Ο μήνας που σηματοδοτεί την αλλαγή των εποχών, της ρουτίνας και ο καιρός που θα φτιάξουμε καταπληκτική κολοκυθόσουπα και άλλες άπειρες συνταγές με κύριο συστατικό την κολοκύθα

Ο δεύτερος μήνας του φθινοπώρου είναι ο αγαπημένος μου. Αν και η μέρα αρχίζει να μικραίνει και να νυχτώνει πιο νωρίς, εντούτοις, η ζέστη υποχωρεί, που φέτος ήταν πιο ανυπόφορη από ποτέ. Αυτή την περίοδο αρχίζουμε να βρίσκουμε ξανά τους ρυθμούς μας, επανερχόμαστε σε πρόγραμμα, τις νύχτες αφήνουμε πια τα κοντομάνικα και αρχίζουμε να μπαίνουμε στο πνεύμα του χειμώνα που έρχεται σιγά σιγά.

Εκείνο, όμως, το οποίο με κάνει να λατρεύω τον Οκτώβριο είναι η κολοκύθα. Εκείνο το όμορφο, τεράστιο, χρωματιστό λαχανικό που για τους Αμερικανούς σηματοδοτεί την περίοδο του Halloween. Τα τελευταία χρόνια, αρχίσαμε κι εμείς να υιοθετούμε το Halloween, περισσότερο ως τρόπο για να περνάμε καλά και να φτιάχνουμε όλα εκείνα τα όμορφα πράγματα που χαρακτηρίζουν αυτή την αμερικανική γιορτή. Και γιατί όχι, αν μας κάνει να νιώθουμε όμορφα;

Διαβάζοντας, έμαθα με έκπληξη πως η κολοκύθα ανήκει στην οικογένεια Cucurbitaceae, μαζί με το αγγούρι και το πεπόνι. Άκου να δεις! Οι καρποί της ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στο σχήμα, το μέγεθος και τα χρώματα. Οι κολοκύθες έχουν κυρίως πορτοκαλί ή κίτρινο εξωτερικό χρώμα δέρματος ωστόσο, ορισμένες ποικιλίες μπορεί να εμφανίζουν σκούρο έως ανοιχτό πράσινο, καφέ, λευκό, κόκκινο και γκρι χρώμα. Οι εικόνες με κολοκύθες, διάφορων σχημάτων και ποικιλιών, με κιτρινισμένα πεσμένα φύλλα, σε φθινοπωρινά τοπία είναι το καλύτερό μου, γι’ αυτό ανυπομονώ να πάρω τις πρώτες μου κολοκύθες για φέτος, από το μανάβικο της Lidl Κύπρου.

Εκείνο, όμως, που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την κολοκύθα, είναι η διατροφική της αξία, γι’ αυτό και τη χαρακτηρίζουν ως θαυματουργή. Η πορτοκαλί, μάλιστα, κολοκύθα είναι τόσο θρεπτική και υγιεινή που δικαίως θεωρείται το απόλυτο super food του φθινοπώρου. Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.

Οι συνταγές που μπορούμε να φτιάξουμε με την κολοκύθα, τόσο αλμυρές όσο και γλυκές, είναι άπειρες, από γλυκά του κουταλιού, πίτες και ψωμιά, μέχρι πιάτα φούρνου, πουρέδες και πολλά πολλά άλλα. Η συνταγή όμως, που αγαπώ ιδιαίτερα είναι η κολοκυθόσουπα, ένα πιάτο που σηματοδοτεί για μένα την έναρξη της χειμερινής σεζόν. Συνήθως, φτιάχνω την κλασική κολοκυθόσουπα, όμως, αναζητώντας κι άλλες συνταγές βρήκα στην ιστοσελίδα του Lidl Food Academy άλλες δύο πολύ ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες. Πρόκειται για την Κολοκυθόσουπα Capuccino και την Κολοκυθόσπουπα Capuccino με μήλο και πατάτα. Πρέπει να τις δοκιμάσετε φέτος και θα με θυμηθείτε. Θα βρείτε όλα τα υλικά στα ράφια της Lidl Κύπρου.

Μαζί με τις κολοκυθόσουπες και τις δεκάδες άλλες νόστιμες συνταγές που μπορείτε να φτιάξετε με τις υπέροχες κολοκύθες του Οκτώβρη, ας μην ξεχνάμε και τις αγαπημένες μας, κυπριακές και παραδοσιακές κολοκοτές, με σταφίδα ή χωρίς, με ζάχαρη ή χωρίς, που η μάνα μου το έχει σαν τάμα κάθε Οκτώβριο να τις φτιάχνει στο σπίτι. Τι ωραίος ο Οκτώβριος και πόσο υπέροχη η κολοκύθα, σε κάθε της ποικιλία και μορφή.

Είτε θα γιορτάσετε είτε όχι το Halloween, είτε θα φτιάξετε είτε όχι κολοκυθόσουπα, μην το πολυσκέφτεστε, ο καιρός αλλάζει, απολαύστε τις πιο δροσερές μέρες και νύχτες που έρχονται γιατί στην κυριολεξία η γιορτή αυτή σήμαινε «το τέλος του καλοκαιριού» και σηματοδοτούσε την παύση της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Χαμογελάστε και υποδεχτείτε ένα όμορφο χειμώνα που έρχεται!

Μιχάλης Χριστοδούλου / @thecypriottraveler

 

 

 

 

X