτικής ετικέτας στα ψυγεία της Lidl Κύπρου. Πέραν των τροφίμων, παρατηρώ πως η σχετική σήμανση βρίσκεται και σε άλλες πλαστικές συσκευασίες καθαριστικών.

Σήμερα, εν έτει 2023 είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να στηρίζουμε τέτοιες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της διάσωσης και περιφρούρησης του οικολογικού ιστού του πλανήτη μας. Πώς όμως θα καταφέρουμε να στραφούμε προς αυτή την κατεύθυνση; Αλλάζοντας νοοτροπία, τρόπο σκέψης και εκπαιδεύοντας τις επόμενες γενιές που πιστέψτε με, είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες από εμάς τους «καλομαθημένους» υποτελείς της πλαστικής σακούλας. Θυμάμαι πόσο με ενόχλησε το γεγονός της χρέωσης της πλαστικής σακούλας όταν άνοιξαν τα Lidl στην Κύπρο το 2010. Χρειάστηκαν αρκετά χρόνια αυτή η συνθήκη να γίνει κατανοητή από το ευρύ κοινό και σταδιακά συνήθεια, αφού ψωνίζοντας πια χρησιμοποιούμε ρούχινες ή επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, κάτι που στο εξωτερικό ήταν δεδομένο δεκαετίες πριν.

Θεωρώ πως οφείλουμε να κατανοήσουμε ο καθένας ατομικά την επικινδυνότητα της κατάστασης και με ειδικές ενέργειες να εφαρμόζουμε πρακτικές λύσεις. Δεν υπάρχει πισωγύρισμα, ο πλανήτης μας θα σωθεί μόνο αν αλλάξουμε νοοτροπία και αντιληφθούμε πως η σωτηρία του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι δική μας ευθύνη. Και αυτό είναι στο χέρι μας.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X