Μία ξεχωριστή βραδιά όπου πήραμε στην κυριολεξία μία… γεύση από σινεμά

Τα καλοκαίρια μου φέρνουν στο μυαλό εκείνη την αίσθηση της γειτονιάς. Τότε, που καθόμασταν έξω τα βράδια για να ξεκλέψουμε λίγη δροσιά, ο αέρας μύριζε γιασεμί, στο τραπέζι είχαμε παγωμένο καρπούζι και φρέσκο χαλλούμι, η τηλεόραση σιγόπαιζε στο βάθος, ενώ εμείς τα παιδιά συνεχίζαμε το παιχνίδι από το απόγευμα.

Αυτό το συναίσθημα νιώθω κάθε φορά που έρχεται η εποχή που επαναλειτουργούν στην πόλη τα θερινά σινεμά. Εκείνη, τη ρετρό νοσταλγία και τον ρομαντισμό των περασμένων καλοκαιριών στις γειτονιές που ποτίζαμε τις αυλές με νερό για να δροσίσουν και εμείς, παιδιά, τσαλαβουτούσαμε τα πόδια μας και θύμωνε η μάνα μας. Κάθε καλοκαίρι ανυπομονώ να βρεθώ ξανά σε υπαίθριες προβολές μαζί με τους φίλους, εκείνους που άλλοτε παίζαμε στις αυλές μα σήμερα μεγαλώσαμε κι έχουμε ακόμα εκείνη την όμορφη, αδελφική σχέση.

Για άλλη μία χρονιά, δεν έχασα την ευκαιρία να βρεθώ στην όμορφα διαμορφωμένη πίσω αυλή της Lidl Food Academy στην οδό Στασικράτους, στο κέντρο της πρωτεύουσας, για να ζήσω ξανά μαζί με τους φίλους μου εκείνη την νοσταλγική εμπειρία τους θερινού σινεμά. Εκεί, ανάμεσα στα λεμονόδεντρα της αυλής στήθηκαν οι καρέκλες, μπροστά μας η μεγάλη οθόνη και σκέπη μας ο έναστρος ουρανός της Λευκωσίας. Η ατμόσφαιρα ήταν πραγματικά μαγευτική, η βραδιά δροσερή, έξω ο ήχος της πόλης κι εμείς εκεί μύστες της εποχής των θερινών σινεμά που ζωντάνευαν έστω για λίγο εκείνο το βράδυ. Η στιγμή που χαμηλώνουν τα φώτα και ανάβει η μεγάλη οθόνη είναι μαγική.

Οι προβολές φέτος ξεκίνησαν στις 18 Ιουνίου και διήρκεσαν τέσσερα βράδια με αντίστοιχες σε αριθμό κινηματογραφικές ταινίες. Εκείνο που με ενθουσιάζει με τις προβολές των Movie Nights της LFA είναι το κόνσεπτ που δημιούργησαν, το οποίο συνδυάζει τον κινηματογράφο με την γαστρονομία. Η κάθε μία ταινία γίνεται γαστρονομική έμπνευση για τα προϊόντα και τις γεύσεις που προσφέρονται στο κοινό που παρακολουθεί τις ταινίες.

Η αρχή έγινε, με μία, από τις πιο αγαπημένες μου ταινίες του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, την «Πολίτικη Κουζίνα» του Τάσου Μπουλμέτη, με τις εξαιρετικές μουσικές και τα τραγούδια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα που ερμηνεύει τόσο μοναδικά η Νάτασα Θεοδωρίδου. Αυτή η ταινία, εκείνο το βράδυ της 18ης Ιουνίου ήταν ένα δώρο για όλους όσοι βρεθήκαμε εκεί. Από την μία, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ξανά αυτή την αριστουργηματική ελληνική ταινία με το εξαιρετικό σενάριο, σκηνοθεσία, ερμηνείες και από την άλλη ζωντάνεψαν μπροστά μας οι μυρωδιές και οι γεύσεις της ταινίας αφού είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πολίτικες γεύσεις εμπνευσμένες από την «Πολίτικη Κουζίνα».

Μετά την «Πολίτικη Κουζίνα», τις επόμενες ημέρες ακολούθησαν οι προβολές τριών άλλων ταινιών, οι οποίες είναι εξίσου ιδιαίτερες και δημοφιλείς. Πρόκειται για την ταινία «My Big Fat Greek Wedding» που έγινε έμπνευση για πιάτα ενός ελληνικού γλεντιού, το «The Hundred-Food Journey» που έφερε στο κοινό εκλεκτά fusion γαλλικά και ινδικά πιάτα και τέλος το «Eat, Pray, Love» που έγινε η αφορμή για pizza Napolitana, μακαρονάδα και άλλες ιταλικές, αλλά και ινδονησιακές λιχουδιές.

Η βραδιά που περάσαμε παρακολουθώντας την είχε όλα εκείνα τα συστατικά που συνθέτουν το υλικό μίας αξέχαστης εμπειρίας. Συγκίνηση, νοσταλγία, χαμόγελα, όμορφους ανθρώπους, γεύσεις, αρώματα και δυνατά συναισθήματα. Στιγμές όπως εκείνες που ζούσαμε παιδιά στις αυλές μας, με τις μανάδες και τις γειτόνισσες να κόβουν καρπούζια και πεπόνια και οι μυρωδιές να ευφραίνουν τις ψυχές μας. Αυτό είναι το καλοκαίρι και τα Movie Nights της Lidl Food Academy το έκαναν ακόμη πιο μαγικό!

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X