Ο μήνας μίας πολύ καλής συγκομιδής φρέσκων λαχανικών και οπωροκηπευτικών που μας δίνει υπέροχες ιδέες για νόστιμες και υγιεινές φθινοπωρινές συνταγές

Ο Οκτώβριος, είναι ο μήνας που μας βάζει για τα καλά στο πνεύμα της νέας σεζόν σηματοδοτώντας πια και επίσημα το τέλος του καλοκαιριού, ενώ ταυτόχρονα, μας φέρνει πολλά υπέροχα υλικά για να βάλουμε στο τραπέζι μας. Αν και η αγαπημένη μας κολοκύθα έχει την τιμητική της, εντούτοις, δίπλα της στέκεται επάξια μία τεράστια γκάμα φρέσκων φρούτων, λαχανικών και οπωροκηπευτικών που θα μας εμπνεύσουν για νόστιμα μαγειρέματα για τις κρύες μέρες και νύχτες που έρχονται.

Η πρώτη αίσθηση του νέου μήνα έρχεται με μία επίσκεψη στα Lidl Κύπρου όπου η φρουταρία και το μανάβικο ξεχειλίζουν με χρώματα και γεύσεις της φετινής φθινοπωρινής εσοδείας του Οκτώβρη. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν πως η κουζίνα ακολουθεί πάντα πιστά την εποχικότητα και από αυτόν τον μήνα μπαίνει για τα καλά το φθινόπωρο, πέφτει η θερμοκρασία και ο Οκτώβριος μάς φέρνει φρούτα και λαχανικά, που γίνονται υπέροχα πιάτα.

Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου φέρνει στα ράφια της Lidl Κύπρου ζουμερά αχλάδια και μήλα ιδανικά για πίτες, σε γλυκά αλλά και σε σαλάτες. Μαζί τους έχουμε τα ακτινίδια αλλά και τα αγαπημένα μου ρόδια, σύμβολο της γονιμότητας αλλά και εξαιρετικά για την υγεία. Εκείνο που λατρεύω είναι τα φρέσκα κυδώνια που η μάνα μου φτιάχνει υπέροχο γλυκό κουταλιού και κυδωνόπαστο αλλά και ψητά στον φούρνο με κυδώνια που είναι εξαιρετικά. Παράλληλα, κάνουν την εμφάνισή τους οι κλημεντίνες αλλά και οι λωτοί που είναι εξαιρετικοί σε γλυκά.

Αυτή την περίοδο βρίσκουμε τα τελευταία σταφύλια και φραγκόσυκα αλλά κάνουν την εμφάνισή τους και τα πρώτα πορτοκάλια με τα οποία στύβουμε χυμούς, φτιάχνουμε πορτοκαλόπιτες, γλυκά του κουταλιού, μαρινάρουμε κρέατα και ψάρια και τα απολαμβάνουμε μαζί με το υπέροχο άρωμά τους.

Στο καλάθι του μήνα μπαίνουν φρέσκα λαχανικά εποχής όπως κολοκύθες, πατάτες, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα, παντζάρια, πράσα και σπανάκι. Μία σειρά από υλικά που γίνονται εξαίσια πιάτα, από σπανακόπιτες μέχρι σπανακόρυζα, πουρέδες, σαλάτες, συνοδευτικά με κρέας, καπαμάδες και φυσικά αχνιστές σούπες. Ακόμη, αυτή την περίοδο βρίσκουμε και φρέσκους καρπούς από καρύδια, αμύγδαλα αλλά και κάστανα που όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, τα βάζουμε ολοένα και περισσότερο στα σπίτια και την κουζίνα μας.

Επιλέγοντας φρέσκα οπωροκηπευτικά, λαχανικά και φρούτα, που είναι στην εποχή τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας. «Κάθε πράγμα στον καιρό του», λέει πολύ σωστά ο σοφός λαός.

Αυτή την περίοδο λοιπόν, εξοικειωνόμαστε με μια διατροφή που διαπνέεται από την κουλτούρα της εποχικότητας και στρώνουμε ένα καθημερινό τραπέζι ταιριαστό με τους ρυθμούς της φύσης και τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Προσπαθώντας όσο είναι δυνατόν να ακολουθούμε την εποχικότητα της γης στην κουζίνα μας, μαγειρεύουμε πιο υγιεινά, πιο οικολογικά, πιο νόστιμα και πιο οικονομικά. Άλλωστε, όλη αυτή την γκάμα και ποικιλία την βρίσκουμε σε αφθονία και φρεσκάδα στα ράφια της Lidl Κύπρου.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X