Απολαμβάνουμε τις καλοκαιρινές βραδιές που έρχονται στις ολοπράσινες βεράντες του σπιτιού μας  

Χαίρομαι, διότι τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει. Οι εποχές που το μπαλκόνι ή η βεραντας μας ήταν ένας ξεχωριστός χώρος στον οποίο δεν δίναμε ιδιαίτερη διακοσμητική σημασία πέρασαν ανεπιστρεπτί. Πλέον, γίνονται θαύματα και οι χώροι αυτοί αποκτούν μία άλλη αισθητική. Πλέον το μπαλκόνι μας θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ως η συνέχεια του υπόλοιπου σπιτιού και να διακοσμείται ανάλογα, σύμφωνα και με τις οδηγίες που μας επισημαίνουν οι ειδικοί 

Το καλοκαίρι, λοιπόν, οι βεράντες και τα μπαλκόνια μας ξυπνάνε από τη χειμερία νάρκηΜεταμορφώνονται σε μικρούς επίγειους παράδεισους, σε καταπράσινες οάσεις δροσιάς που με μικρές όμορφες, ντιζαϊνάτες, καλόγουστες και κυρίως οικονομικές πινελιές γίνονται η μικρή καλοκαιρινή φωλιά για εμάς, τους φίλους και την οικογένειά μας. 

Όλα αυτά ακούγονται, ίσως, για κάποιους τόσο ουτοπικά και ακατόρθωτα αλλά πιστέψτε με, λίγη καλή διάθεση χρειάζεται και το μπαλκόνι σας θα γίνει αγνώριστο. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ξεκινήστε, όπως εμένα, με μία και μόνο γλάστρα. Ένα μόνο φυτό, λίγος δύσμος, βασιλικός ή ακόμη λουλούδια εποχής θα φέρουν τόση χαρά στη ζωή σας και στο μπαλκόνι σας που η συνέχεια είναι προδιαγεγραμμένη. Σε όλο αυτό δεν υπάρχουν καθόλου μυστικά. Η μία γλάστρα θα φέρει τη δεύτερη και ξαφνικά τα φυτά θα γίνουν η νέα αγαπημένη σας μανία.  

Για αρχή, ξεκινήστε τοποθετώντας ένα χαλί εξωτερικού χώρου ή ένα παλιό κιλίμι που θα δώσει χρώμα στο μπαλκόνι σας. Τοποθετήστε μια καρέκλα, ένα τραπεζάκι και επιλέξτε ένα χρώμα, όπως είναι το κίτρινο και το πράσινο και δώστε μεγαλύτερη ένταση στο χρώμα που θα σας αλλάζει τη διάθεση. Μην σας προβληματίζουν τα έξοδα, δεν χρειάζεται να ξοδευτείτε. Φτιάξτε μόνοι σας ένα μικρό καθιστικό στα μέτρα του μπαλκονιού σας με μόλις τρεις παλέτες. Θα βρείτε παλέτες είτε καινούργιες είτε μεταχειρισμένες σε μεγάλα πολυκαταστήματα. Τοποθετήστε τις δύο, την μία πάνω στην άλλη και την τρίτη ως πλάτη. Κόψτε τις 20 εκατοστά λιγότερο από το φάρδος του μπαλκονιού σας. Αγοράστε φύλλο αφρολέξ, κόψτε το με το κοπίδι στο μέγεθος της παλέτας, ντύστε το με ένα σεντόνι και διακοσμήστε με μαξιλάρια. Έτοιμο! 

Φέρτε φυτά, πολλά φυτά και λουλούδια! Η Lidl Κύπρου μας δίνει πολλές εύκολες και οικονομικές λύσεις μέσα από το ανθοπωλείο της. Μην ξεχνάτε πως κάθε Πέμπτη το ανθοπωλείο ανανεώνεται και μπορείτε να βρείτε και ολόφρεσκα λουλούδια. Το τελευταίο διάστημα έχω μία μικρή μανία με τα παχύφυτα και τους κάκτους. Δύο είδη που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, ούτε πότισμα. Πρόκειται για πανέμορφα και ανθεκτικά στο φως και στον ήλιο είδη, που η Lidl Κύπρου τα φέρνει στο ανθοπωλείο της σε γουστόζικα γλαστράκια. Επίσης, πρόσφατα πήρα μικρές τριανταφυλλιές, μανόλιες, μικρούς φοίνικες, αλόη και ζαμιοκούλκα για το μπαλκόνι μου. Χαίρομαι, διότι γνωρίζω πως η Lidl Κύπρου έχει θέσει ως στόχο της να πιστοποιούνται όλα τα άνθη και φυτά της 100% βάσει προτύπων βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής μέριμνας, να τηρούνται τα κοινωνικά πρότυπα και να προστατεύεται ενεργά η βιοποικιλότητα. 

Φτιάξτε, λοιπόν, πολύ εύκολα μία γωνιά στο ανανεωμένο σας μπαλκόνι με κάκτους και παχύφυτα που σταδιακά θα γίνει μία πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα συλλογή για την οποία θα καμαρώνετε. Παράλληλα, όμως, βάλτε πράσινα φυτά που είναι αχόρταγα για διοξείδιο του άνθρακα, γίνονται σύμμαχοι της Γης και προσφέρουν ατελείωτη δροσιά.  

Μία πρόσφατη έρευνα αναφέρει πως ο ρυθμός με τον οποίο το διοξείδιο του άνθρακα συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα, σταθεροποιήθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς η απανταχού βλάστηση «καταπίνει» περισσότερο διοξείδιο από τον αέρα, σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα. Σε αυτό τον σκοπό, της προστασίας του περιβάλλοντος μας, αναμφίβολα μπορούμε να συμβάλουμε ο καθένας μας, ακόμη και με μερικά φυτά στο μπαλκόνι, την βεράντα και την αυλή μας.  

Τι πιο ωραίο, από ένα δροσερό, καταπράσινο μπαλκόνι φέτος το καλοκαίρι, όπου εκεί θα δημιουργηθούν οι νέες στιγμές και αναμνήσεις μας, μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Εκεί, όπου θα ανταμώσουμε με κρασάκι και καλή διάθεση.  

 

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler
X