Nοερά ταξίδια με γεύσεις, χρώματα κι αρώματα από διάφορες κουζίνες του πλανήτη

Αν δεν έχετε βιώσει έστω μία φορά την εμπειρία ενός LFA Seminar, δηλαδή, ενός σεμιναρίου μαγειρικής της Lidl Food Academy, δεν μπορείτε να καταλάβετε όλα όσα θα σας περιγράψω μέσα από τα δικά μου βιώματα. Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τα τελευταία χρόνια αρκετά από τα σεμινάρια της Lidl Food Academy και κάθε φορά που τελειώνουν, φεύγω γεμάτος θετικά συναισθήματα, νέες εμπειρίες, γνώσεις, όχι μόνο μαγειρικές και σκέφτομαι αμέσως πότε θα είναι η επόμενη φορά.

Ο σεφ Κωνσταντίνος Πετεβίνος ως επικεφαλής των σεμιναρίων φροντίζει κάθε φορά να μας βάζει στο πνεύμα του σεμιναρίου, μεταφέροντας μας γνώσεις που σχετίζονται με την μαγειρική και τις κουζίνες που εξερευνούμε κάθε φορά. Η LFA μου έχει προσφέρει πολλά νοερά, μαγειρικά ταξίδια στις διασημότερες κουζίνες του κόσμου με τελευταία τη σύμπτυξη κουζινών του κόσμου στο σεμινάριο του «Vegan Street Food». Εξερευνώντας τις ασιατικές κουζίνες, μάθαμε πως οι λαοί αυτοί έτρωγαν ανέκαθεν μια πληθώρα βίγκαν πιάτων, χωρίς να έχουν επηρεαστεί από τη μεγαλύτερη γαστρονομική τάση της εποχής, τον βιγκανισμό.

Απόλαυσα κάθε στιγμή του τελευταίου σεμιναρίου που έμαθα περισσότερα για τον βιγκανισμό, γνωρίζοντας παραδοσιακά βίγκαν πιάτα από χώρες όπως η Ινδία, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα.

Αναμφίβολα, όμως, η χώρα που ταξίδεψα και αγάπησα περισσότερο μέσω της ακαδημίας ήταν η Ιταλία. Ο σεφ Πετεβίνος μας έδωσε την ευκαιρία να μάθουμε από πρώτο χέρι και σε πρακτικό επίπεδο αρκετά στοιχεία από την, ίσως, πιο δημοφιλή κουζίνα στον κόσμο. Μάθαμε για την πίτσα, τα μυστικά για το καλό βράσιμο των ζυμαρικών και για όλα εκείνα τα αρωματικά που προσδίδουν στην ιταλική κουζίνα την ιδιαιτερότητά τους, όπως ο βασιλικός και ο δυόσμος. Παράλληλα, απόλαυσα το γαστρονομικό μας ταξίδι στην Ινδία, το οποίο ήταν μία πραγματική μύηση στον μαγευτικό της κόσμο. Η ινδική κουζίνα είναι γεμάτη με έντονα αρώματα και γεύσεις που σκοπό έχουν να κάνουν τους ανθρώπους της πιο χαρούμενους και έτσι να ξεφεύγουν από την φτώχια τους.

Σε κάθε γαστρονομικό ταξίδι, συνειδητοποίησα πόσα στοιχεία και συνήθειες της κάθε χώρας είναι διαφορετικά, αλλά κατάλαβα πως η αγάπη και η γεύση είναι εκείνο που ενώνει τους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι. Ταξιδέψαμε μέχρι το Μεξικό και φτιάξαμε τάκος, περάσαμε στην Ισπανία και γνωρίσαμε τις πολύχρωμες νοστιμιές της. Φτάσαμε μέχρι τη μακρινή Ιαπωνία, τη χώρα των σούσι για να γνωρίσουμε μερικά χρήσιμα μυστικά της βασίλισσας της Άπω Ανατολής. Από αυτήν την πανδαισία γεύσεων και ταξιδιών δεν θα μπορούσε να λείπει η Κίνα, που κατέκτησε τους δρόμους μητροπολιτικών πόλεων όπως του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Βερολίνου.

Δεν θα ξεχάσω τις συνταγές της νησιωτικής Ελλάδας με τις απλές και τόσο γεμάτες με θάλασσα γεύσεις, τον πλούτο της κρητικής κουζίνας, της ηπειρωτικής Ελλάδας και όλες εκείνες τις γευστικές συνταγές του ελλαδικού χώρου που μας συνδέουν τόσα πολλά.

Γνωρίζοντας την κουζίνα μίας χώρας μπορείς πιο εύκολα να αντιληφθείς την κουλτούρα, την ιστορία και τον πολιτισμό της. Στρώνοντας, για παράδειγμα ένα παραδοσιακό κυπριακό τραπέζι θα αναγνωρίσεις στα διάφορα πιάτα πολλούς από τους κατακτητές αλλά και φίλους λαούς που πέρασαν από το νησί αφήνοντας ο καθένας το αποτύπωμά του ακόμα και στην κουζίνα μας. Τα παραδοσιακά ζυμαρικά από τους Ενετούς και τους Φράγκους, τα λουκούμια, ο σουτζούκος από τους Τούρκους, τα διάφορα αλλαντικά από τους Άραβες, οι κούπες από τους Αρμένιους, τα διάφορα μαγειρευτά από τους Έλληνες και ούτω καθεξής. Κάπως έτσι, μέσα από τα τραπεζώματα συμφιλιωνόμαστε με το παρελθόν μας, γνωρίζουμε τους άλλους λαούς και μαθαίνουμε να σεβόμαστε την διαφορετικότητα του καθενός σε αυτό τον μεγάλο χωριό, την Γη.

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X