Γεύσεις που μας ταξιδεύουν σε ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου με γεύσεις αυθεντικές και νόστιμες

Το Αιγαίο μυρίζει ιώδιο, διαθέτει καταγάλανα νερά, άπλετο φως και παντρεύει αρμονικά την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της Ελλάδας σε αυτό το μαγευτικό σημείο της Μεσογείου. Κάθε νησί και μία διαφορετική οπτική της Ελλάδας. Τα νησιά των Κυκλάδων με τα κατάλευκα σπίτια και τα μπλε πορτοπαράθυρα, τα ατέρμονα ηλιοβασιλέματα και τους αγέρηδες, τα Δωδεκάνησα με τις απέραντες αμμώδεις παραλίες, τα κρυστάλλινα νερά της θάλασσας και πιο νότια, η πανέμορφη Κρήτη.

Το Αιγαίο και τη γαστρονομία του, αυτό το σημείο του Ελληνισμού, είχε ως θέμα του το τελευταίο σεμινάριο της σεζόν στη Lidl Food Academy. Το μυαλό μας ταξιδεύει μόνο και μόνο στο άκουσμα του Αιγαίου σε θάλασσες και ακτές. Χιλιάδες πανέμορφες εικόνες ξετυλίγονται στο μυαλό μας. Φωτεινό λευκό, έντονο μπλε, κρυστάλλινο γαλάζιο της θάλασσας, λαμπερό κίτρινο του ήλιου μαζί με γέλια, αμμουδιές, στενά σοκάκια και γεύσεις. Αυτές τις γεύσεις πήγαμε για να μάθουμε και να μαγειρέψουμε στο σεμινάριο με τίτλο «Τα καλύτερα του Αιγαίου».

Ένα ακόμη πρωινό Σαββάτου βρέθηκα στην ακαδημία της Lidl Κύπρου, την Lidl Food Academy στην οδό Στασικράτους. Αυτή τη φορά θα ταξιδεύαμε γευστικά στα νησιά και τις κουζίνες του Αιγαίου κι έτσι ο σεφ της ακαδημίας μας έδωσε μια πρώτη εικόνα από το μενού που θα ακολουθούσε. Μαζί με τον καφέ μας ακούγαμε προσεκτικά όλες τις λεπτομέρειες. Ξεκινήσαμε από την μυθολογία για να μάθουμε ότι το Αιγαίο Πέλαγος πήρε το όνομά του από τον Αιγέα, βασιλιά της Αθήνας και πατέρα του Θησέα, ο οποίος έπεσε και πνίγηκε στα νερά του πελάγους από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Το Αιγαίο Πέλαγος, οριοθετείται από την ελληνική χερσόνησο στα δυτικά, από τη Μακεδονία και Θράκη στα βόρεια, από τη Μικρά Ασία στα ανατολικά και από την Κρήτη στα νότια.

Το πρώτο πιάτο του σεμιναρίου θα μας ταξίδευε γευστικά στην κοσμοπολίτικη και φημισμένη Μύκονο. Φτιάξαμε μία πανεύκολη κρεμμυδόπιτα Μυκόνου με φύλλο κρούστας και γέμιση από τυροβολιά Μυκόνου ή εναλλακτικά, με μίξη μαλακών νησιώτικων τυριών όπως μυζήθρα, ανθότυρο και φέτα. Ένα μυρωδάτο πιάτο, καλοκαιρινό, ιδανικό για ορεκτικό. Ακολούθως, το ταξίδι μας συνεχίστηκε με ένα ακόμα κυκλαδίτικο πιάτο, την υπέροχη φάβα με καραμελωμένο κρεμμύδι και γαύρο μαρινάτο που σερβίρεται με υπέροχο Ασύρτικο Σαντορίνης. Το πιάτο αυτό ετοιμάζεται σε μόλις 30 λεπτά και ενδείκνυται ως ορεκτικό αλλά και ως ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.

Επόμενος μας σταθμός, ένα νησί που αγαπάμε ιδιαίτερα εμείς εδώ στην Κύπρο, η Κρήτη. Η κρητική κουζίνα είναι φημισμένη διεθνώς και ξεχωρίζει για τα αγνά προϊόντα της και τις πρώτες ύλες της κρητικής γης. Το πιάτο που φτιάξαμε από την Κρήτη ήταν μία πολύ διάσημη και υπέροχη σαλάτα. Η κρητική σαλάτα ντάκος λοιπόν, αλλιώς γνωστή και ως κουκουβάγια ή παξιμάδι, βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ’ τη ντομάτα, τυρί, φέτα ή κρητική μυζήθρα σε σβώλους. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση από λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές.  Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα, ιδανικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με την παρασκευή μίας κυκλαδίτικης καρπουζόπιτας με καταγωγή από Μήλο και Φολέγανδρο. Η πίτα αυτή ολοκληρώνεται σε μόλις 40 λεπτά, δεν έχει ζάχαρη αλλά μέλι και σερβίρεται με παγωτό.

Αφήσαμε πίσω μας τη Lidl Food Academy γεμάτη από γεύσεις Ελλάδας, εικόνες και αρώματα των αιγαιοπελαγίτικων νησιών και δώσαμε ραντεβού για τον Σεπτέμβριο, για νέα, νόστιμα και γευστικά ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X