Ψάρια και θαλασσινά είναι τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά πιάτα και φέτος

Με ένα καλοκαιρινό και εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο, λίγο πριν μας αποχαιρετήσει για το καλοκαίρι, η Lidl Food Academy μας μύησε στον υπέροχο, κόσμο της θάλασσας και σε όλα εκείνα τα καλούδια της, που μας ταξιδεύουν σε καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί, σε ένα όμορφο ταβερνάκι στην αμμουδιά με ουζάκι, καλή παρέα και θέα την καταγάλανη θάλασσα.

Με αυτές τις εικόνες έφτασα για άλλη μία φορά στην οδό Στασικράτους, στις υπέρκομψες εγκαταστάσεις της Lidl Food Academy για να μαγειρέψω αυτή τη φορά «Τα Καλύτερα της Θάλασσας». Πήρα την ποδιά μου, το μολύβι μου, τις συνταγές και τα χαρτιά με τις σημειώσεις μου. Έβαλα τον καφέ μου, πήρα το μπισκοτάκι μου και κάθισα έτοιμος σαν καλός μαθητής να ακούσω όλα όσα είχε να μας πει ο σεφ της ακαδημίας. Αυτό το σεμινάριο είχε να κάνει όπως κατάλαβες με συνταγές από ψάρια και θαλασσινά και ανυπομονούσα να μάθω τι θα μαγειρεύαμε.

Αρχικά, έμαθα από τον σεφ για το MSC, το Marine Stewardship Council το οποίο μεταφράζεται ως «Συμβούλιο για την προστασία των θαλασσών» που είναι ένας ανεξάρτητος, διεθνής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1992, με στόχο την ανεύρεση μιας λύσης για το πρόβλημα της υπεραλίευσης. Το MSC έχει αναπτύξει ένα περιβαλλοντικό πρότυπο, σύμφωνα με το οποίο η αλιεία μπορεί να αξιολογείται ανεξάρτητα και σε παγκόσμια κλίμακα. Όταν πληρούνται οι αρχές του προτύπου, δίδεται το δικαίωμα σήμανσης των προϊόντων με το μπλε σήμα MSC. Επίσης, έμαθα για τις περιοχές αλιείας στις οποίες ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (Food and Agricultural Organization, FAO) έχει χωρίσει τον παγκόσμιο χάρτη σε διάφορες ζώνες και τις έχει αριθμήσει. Βάσει αυτού του αριθμού, ο οποίος αναγράφεται και στη συσκευασία των προϊόντων, μπορεί κανείς να δει την ακριβή προέλευση των ψαριών.

Στη συνέχεια έμαθα για τις κατηγορίες των θαλασσινών που χωρίζονται στα κεφαλόποδα όπως είναι το χταπόδι, το καλαμάρι και τα οστρακοειδή, τα οποία χωρίζονται σε δύο άλλες υποκατηγορίες, τα οστρακόδερμα όπως οι γαρίδες και τα μαλάκια όπως είναι τα μύδια.

Το μαγείρεμα ξεκίνησε με τον λατρεμένο μου σολομό που προμηθεύομαι από τα ψυγεία της Lidl Κύπρου. Φτιάξαμε, λοιπόν, με την καθοδήγηση του σεφ της ακαδημίας σολομό με τζίντζερ και σάλτσα σόγιας, πουρέ πατάτας με κουρκουμά και τραγανό κρεμμύδι. Ένα σούπερ καλοκαιρινό, μυρωδάτο και νόστιμο πιάτο, με λίγες θερμίδες, υγιεινό και ελαφρύ. Σίγουρα ο πουρές πατάτας με τον κουρκουμά είναι μία συνταγή που θα χρησιμοποιώ πολύ συχνά.

Ακολούθως, μάθαμε πως να φτιάχνουμε υπέροχη και εύκολη πίτσα με γαρίδες και φρέσκα λαχανικά. Ένα πολύ καλό πιάτο για να καλέσεις στη βεράντα σου φίλους και να το απολαύσεις με ένα υπέροχο, δροσερό Riesling. Απλή συνταγή, εύκολη και φτιάχνεται σε περίπου μισή ώρα.

Ένα τέτοιο σεμινάριο δε θα μπορούσε να αφήσει πίσω τα ψάρια. Έτσι χρησιμοποιήσαμε ένα ζουμερό φιλέτο τσιπούρας για να φτιάξουμε λεμονάτο ψάρι στη λαδόκολλα που ψήνεται σε μόλις 20 λεπτά. Κι αυτό συνοδεύεται τέλεια με ένα δροσερό λευκό ξηρό κρασί. Η επόμενη συνταγή ήταν εκείνη που με ενθουσίασε περισσότερο, αφού με ταξίδεψε νοερά σε μία από τις πιο αγαπημένες μου χώρες, την Ισπανία. Φτιάξαμε μία υπέροχη παέγια με θαλασσινά, γαρίδες, μύδια και καλαμάρι, κομμένο, φρέσκο κόλιανδρο και μαϊντανό για πλούσιο άρωμα και λεμόνι για ένταση στη γεύση. Τελευταίο ήταν το επιδόρπιο, ένα αρωματικό μάφιν λεμονιού το οποίο μπορείς να το φτιάξεις χωρίς μίξερ. Ιδιαίτερα νόστιμο, αφράτο και υπέροχο για τα απογεύματα του καλοκαιριού με παγωμένο καφέ.

Για άλλη μία φορά, πέρασα ένα όμορφο και χαλαρό πρωινό Σαββάτου στη Lidl Food Academy, μαθαίνοντας εύκολες κι απλές καλοκαιρινές συνταγές με τα καλύτερα της θάλασσας, που σίγουρα θα φτιάξω το φετινό καλοκαίρι στην κουζίνα μου, για τους αγαπημένους μου ανθρώπους.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X