Ένας θρεπτικός θησαυρός απαραίτητος στο καθημερινό μας διατροφολόγιο  

Τα τελευταία δύο χρόνια αποφάσισα πως δεν μπορώ να ακολουθώ αυστηρά προγράμματα διατροφής και δίαιτες που μου ορίζουν γραμμάρια και ποσότητες. Αποφάσισα πως όλα όσα έμαθα τόσα χρόνια από τις διαιτολόγους μου θα τα υιοθετήσω και θα κρατήσω αυτά που προσαρμόζονται στην καθημερινότητά μου.  

Ανάμεσα λοιπόν στις τροφές που έμαθα να βάζω καθημερινά στη διατροφή μου εξαιτίας των διαφόρων διαιτολόγων που επισκεπτόμουν κατά καιρούς ήταν και το μέλι. Μία σπουδαία τροφή την οποία θεωρούσα, ίσως, δεδομένη γι’ αυτό δεν την έβαζα σχεδόν ποτέ στην κουζίνα μου. Τελευταία, όμως, την εκτίμησα ιδιαίτερα και βλέπω αποτελέσματα όταν την χρησιμοποιώ σε καθημερινή βάση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορώ να βρω ποικιλία από μέλια στα ράφια της Lidl Κύπρου και μάλιστα σε διάφορες ποικιλίες και αρώματα. Αγαπώ ιδιαίτερα το θυμαρίσιο και το καστανόμελο, το πορτοκαλόμελο αλλά δεν μπορώ να πω όχι στο μέλι ανθέων με την τόσο οξεία και πλούσια σε αρώματα γεύση του.  

Αυτή την περίοδο, έκλεψε την καρδιά μου το θυμαρίσιο ελληνικό μέλι «Νήσων Αιγαίου» της σειράς προϊόντων «Νώμα» από την Lidl το οποίο έχω πάντα στο πάνω, δροσερό ντουλάπι της κουζίνας μου. Το συγκεκριμένο μάλιστα έχει βραβευτεί το 2019 με το ανώτερο βραβείο γεύσης από το International Taste Institute 

Ας μην ξεχνάμε, όμως, πως το μέλι είναι ένας φυσικός θησαυρός, γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι αρχαίοι Έλληνες μάλιστα αξιολογούσαν το μέλι και τις ιδιότητές του ως ένα δώρο από τους θεούς. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι το μέλι και οι μέλισσες πρωταγωνιστούν στη μυθολογία. Ο Ιπποκράτης ξεχώριζε το μέλι για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και το συνιστούσε ως φάρμακο σε διάφορες καταστάσεις. 

Το ελληνικό μέλι, όπως αυτό της σειράς «Νώμα», ξεχωρίζει ανά τον κόσμο για την αγνότητα, τη γεύση και όλα τα χαρακτηριστικά του που λαμβάνει ο οργανισμός μας. Γνωρίζουμε επίσης πως το μέλι χάρη στα συστατικά του έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές, ανοσοκατασταλτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες ενώ παράλλαλα δρα ως πρεβιοτικό. Τα πρεβιοτικά αποτελούν συστατικά ορισμένων τροφίμων που το σώμα δεν μπορεί να αφομοιώσει και χρησιμεύουν ως τροφή για τα βακτήρια και άλλους ευεργετικούς οργανισμούς στο έντερο. 

Αγαπημένη συνήθεια που μου προσφέρει τόσο προβιοτικά όσο και πρεβιοτικά, ιδανικά για την καλή υγιεινή των εντέρων, είναι το πρωινό γιαούρτι με μέλι και τρία-τέσσερα αμύγδαλα. Αυτός ο συνδυασμός είναι ιδανικός για να ξεκινήσεις πολύ πρωί την μέρα σου. Ένα πολύ καλό πρωινό γεύμα επίσης είναι το γιαούρτι, η μπανάνα, τα αμύδγαλα και μία κουταλιά μέλι. Σούπερ συνδυασμός που τον συνηθίζω, ειδικά το καλοκαίρι που αντικαθιστώ την μπανάνα με μήλο.  

Το πιο σημαντικό όμως είναι να βάλουμε στη ζωή μας καθημερινά μία κουταλιά μέλι είτε ως γλυκαντικό στο τσάι, στα κέικ αντί για επεξεργασμένη ζάχαρη, σε διάφορα επιδόρπια ή το σύνηθες και πολύ αγαπημένο μέλι με γιαούρτι ακόμα και ως βραδυνό. 

Βάλτε το μέλι στην καθημερινότητά σας μέσα από διάφορους τρόπους και θα καταλάβετε σίγουρα τη διαφορά στο στομάχι και την κοιλιά σας. Μία κουταλιά την ημέρα είναι αρκετή για να μας προσφέρει όλα αυτά τα σημαντικά στοιχεία που περιέχει αυτός ο θησαυρός των μελισσών και της φύσης.    

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X