Μία απόλυτα υγιεινή επιλογή, πλούσια σε θρεπτική αξία και ένα ιδανικό, ελαφρύ γεύμα για το καλοκαίρι  

Οι μήνες του καλοκαιριού είναι ιδανικοί για να βάλουμε περισσότερο φρέσκο ψάρι στην διατροφή μας. Δεν χρειαζόμαστε κάποιον ειδικό για να μας εξηγήσει τις ευεργετικές ιδιότητες των ψαριών στο καθημερινό μας εδεσματολόγιο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες τροφές τη διατροφική αξία της οποίας οι λαοί της Μεσογείου γνώριζαν εδώ και χιλιάδες χρόνια πριν.  

Ας μην ξεχνάμε πως το φρέσκο ψάρι τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε άφθονο στις κυπριακές θάλασσες και αποτελούσε μία από τις πιο βασικές τροφές των ανθρώπων που ζούσαν στα παραλιακά μέτωπα του νησιού μας. Σήμερα, το ψάρι, ίσως, να μην αποτελεί βασική τροφή μας όμως, είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας.  

Ας μην ξεχνάμε πως τα ψάρια παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που είναι απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους, ενώ περιέχουν όλα τα είδη των λιπών (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και κορεσμένα). Αποτελούν επίσης πηγή πολλών βιταμινών, όπως είναι οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K), αλλά και οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β1, η Β2 και η Β12) οι οποίες είναι σημαντικές τόσο για το μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων, όσο και για την υγεία του νευρικού συστήματος και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τέλος, τα ψάρια προσφέρουν πολύτιμα μέταλλα όπως ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία – μαζί με τη βιταμίνη D – βοηθούν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και των οστών. 

Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία να πούμε ότι δεν βρίσκουμε εύκολα φρέσκο ψάρι στην αγορά ή ότι είναι πολύ ακριβό. Τα ψυγεία της Lidl Κύπρου μας δίνουν την δυνατότητα όχι μόνο να βρούμε φρέσκα ψάρια αλλά σε ειδικές συσκευασίες με βελτιωμένη απόδοση βιωσιμότητας έναντι άλλων συμβατικών λύσεων και με πιστοποιημένη σήμανση συστηματικού ελέγχου ποιότητας 

Με μεγάλη χαρά βρήκα τις προάλλες φρέσκο φαγκρί, τσιπούρα και πέστροφα στα ψυγεία της Lidl Κύπρου. Δεν περιγράφεται η χαρά μου που τα ψάρια αυτά ήταν ήδη καθαρισμένα και έτοιμα για μαγείρεμα. Η διαδικασία του καθαρίσματος των ψαριών δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο. Άμα σκεφτείτε ότι μπορείτε να βρείτε μία τέτοια συσκευασία όπου σε διαβεβαιώνει για τον έλεγχο, την ποιότητα και την φρεσκάδα του εκάστοτε ψαριού, που είναι μάλιστα έτοιμο για μαγείρεμα, πρέπει να ξέρουμε πια πως δεν χωράει καμία δικαιολογία για να μην το βάλουμε στη διατροφή μας τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Συνηθίζω να μαγειρεύω την τσιπούρα στη σχάρα και την σερβίρω με ελαιόλαδο, λεμόνι, ρύζι μπασμάτι και φρεσκοκομμένη πράσινη σαλάτα.  

Τα συγκεκριμένα ψάρια προέρχονται από ιχθυοκαλλιέργειες γεγονός που συμβάλει θετικά στην μείωση του σημαντικού σήμερα διεθνώς, προβλήματος της υπεραλίευσης, που φέρνει πολλά αρνητικά αποτελέσματα στη θαλάσσια ζωή του πλανήτη μας.   

Χάρηκα, ακόμα περισσότερο όταν πλάι στα υπόλοιπα φρέσκα, συσκεασμένα ψάρια βρήκα και φρέσκο σολομό τον οποίο λατρεύω. Συνηθίζω να τον μαγειρεύω πολύ απλά και εύκολα με φέτες από πορτοκάλι ή λεμόνι, κόκκινη πιπεριά, πάπρικα, χοντρό αλάτι και πιπέρι. Κλείνω τον σολομό σε αλουμινόχαρτο, τον βάζω στον φούρνο στους 220 βαθμούς και σε λιγότερο από είκοσι λεπτά είναι έτοιμος.  

Τα φρέσκα, συσκευασμένα και καθαρισμένα ψάρια της Lidl Κύπρου μου έλυσαν πραγματικά τα χέρια. Γι’ αυτό αποφάσισα πως δύο φορές τουλάχιστον την εβδομάδα θα βάζω στο τραπέζι μου λευκό ψάρι και μία σολομό για το οποίο έχω ήδη αρχίσει να σκαρφίζομαι διάφορες παραλλαγές στο ψήσιμο. Μην ξεχνάτε πως ο σολομός θεωρείται ως ένα από τα πιο υγιεινά ψάρια αφού ένα κομμάτι 120 γραμμαρίων, μια από τις υψηλότερες φυσικές πηγές σε ωμέγα-3, περιέχει περίπου 1,5 γραμμάριο λιπαρών οξέων. Πρόκειται για μια πολύτιμη τροφή με τεράστια διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για ένα υγιές δέρμα, ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και μια γερή καρδιά. 

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X